måndag 8 november 2010

Och mer fakta för intresseklubben

Bokbabbel slår till igen. Fler frågor än nånsin denna vecka. Mer ointressanta svar än du kunnat föreställa dig (men kanske tycker någon att det är aningen mer intressant än listor på tyska böcker som folk tror att de ska hinna läsa under det kommande året).

26. Favoritkokbok?
Nya Annas Mat, med Kärlek, oliver och timjan som stark bubblare. Båda av Anna Bergenström.

27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Jag tycker jag har läst en ganska bra blandning i år, mycket har väckt tankar. Men om jag ska ta fasta på just ordet inspirerande, så måste jag nämna Elin Wägner. (Ja, jag kommer fortsätta att tjata ända tills jag läst ut hennes samlade produktion.)

28. Favoritlässnacks?
Jag snacksar inte så mycket när jag läser (eller annars heller, vad det beträffar), så att det känns som att någon favorit kan utkristalliseras. Däremot läser jag gärna medan jag äter mina vanliga måltider, om tillfälle ges.


29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Jag får lätt avsmak för alla böcker som hajpas för mycket. Då låter jag bli att läsa dem rätt länge, och sen kryper jag till korset och köper nån pocketupplaga efter några år. Oftast blir jag då förvånad över hur bra boken faktiskt var, och förundras över att medias fokus var på nån konstig detalj, och inte alls berörde boken som helhet (typiskt exempel är Sissela Lindbloms De skamlösa, som gav upphov till frågan om huruvida kvinnor får köpa dyra väskor). Men en bok som har hajpats och hyllats och som jag inte alls gillade är Kärlekens historia av Nicole Krauss.

30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Oftast tycker jag nog lika beträffande om en bok är bra eller dålig (läsvärd eller skräp), men det är inte alltid jag fäster vikt vid samma saker som kritikerna, eller baserar mitt omdöme på samma sak.

31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Ska jag diskutera tidningskritiker eller mig själv här? Vi har ju inte gjort annat än att diskutera proffskritik det sista i bokbloggsvärlden, och vad gäller bokkritik tycker jag att proffsen har både kunskap och ansvar att vara mer nyanserad i sin kritik (ungefär som de själva framställer det) – men så är långt ifrån alltid fallet tycker jag; det finns slentrian både i hyllningar och invändningar på kultursidorna. Kritik från min egen blogg vill jag gärna underbygga på något sätt, även om det oftast handlar om att själv fundera över varför jag tycker det ena eller det andra. Jag har inte tid, och oftast inte lust, att göra den där omfattande researchen som jag tycker krävs för att jag ska kunna påstå att boken X är dålig eftersom den jämfört med Y är Z, och dessutom påminner för mycket om Å, tar för lite hänsyn till Ä och är rörig och vag beträffande Ö.

32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Jag kan halta mig fram på en dryg handfull språk, men läser helst inte skönlitteratur (och absolut inte flytande på särskilt många). Det finns nog inget särskilt språk därutöver som jag längtar efter att bli så flytande på så att jag kan läsa nån särskild slags litteratur, men det skulle vara otroligt bra att kunna läsa arabiska, så det väljer jag.

33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Att bli så där lite smårädd av en bok tycker jag är ett bra betyg, men jag kommer inte på vilken som kan ha varit mest skrämmande. Theorins böcker Nattfåk och Skumtimmen gjorde mig lät skärrad, och jag blir fortfarande lika skrämd (jo, det är sant!) varje gång jag läser Agnes Cecilia eller Susan Coopers Ovan hav under sten.

34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
The Ring, baserad på filmen med samma namn. Kommer aldrig våga läsa.

35. Favoritpoet?
Jag har väl ingen riktig huspoet så där, men idag tycker jag mycket om Eeva Kilpi.

36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Brukar och brukar. Runt 10 kanske, barnböcker oräknat.


37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Mer sällan, tack och lov. Jag försöker vara mer kritisk när jag lånar nuförtiden, och så lånar jag om och lånar om och lånar om tills jag hunnit läsa ut det mesta.


38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Favoriten varierar med dagsformen (vilket Bokomaten påpekar så vist), men idag så slår jag till på Sir Percy Blakeny (aka Röda Nejlikan). Jag har nämnt honom lite här tidigare.

39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Jag gillar egentligen inte alls skurkar (jag är en sån som på allvar tycker att Dallas skulle varit mycket trevligare om JR inte ens hade varit påtänkt), men jag kan ändå bli extremt svag för såna där som tidningschefen Miranda Priestly i The Devil wears Prada av Lauren Weisberger. Och sen gillar jag såna där tafatta skurkar som studierektor Bertilsson i Tomas Arvidssons böcker (t ex Enkelstöten, Dubbelstöten osv).

40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
En tjock en, som stått länge i bokhyllan. Och så en himla massa annat, som är tunnare, bättre och mer lättläst, och det blir de böckerna jag läser och läser ut, och när jag kommer hem efter semestern så sätter jag tillbaks den tjocka hyllvärmaren på sin plats, och där får den stå till nästa semesterresa. Jag har några böcker som verkligen har fått resa jorden runt.

