Men jag brukar alltså betraktas som ganska onödig och så försumbar att samhället inte vidtar några särskilt förebyggande åtgärder för att jag ska överleva.
Jag tror det är den här erfarenheten som får mig att känna mig så betydelsefull just nu, när jag också får stå i vaccinationskön. Ja, inte den där prioriterade (nej, för de prioriterade har redan gett mig telefonrapporter om lätt feber dagen efter vaccinationssprutan), men det allmänna vaccinationserbjudandet till folk mellan 30 och 40 år i den här regionen. Jag är inte så bra på att anteckna saker i min almanacka (och ännu sämre på att läsa de saker jag skrivit upp), men nu har jag nogsamt plitat ner vaccinationsveckorna för min familj i kalendern.
Och hur konstigt det än låter känner jag mig lite viktig när jag spritar mina händer efter toalettbesöket på jobbet. För vi har sent om sider fått handsprit, nämligen. Stora pumpflaskor som fylls på oftare än tvålen. Det är vi inte så bortskämda med på mitt arbete.
Jag tänker på det där med handspriten när jag läser Lena Sundströms Aftonblads-krönika om hur flaskorna med handsprit undantagits från flygets vätskeförbud. Jag skrattar när Sundström funderar över samma sak som jag själv alltid tänker på: varför finns det en gräns på just 100 ml för hur mycket vätska man får ta med sig på flygningarna, när fem terrorister skulle kunna samla ihop sina sammanlagda vätskebehållare och sålunda komma upp i 500 ml. Eller (vilket är min egen fundering) en terrorist kan tvinga av fem eller tio passagerare deras vätskebehållare och vips ha tillräckligt med vätska för att göra vad nu terrorister gör med flytande materia. Ja, i det här sammanhanget är just handspriten inte särskilt lustig faktiskt. Lättantändlig som den är borde den väl vara ett mer effektivt vapen än vilken handkräm eller schampoflaska som helst? Nej, det var inte här du läste det, utan förmodligen i din kemibok på högstadiet.
Jag läser så gärna Sundström, och det var trevligt att upptäcka att hennes krönikor återigen är tillgängliga även för dem som inte har Aftonbladet Plus (själv jag har under perioder haft Aftonbladet Plus enkom för att kunna läsa hennes krönikor). Jag ser fram emot att sätta tänderna i hennes senaste bok Världens lyckligaste folk, nu också Augustprisnominerad i fackboksklassen.
I väntan på detta rekommenderar jag hennes två tidigare böcker, som delvis bygger på kolumner, delvis på nya funderingar: Saker jag inte förstår – och personer jag inte gillar, samt Känns det fint att finnas en dag till? Jag behöver bli uppmärksammad på saker som jag ibland tänkt på, men framför allt borde ha tänkt på, och jag behöver få absurda företeelser så tillskruvade att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta åt sakernas tillstånd. Det är få av Sundströms texter som lämnar mig oberörd. Och ingen, tror jag, som jag inte kan läsa om gång på gång. Ett litet smakprov kommer här (för den som inte klickar sig vidare via länkningen ovan till hennes krönikor i Aftonbladet):
Man vänjer sig vid att det inte längre går att gå in på posten och köpa ett enda vanligt vitt kuvert. Man vänjer sig vid att kvinnor opererar in plast i brösten. Snart har jag vant mig vid att staten tror att de måste överge de grundläggande demokratiska rättigheterna i en demokrati – för att försvara demokratin.
s 109 ur kaptitlet "Som Kjell Höglund sjunger: Man vänjer sig" ur boken Känns det fint att finnas en dag till? av Lena Sundström
27 kommentarer:
"Världens lyckligaste folk"- den känner jag att jag bara måste läsa. Tack för länken- jag har suttit och småflinat hela eftermiddagen.
Handsprit efter toabesöket är nog inte världens mest välriktade influensaskyddsåtgärd. Faktiskt förstår jag inte riktigt hur det är tänkt.
Vet du förresten om att den här bloggen är überjobbig att kommentera på? Trots att jag är inloggad i google, som ju är knutet till blogspot, måste jag ange captcha (bokstavsbild som ska tydas och skrivas av) varenda gång.
Ingrid: Varsågod!
Kontakt: Det ska väl lugna folket.
Nu har jag ändrat lite inställningar, så testa om det är lättare att kommentera nu (om de ändrade inställningarna innebär att jag får en massa oönskade kommentarer, så får jag ompröva beslutet).
Nej, men...! Återigen var man först med att uppmärksamma en sak, utan att bli det allra minsta känd eller uppmärksammad för den sakens skull...
Om jag ska göra en ansats att tänka rörande handspritsplaceringen kan det kanske handla om att toan är ett naturligt ställe för folk att se om sin handhygien, och att det därmed är det säkraste sättet att se till att folk i alla fall spritar en eller ett par gånger per dag om/när svinpesten härjar.
Spectatia: Du borde kanske ha nån betaltjänst kopplad till din blogg? När folk klickar på ett inlägg så dras automatiskt 19:95 från deras kontokort, typ. Du kan bli rik. (Och i så fall vill jag förstås ha procentandelar av förtjänsten eftersom jag kom med detta förslag.)
