måndag 1 november 2010

25 saker du inte vill veta om mig

Jag är visserligen inte överförtjust i enkäter, men eftersom jag tillbringat hela eftermiddagen med att svara på tråkiga frågor (av typen: "I vilket öra hör du mest ljud när jag håller stämgaffeln mot din panna?"), så tyckte jag att jag var förtjänt av att svara på frågor där svaren känns lite mer, tja, lättbesvarade. Bokbabbel har hittat enkäten och översatt den.

1. Favoritbok i barndomen?
Man får väl nämna fler böcker här, eller hur? Generellt tyckte jag mycket om böcker som handlade om "förr-i-tiden", och böcker som handlade om tidsresor. Lilla huset på prärien-serien och Kulla-Gulla-böckerna är starka kandidater. Och Agnes Cecilia.

2. Vad läser du just nu?
Precis i skrivande stund så är jag nog så mitt emellan två böcker som jag nånsin blir. Jag avslutade en i natt (Minnen av Torgny Lindgren), och står och väljer lite vilken av de många påbörjade som jag ska kasta mig in i så där mer intensivt (några fler som puttrar vid sidan om blir det ju alltid). Jag vill inte nämna några namn, för då blir det med säkerhet inte den boken, och den bok jag tänker på vill jag gärna läsa just nu.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga. Jag reserverar bara jobb-böcker, och till och med där så restriktivt som möjligt. Men jag måste återlämna en del böcker i eftermiddag, och det finns ju en mikroskopisk möjlighet att jag får sällskap hem efter det besöket.

4. Dålig bokvana?
Jag läser gärna med mat i munnen?

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Alexandra Coelho Ahndorils Stjärneborg, Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick och Nicole Krauss Kärlekens historia. Att det inte är fler beror på att sambon lämnade tillbaks en massa för två veckor sen, och sedan dess har jag varit för sjuk för att ta mig till biblioteket.

6. Har du en läsplatta?
Nej. Men en iPhone. Jag funderar starkt på att hitta nån bra anledning till att skaffa en iPad också. (Fast jag hade nog inte tänkt läsa böcker på den i första hand.)

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Föredrar och föredrar. Men jag tillämpar slalomläsning, ja.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Ja. Jag är mer fokuserad och väljer böcker med mer urskillning. Jag skriver också oftare blogginlägg i huvudet medan jag läser – det gjorde jag av någon anledning aldrig innan jag började blogga.

9. Sämsta boken du läst i år?
Det är en svår fråga. Men Johan Theorins Blodläge var inte så himla bra. Att jag tycker den var sämst beror möjligen på att jag hade rätt högt ställda förväntningar, och blev besviken.

10. Bästa boken du läst i år?
Charlotte Esséns Sektbarn var väldigt bra. Och allt jag läst av Elin Wägner, till exempel Norrtullsligan.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Jag försöker aktivt utmana mig själv några gånger per år.

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Fackböcker. Och några få författare som jag verkligen verkligen vill läsa med en gång, typ Håkan Nesser och Torgny Lindgren och Majgull Axelsson. Och Harry Potter-böckerna (ligger inte ni också vakna om nätterna och önskar önskar önskar att Rowling ska skriva fler?).

13. Kan du läsa på bussen?
Ja, om jag får sitta ner. (Jag kan läsa ståendes, men på den bussen som jag brukar åka brukar det vara så trångt i gången att det är omöjligt att hålla upp en bok framför sig om man står.)

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Sängen (med toaletten som stark bubblare).

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag lånar ut böcker till alla, vare sig de vill eller inte. Däremot kanske inte riktigt vad som helst till vem som helst.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Absolut. Jag viker hundöron i mina pocket, ibland i mina inbundna böcker, i alla slags biblioteksböcker, men absolut inte i dina böcker om jag får låna dom.

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
I skönlitteratur i princip aldrig. Men det händer att jag stryker under citat jag gillar. (Men nej, inte i din bok som jag har lånat, så klart!)