41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Ett par månader hösten 1997. Jag hade fått för mig att jag skulle satsa stenhårt på mitt nya jobb, och läsa all litteratur på kurserna jag gick på.

42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Jag har väldiga problem med Snabba Cash. Jag har snart hållt på i tre år.

43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Barnet. Eller så somnar jag.

44. Bästa filmatisering av bok?
Jag tycker att Agnes Cecilia blev väldigt bra. Och Glasblåsarens barn.


45. Sämsta filmatisering av bok?
Ja, här borde man ju passa på att klistra in den långa listan, men jag kommer inte på så många exempel just nu, vilket jag antar är ett säkert tecken på att jag har blivit gammal och cynisk och marknadsanpassad. Men en bok som verkligen blev väldigt konstig som film var John Irvings Ciderhusreglerna. Det blir alltid så knäppt när två personer i böckerna slås ihop till en i filmen, och här blev det särskilt konstigt för det var en far och en son som smältes samman i en person.


46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Jag minns inte den exakta summan, men i relation till mina dåvarande inkomster är det fyrasiffriga belopp som jag betalade på Barnes & Nobles i Baltimore hösten 1999 mitt all-time-high. Men så hade jag också en extra resväska med mig på resan, och det hade ju varit rätt tokigt att åka hem med den tom, eller hur?

47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Hahaha, vilken kuggfråga! Aldrig så klart, det vet väl alla att det är förbjudet.

48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Vad som helst, om det kniper, men oftast en annan bok.


49. Har du dina böcker organiserade?
Ja. Egentligen enligt associationsmetoden, med några underindelningar (barn- och ungdomsböcker, faktaböcker, litteraturvetenskap, drama, biografier, deckare). Men numera har jag så ont om plats att böcker snarare får tryckas in där det finns ett ledigt utrymme. Det gör det svårare att hitta.

50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Behålla. Det är rätt jobbigt med biblioteksböcker.

51. Finns det böcker du undviker?
Ja.


52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Den där Döden i grytan som jag tjatat om hela vecka.


53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Jag trodde inte jag skulle gilla Hemligheten av Dan Josefsson och Egil Linge, men den var en otroligt bra faktabok om de psykologiska processer som styr vårt val av partner. Jag fick nästan lust att göra slut och ge mig ut och testa igen.


54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Tidsresenärens hustru av Niffenegger. Usch, jag vill inte ens tänka på den!

55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
När jag av rent intresse läser jobblitteratur.

Och på förekommen anledning vill jag gärna påpeka att om man nödvändigtvis måste twittra om att jag bloggar så uppmärksamma hellre det föregående inlägget om Döden i grytan, för det är sannerligen av mer allmänintresse.

11 kommentarer:

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Intresseklubben antecknar febrilt... :-D

snowflake sa...

Från det ena till det andra, du har väl inte missat att Käbi Laretei kommit med en ny bok?
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/kabi-laretei-toner-och-passioner-1.1202553

Vixxtoria sa...

Snow: Det har jag faktiskt sett med ett halvt vänsteröga, men väldigt tack för länken. Jag ska framför allt skriva upp boken också, så att jag inte glömmer att läsa den. Tänker du också läsa?


Titti: Akta så du inte får skrivkramp ;-)

snowflake sa...

Jag blev sugen, ja. Men inte den närmaste tiden, jag tänkte beta av lite hemma först. (skratta inte, bara för att man misslyckats 350 gånger så kan man ju faktiskt lyckas nån gång. ;-))

Vixxtoria sa...

Snow: Jag skrattar inte, men jag erkänner att mina mungipor redan hade vridits uppåt när jag kom till slutet av din korta kommentar.

Jag kommer i alla fall att vänta till/om boken kommer i pocket, eller leta på bibliotek. Det kan jag nog nästan säkert lova.

Vixxtoria sa...

... fast jag måste ju tillägga att det där med att ha varit älskarinna till ett bisexuellt par verkar vara en rätt – ja, pikant detalj i boken.

Hanneles bok-paradis sa...

Elin Wägner är intressant fortfarande.

Bokbabbel sa...

Haha, jag har några tjocka hyllvärmare hemma som fick flytta med mig till Göteborg back in the days men sedan hittade jag ju både bibliotek och bokhandlar där så de är fortfarande olästa!

Vixxtoria sa...

Hannele: Hon är bra dessutom :-D

Bokbabbel: Några av mina mest trogna hyllvärmare köpte jag under mitt första år som student i Göteborg (dvs när jag nyss slutat gymnasiet). Tjocka antikvariska klassiker, som troget och olästa har följt mig flytt efter flytt. Tänk på det, du, och tänk på att jag är nästan 15 år äldre än du, och så kommer du se din framtid framför dig (dessutom kommer du bli av med fler och fler vänner ju fler gånger du flyttar, eftersom de är så trötta på att släpa på Anna Karenina och Bröderna Karamazov).

Bokbabbel sa...

Jag ser min framtid och den är dammig och bokfylld! Men ändå verkar jag rätt nöjd

Vixxtoria sa...

Bokbabbel: Det är bra :-)

Nya vänner kan man hitta på nätet nuförtiden förresten.