Och om jag också ska säga något mer om själva handspriten (det blev lite kort till Kontakt nyss, för jag blev lite avbruen), så är det möjligt att handspriten kanske inte gör så mycket mot grissjukan i sig, men en egen gallup på jobbet ger vid handen att folk tvättar handerna (och spritar) i större utsträckning. Det visar i och för sig hur äckliga folk är i vanliga fall, då de inte ens tvättar händerna.
Men bara så enkla åtgärder gör antagligen att förkylningarna sprids lite mindre frekvent. Jag har inte varit sjuk på hela hösten (peppar peppar peppar).
Noggrannare handtvätt, typ dubbla tiden, skulle ge mycket mycket mera än sprit. Framför allt om folk skulle tvätta händerna lite oftare, typ när de kommer tillbaka efter lunchen och faktiskt haft kontakt med andra människor som kan tänkas bära på smitta (för om någon på din avdelning har det blir du utsatt ändå)... men inte är det då de spritar, utan när de gått på toaletten. Bah. Jag har en liten flaska handsprit i handväskan, hittills har jag använt den noll gånger. Men skulle jag äta ute utan möjlighet att tvätta händerna före, då skulle jag sprita.
Fast handtvätt och eller handspritning måste väl vara bättre än ingen handtvätt (och definitivt ingen handspritning) föreställer jag mig? För det är alltså var folk så där generat tillstår; att de nu tvättar händerna (med tvål!) vilket de inte brukar.
Men jag kanske för tydlighetens skull ska understryka att jag inte tror att förekomsten av handsprit är nån slags universalmedel eller ens hjälper särskilt mycket. Jag är mest så glad för att vi har fått det på jobbet, för det känns som om vi är viktiga på något sätt, och får vara med i hela världens gemensamma kamp mot Sjukdomen. Vanligtvis får vi vara glada om någon tar med sig sin mormors gamla kaffebryggare som ändå skulle till soptippen när vår redan begagnade kaffebryggare i det lilla pentryt ger upp andan.
I Danmark er der snak om at vaccinen er farlig, så måske skal man sige nejj til den?
http://politiken.dk/videnskab/article765892.ece
Søren: Jag har också hört sånt där, men sån skrämselpropaganda biter inte på mig. I stället tillbringade jag hela lunchen idag med att avundas en kollega som har astma, och därför skulle få vaccinera sig redan i eftermiddag. Somliga har tur, tänkte jag.
Det är lite konstigt alltihop, faktiskt, för jag är inte särskilt hypokondrisk i vanliga fall, men just när det influensavaccin kan jag knappt vänta.
Jag tror inte heller att vaccinen är farlig. Själv klev jag in till en vårdcentral idag och frågade om de hade mycket att göra eller om de hade tid att vaccinera mig fast jag inte tillhör någon riskgrupp. Det ville de, så jag fick ett litet stick i armen och mår fortfarande gryyyymt bra. :-)
Vixxtoria, OK jag förstår hur du menar...
(och jag tackar för att din blogg blivit mycket, mycket mer lättkommenterad!)
Däremot saknar jag den liten ruta där jag kan välja att få mail om det kommer fler kommentarer på det här inlägget, som finns på många andra blogspot-bloggar. Skulle du någon gång dröja med att svara på en kommentar - inte för att du måste svara på alla, verkligen inte, men om du någon gång skulle kommentera något långt efteråt är det stor risk att jag missar det.
Gnällmoster jag! men jag inser ju att du inte själv ser hur funktionerna ter sig för andra.
*testing*
Aaah, där är det. Man klickar på "registrera dig via epost" så får man mail. Översättningen av det här nya blogspot-skalet verkar inte helt optimalt, men bara funktionen finns så.
*slutar spamma kommentarsfältet*
Hmm... appropå det här med flunsan.. här är det många av kollegorna som snackar om att de "inte tror på svininfluensan" som om det vore en trosåskådning!? "Ja, jag känneri ngen som har fått den i alla fall". Tja, kontrar jag, jag känner faktiskt flera stycken. och om det nu är så att det inte är så många som man trott som fått influensan, ja, det betyder väl bara att det faktiskt HJÄLPER att folk tänker på sin hygien lite mer och spritar händerna och inte låter förskolebarnen torka sitt snor med händerna och sedan ta fröken i hand lika ofta. Varför trodde de att vi spritar händerna enetligen om de nu inte tror att det skulle visa sig ha någon effekt? För att det är så mysigt att gå runt och lukta sprit i skolan?
Kontakt: Tack för att du hann testa innan jag gjorde det, och hittade sättet att få mejl på. Jag blev lite konfunderad över att folk inte skulle få reda på att det kommit nya kommentarer, eftersom det är många som återvänder ganska omgående efter att jag svarat.... Men å andra sidan har jag dålig koll på hur min blogg funkar för de som inte är bloggskribenter på den, för det ser ju annorlunda ut när jag själv kommenterar. Stort tack för att dina påpekanden alltså!