18. I studierelaterade böcker då?
I jobblitteratur skriver jag hela romaner i marginalerna. Jag stryker dessutom under texten med överstrykningspennor i olika färger. (Se bild.)

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska. Läser nån bok i månaden på engelska, och 1-2 böcker om året på holländska (oräknat barnböcker)

20. Vad får dig att älska en bok?
Förnuft och känsla (eller intelligens och passion, eller kunnande och medkänsla).

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Om jag träffar en person som läser och som jag tycker verkar passa ihop med en bok som jag läst (eller möjligen känner till, men inte har läst själv).

22. Favoritgenre?
Det här är svårt! Jag vet faktiskt inte. Andra världskriget-litteratur, kanske? Om man kan räkna det som en genre, för där läser jag både fakta och skönlitteratur (och gärna om motståndsrörelser och spioner och sånt också).

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Jag önskar att jag läste mer poesi.

24. Favoritbiografi?
Ja, jag är ju inte den stora biografiläsaren, men jag blev väldigt förtjust i Margareta Strömstedts biografi om Astrid Lindgren.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Jorå. Men så vitt jag kan bedöma hjälpte den inte nåt vidare.


Bilden föreställer ett typiskt uppslag ur en bok som jag läser i mitt arbete.

18 kommentarer:

Pål Eggert sa...

Vad tyckte du om "Sektbarn"? Jag är själv uppväxt inom Jehovas vittnen, en bakgrund som jag har använt mig av för att bygga en av personerna i "De döda fruktar födelsen".

Bokbabbel sa...

hade jag inte suttit stadigt i min soffa hade jag väl ramlat av stolen när jag såg att du svarat på en e-n-k-ä-t!

Bokbabbel sa...

Blev så chockad att jag var tvungen att basunera ut det skedda på Twitter ("T.o.m. enkäthataren Vixxtoria har svarat på söndagsenkät supreme"). Bokstävlarna svarade "Då har du verkligen lyckats"

Vixxtoria sa...

Pål: (Om du klickar på länken i min text kommer du till inlägget jag skrev om Sektbarn). Jag tyckte Sektbarn var en mycket mycket bra bok, som belyser barnens situation, dels när föräldrarna gör dåliga val för dem, dels när myndigheterna inte hjälper barnen i föräldrarnas religionsfrihets namn. Men jag har inga egna erfarenheter av att vara med i en sekt, även om jag har haft ganska många personer, mer eller mindre nära, som vuxit upp i, eller blivit medlemmar, eller hoppat av från olika sekter (de flesta Jehovas vittnen eller olika samfund inom trosrörelsen). Om man själv varit med i en sekt kan jag tänka mig att man ser på boken annorlunda än vad jag gör. Har du läst den och vad tyckte du?

Jag läste även Anders Haags bok Att vinna en tro och förlora sig själv i somras. Också bra, också med ett barnperspektiv. Han är själv uppvuxen i en sekt, och har ett litet annat perspektiv än Essén, kanske mindre oförsonligt tyckte jag. Har du kanske sett den boken också? (Jag har inte skrivit om den på bloggen.)

Jag ska absolut kolla in din bok, förresten!

Bokbabbel: Haha. Jag är inte enkätHATARE, jag har enkätFOBI, vilket bottnar i en rädsla av att hur man än svarar så blir det alltid fel. Men du har rätt i att det har känts ovanligt dött i bloggvärlden några dagar, och om mina eventuella enkätsvar därigenom blir värda att twittra om, desto bättre.

(Egentligen tänkte jag nog att stackars Titti som ska hitta på nåt att skicka till mig kan behöva lite mer kött på benen.)

snowflake sa...

Aha, du hoppas att Titti ska skicka en orange överstrykningspenna, som komplement?

Vixxtoria sa...

Snow: Eller blå ;-)

(Jag brukar ha svårt att varva med fler än tre färger, även om jag har dem i min ägo, för jag har bara två händer och en mun.)

