onsdag 23 juni 2010

A-människor och B-människor

På väg hem från jobbet passerar jag varje dag minst ett bibliotek. Idag hittade jag den här skylten utanför dörren:När sådana här nyheter tillkännages upptäcker man att världen plötsligt delas upp i två läger:

a) Dom som tänker "Jippi! Äntligen får jag en chans att rensa ur bokhyllorna och bli av med en massa hyllvärmare och tråkiga Nobelprisförfattare som jag fått av svärsonen i julklapp!"

b) Och dom som tänker "Åååå nej! Jag som inte har plats för fler böcker hemma! Och inte har läst klart dom jag köpte förra loppisen. Och inte har råd med en skilsmässa heller. Skit också! Det kommer säkert finnas jättemånga Nobelpristagarböcker."

11 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Ja, jag är väl en B-människa jag då. Men just i sommar faktiskt en gnutta A-människa också. Men mest B.

Vixxtoria sa...

Paperback: Jag kanske borde ha en omröstning, och se vilken kategori mina besökare tillhör. ;-)

Paperback Lover sa...

Det borde du B-)

Lilla O sa...

B-människa definitivt, men några kassa böcker har letat sig in i huset som jag skulle kunna byta bort för syns skull. Så blev det på stora bokbytardagen. Tveksam till om någon blev glad åt mina böcker, men man vet aldrig.

MariaH sa...

man kombinerar. Bär dit två och hem 32... o sedan undrar man varför sambon blänger.

Bokomaten.. sa...

Hahaha, jag som direkt jag såg det tänkte att man kanske kunde fynda något även om det oftast brukar vara gamla bokklubbsböcker från 70- och 80-talet på de där loppisarna.:)

kontakt sa...

Jag brukar faktiskt sällan hitta mycket läsvärt på loppisar faktiskt - inte av skönlitteratur, däremot hittar man alla möjliga slags skojiga fackböcker. Fast såna har jag lättare att låta bli att köpa.

Vixxtoria sa...

Lilla O: Byta böcker för syns skull? Tja, om familjefriden härhemma verkligen hängde på det skulle jag antagligen kunna samla ihop en pappkasse och bära iväg med, och sen komma hem med samma pappkasse och hävda att jag köpt nya böcker...

MariaH: Du kanske har samma sambo som jag?

Bokomaten: Inte på mitt bibliotek. Där är det faktiskt alldeles ovanligt mycket nobelpristagare. Folk är så pseudointellektuella häromkring.

Kontakt: Ja, de skojiga fackböckerna från 1985 finns också. Eller såna där böcker om datorprogram från 1994. Där begriper jag faktiskt inte varför inte biblioteket slänger dem i papperskorgen direkt!

Lisa H sa...

När jag läste om a-människorna så klickade det direkt till i mig - Det där är ju jag! Skulle verkligen behöva klippa banden med vissa hyllvärmare som i ärlighetens namn aldrig kommer bli lästa. Men det är oftast lättare sagt än gjort..

Läste sedan vidare om b-människor och kan bara konstatera att jag finns med i den skaran också.
Moment 22. Vi byter bara böckerna i bokhyllan mot andra böcker :)

Vixxtoria sa...

Lisa H: Ack, jag önskar att jag kunde bli en människa som bytte böcker i bokhyllan mot andra... Jag verkar tyvärr vara en som bara släpar hem nya, bättre begagnade, eller helt överjävligt slitna böcker, och sen köper jag fler bokhyllor och ett större hus när jag inte får plats längre! ;-)

Om man är en både och människa som du så finns det kanske hopp ändå?

Lisa H sa...

Vixx: I teorin byter jag böcker mot böcker, men summan stämmer aldrig överens så i slutändan släpar jag med sig mer hem än hivar iväg :P
Framåt hösten har jag planer på att skippa mitt vitrinskåp (= en billyhylla med glasdörrar), hiva iväg finporslin och glas som aldrig används och istället peta in finfina böcker som både tål att ses på och hanskas med :) SEN när den hyllan också är fylld så måste jag nog flytta. Eller iallafall drastiskt möblera om (kanske skippa soffbordet och bygga ett med hjälp av böcker? etc)
Men ah, det är härliga problem man har som boknörd :)