Bokomaten: Svininfluensan som religion alltså? Det har jag inte stött på i verkliga livet, men jag är inte förvånad. Det är lite paradoxalt det där, för om det inte blir något stort utbrott till följd av de försiktighetsåtgärder som samhället vidtagit (vaccinering, handsprit och att folk slutat ta i hand när de hälsar, vilket är de enda ? tre åtgärder som jag tror blivit påbjudna), så var det alltså ingen fara, och svininfluensan "finns inte".
Detta trots att idealet förstås är att vi _inte_ får en omfattande pandemi, som även om den inte tar död på folk lamslår infrastrukturen.
Man kan ju fundera över om de som "inte tror på svininfluensan" i hemlighet önskar sig att en tredjedel av försäkringskassans personal ska vara utslagna i omgångar i 6-8 veckor, att kollektivtrafik och flyg sluta kunna hålla tidtabeller, att skolor och barnomsorg får stänga för att lärare är sjuka, att matbutiker inte kan hållas öppen eftersom personalen är hemma, och att en massa myndighetsfunktioner (inklusive sjukvård och polisväsende) omöjligt kan genomföras eftersom en stor del av personalen är hemma och är sjuka.
Det är ganska stora olägenheter som kan inträffa utan att någon dör, faktiskt.
Hear, hear!:-)
Uppenbarligen finns det ett gammalt och ett nytt gränssnitt för kommentarer på blogspot. Du har det nya, som åtminstone jag ännu inte är van.
Det är inte sååå ovanligt att begära captcha även från inloggade blogspotkonton, men du hade dels denna inställning dels en obligatorisk förhandsgranskning - den kombinationen har jag inte sett någon annanstans. När man trodde att man sparat inlägget fick man en uppmaning att ange captcha, plus att man fick en automatisk förhandsgranskning. Nu har du bara den obligatoriska förhandsgranskningen kvar. Det blir fortfarande ett steg mer än hos de flesta för att spara kommentaren, men det är bra mycket enklare än förut. Kanske ungefär likvärdigt med att begära captcha men inte förhandsgranskning.
Kontakt: Det finns lite olika varianter hos Blogspot, men jag vet inte om de nödvändigtvis är gamla eller nya. Jag vill helst kunna kommentera utan att behöva öppna ett pop-up-fönster, och det var därför den varianten jag valde till min blogg. Sedan kan man påverka om man vill att folk ska skriva in bekräftande ord. Hur man får uppföljande mejlkorrespondens kan jag däremot inte välja; det är nog inbyggt i systemet.
Men måste man verkligen förhandsgranska först? Det låter faktiskt lite omständligt; när jag skriver själv kan jag välja att klicka på Skicka kommentar, och på att Förhandsgranska. Finns inte båda de alteranativen för en vanlig kommenterare? Och efter att ha kollat mina inställningar tror jag inte att jag kan påverka detta. Jag har faktiskt överlag försökt välja inställningar som ska göra det så enkelt som möjligt att kommentera, t ex genom att tillåta anonyma kommentarer. Så länge det inte missbrukas ser jag inget problem med det.
Men jag uppskattar verkligen dina kommentarer om vad som funkar och inte funkar, särskilt vad gäller sådana saker som jag själv i princip aldrig märker, och därför inte reagerar på.
I värsta fall får jag väl gå över till de där pop up-fönstren för kommentarer, som jag inte är så förtjust i (Lyran har den varianten), eller kommentarer på helsida (som Ingrid och Petter har).
Jepp, hos dig kommer förhandsgranskningen automatiskt så kommenterande måste alltid ske i två steg.
Kontakt: Men det är faktiskt lite konstigt. Jag har nu testat på flera olika datorer och med flera olika webbläsare, utan att vara inloggad själv. Jag har alltid möjlighet att genast klicka på Skicka kommentar. Och då krävs ingen förhandsgranskning. Och numera inte ens någon ordverifiering.
Den enda gången det blir joxigt är om jag inte är inloggad på mitt googlekonto, när jag kommenterar, för då måste jag ta det i två steg.
Men jag har framför allt inte så många förslag på hur jag ska komma tillrätta med saken. Det är framför allt blogspot-funktionerna som ställer till det som jag ser det. Det jag får fundera över är om jag ska välja att kommentera via pop-up-fönster eller på en helsida, i stället för längst ner under inlägget som jag har nu. Och se om det gör nån skillnad.
Jag är inloggad med mitt googlekonto när jag kommenterar, det som är knutet till mig gamla blogspot-konto. Då blev det som jag beskrev. Jag har försökt kommentera inloggad som "wordpresskonto", men det funkar inte.
Hm nu har du bytt design... då tippar jag atgt det inte bidda någon obligatorisk förhandsgranskning heller.
Kontakt: Jag har inte bytt design sedan du kommenterade sist (typ för en timma sen).
I så fall är något väldigt buggigt, för det såg helt annorlunda ut...
Åh, buggar brukar gilla mig, så det är inte omöjligt.
Jag ska göra nån slags större revidering av sidan framöver, så jag samlar på mig dina synpunkter, och så får vi se vad det blir i framtiden.
Skicka en kommentar