torsdag 11 november 2010

I stället för Åsa Bodén*

Snowflake skriver att vädret ger boken. Jag hoppas sannerligen att hon har rätt och att det inte är tvärtom, för i så fall vågar jag inte börja läsa Syndaflodens år.


*Rubriken syftar på en sketch med Gösta Ekman, där han agerar tafflig väderpresentatör, förment i stället för Åsa Bodén, en tv-meteorolog, välkänd för såna som är lite äldre än jag. Sketchen var med och tävlade som en av Sveriges roligaste i programmet Razzel (eller något annat av de där familjeunderhållningsprogrammen som kördes på lördagkvällarna runt 1984), och jag vet inte varför, men jag tänker ofta på den. 

11 kommentarer:

Pål Eggert sa...

:D

Jenny sa...

Jag håller med om att tanken skrämmer, men INGET skulle få mig att inte läsa nya Atwood, inte ens en biblisk flod, tror jag...;-) Har du läst hennes Upp till ytan som oxå släpptes nu? Har lärt mig att den betraktas som hennes genombrottsroman.Så nu finns Atwood x 2 att ta tag i!

Vixxtoria sa...

Pål: !

Jenny: Nej jag har inte läst Upp till ytan. Jag har läst ungefär hälften av Atwoods produktion (nu googlade jag lite, och kan konstatera att det stämmer på ett ungefär), och kommer säkert att läsa den andra halvan också, men jag drar nästan medvetet ut på det, för att jag vill ha något kvar. Jag gillar tjänstekvinnans berättelse bäst, och Den blinde mördaren sämst. Syndafloden ligger här och väntar, men jag är mitt uppe i en annan stor och mastig bok just nu, så den får anstå några dagar. Men det blir inte länge till :-)

Ser fram emot att läsa Upp till ytan också. Så hemskt länge behöver ju inte det nödvändigtvis vänta ;-)

Men jag har faktiskt aldrig förstått hypen kring Kattöga. Visst är det en bra bok, men fantastisk tycker jag inte är ordet.

Paperback Lover sa...

Jag läste "Snö" av Orhan Pamuk mitt i sommarn. En turkisk gränsby som blir isolerad av omvärlden pga snön som bara faller och faller och faller. Men ute var det varmt och soligt....

Vet inte vad jag ville säga med det.

Vixxtoria sa...

Paper: Du kan väl säga om huruvida det började snöa när du läste, eftersom det är relevant för den här debatten.

Paperback Lover sa...

Ja, ok, just det ja.

Nej. Det började inte snöa.

(såja, med lite hjälp fick jag till det)

snowflake sa...

Jag läste jack Londons Skriet från vildmarken där det är cirka -40 hela tiden, en strålande het sommar. Det kändes väldigt fel.

Jenny sa...

Själv var det faktiskt med Kattöga som jag upptäckte Atwood...låg hemma under en sämre del av livet, och tröstlyssnade på bokuppläsningen i P1, som hade just Kattöga. Fram till då hade jag noll koll på henne, men blev nyfiken och läste: där & då uppstod kärlek. Men jag vet se´n tidigare att både denna och Den blinde mördaren(som jag dyrkar;-)
inte är dina favoriter... Annars förstår jag absolut vad du menar med att "spara" lite på Atwood, tror jag har läst ca 1/2 jag med. Syndafloden står på tur snart.

Vixxtoria sa...

Snowflake: Det få mig att minnas att jag ibland nog mer eller mindre medvetet väljer "vinterhistorier" på sommaren. Det är faktiskt lite svalkande.

Jenny: Jag har funderat på om jag inte borde läsa om Kattöga. Det var en av de första Atwood jag läste, och jag måste ju ha gillat den rätt bra i alla fall, eftersom jag fortsatte läsa böcker av henne. Det är möjligt att jag skulle se annorlunda på den nu, än... 98 tror jag det var som jag läste den. Fast jag fastnar i allmänhet inte så mycket för såna där historier när tjejer mobbar andra tjejer.

Och jag har i alla fall läst fler än 3 böcker av Atwood bara i år, det är ju rätt bra :-)

a-lo sa...

Trollvinter och Solstorm tillhör eventuellt också vädertillstånd man inte vill uppleva..

Vixxtoria sa...

A-lo: Det är sant. Eller Rött regn.