Bokbabbel sa...

jag kan i viss mån relatera till känslan av att svara fel i en enkät, det blir så korta svar medan man egentligen känner att man skulle behöva en halvtimmes resonemang. men men, även EnligtO var imponerad på Twitter, så det blev ju ett litet metaprat nästan

Bokomaten sa...

Haha enkäter blir ju bara ett foto av ens tankar just när man fyller i enkäten. "Vilken bok kommer jag ihåg som min favorit bok när jag var barn?" Idag blir det kanske Agnes Cecilia, imorgon kanske Allra käraste syster av Lindgren? Kanske så man ska läsa dem också.. som lite kul kuriosa, men inte som fakta till att få veta precis vem bloggaren är. Själv har jag varit upptagen hela långa dagen och gårdagen men kanske blir en sen enkät imorgon?:)

Pål Eggert sa...

Jag fulade mig när jag läste sektbarn och kollade mest in JVavsnittet. Kommer faktiskt inte ihåg så mycket, mer än att jag kände igen det mesta. Vissa skiftningar finns mellan länder, regioner och individer. Sedan har jag varit inne en hel del på diskussionsforum med andra ex-JV och har tagit del av deras berättelser och sådär.

Hanneles bok-paradis sa...

visst blir man inspirerad hela tiden, kul

Vixxtoria sa...

Bokbabbel: Jag har mest fobi mot såna där formulär från försäkringskassan. När jag var 21 sökte jag bostadsbidrag och underlät kryssa i rutan om att jag inte hade några hemmavarande barn över 18 år (jag hade tidigare lydigt markerat att jag inte hade några barn över huvud taget). Den missen fördröjde mitt bostadsbidrag med tre månader, och sen fick jag i slutändan ändå betala tillbaks hälften.

Ungefär så där brukar det bli när jag svarar på formulärfrågor.

Pål: JV-avsnittet är på många sätt det minst hemska i Esséns bok, kanske för att det inte handlar så mycket om hur barn får svälta eller måste ha sex i guds namn. De styckena är för hemska. Jag tycker Esséns allmänna resonemang också är värda att lyssna på, t ex hur skola och socialkontor inte ingriper när barn far illa, på grund av respekt för religion. Eller kanske rädsla för att kränka något som man inte förstår, trots att det ibland torde vara uppenbart att man inte kan få lov att göra vad som helst i religionens namn.

Hannele: Ibland blir man oinspirerad också, tycker jag ;-)

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Ja! Jag gillar det där med att enkäten är ett foto av hur man tänker just när man fyller i den. I mitt fall handlar det nog om vilka böcker jag överhuvudtaget kommer ihåg. Idag minns jag till exempel att jag älskade de där böckerna Måns och Mari (om våren, sommarn, hösten, vintern), och jag kanske borde skrivit det i stället för Lilla huset på prärien?

Bokomaten.. sa...

Åh! Måns och Marie! Det som göms i snö kommer fram i tö, också hittade de vanten.=) Och målade ägg. De tyckte jag också jättemycket om!

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Då kan du ju ha med dom när du gör enkäten :-)

En bok för alla (tror jag det är) har gett ut dem igen, och jag köpte alla fyra på bokmässan. Min dotter får många böcker i julklapp i år.

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Gör mentala anteckningar om övertrykningspennor och annan matnyttig information. :-)

Marias bokliv sa...

Måns o Marie borde jag haft med!
Har lästlite för stora men hon har inte fastnat (ännu)

Søren sa...

Mit bud å en besvarelse: http://sorensbogblog.blogspot.com/2010/11/25-ting-du-ikke-vil-vide-om-mig.html

Vixxtoria sa...

Titti: Det är kanske lite försent nu, men jag har rätt många överstrykningspennor ;-)

Maria: Det jag fascinerades mest av med Måns och Mari när jag var liten var att man inte riktigt visste vem Matti var. Mamma, mormor, moster, någon annan vuxen. Kanske rentav en man...

Søren: Jag kollar hos dig!