torsdag 8 oktober 2009

Illiterata landsförrädare är de allihop

Jag arbetar i en korridor full med tyskar. Och om de av en händelse inte är tyskar så är de gifta med en. De har aldrig hört namnet Hertha Müller. Faktum är att de inte ens hade en aning om att Nobelpristagaren i litteratur tillkännagavs idag.

Själv satt jag tårögd som vanligt och såg på webbteveutsändningar i plural. Jag har alldeles för lätt för att gråta. Bröllop, begravningar, när Beth dör i Unga kvinnor eller tillkännagivandet av Nobelpriset – alltid sitter jag där och bölar utan näsduk.

Själva valet av pristagare tycker jag är jättespännande. Det har bloggats så mycket om Müller på andra bloggar under vår och sommar så jag har blivit väldigt nyfiken. Nu har jag ytterligare en anledning till att läsa henne. Jag ser fram emot det!

Fast det grämer mig lite att hon inte kom med i mitt presumtiva Nobelpristagarpaket, det gör det.

12 kommentarer:

Petter sa...

Hon är ju i och för sej rumän. Så de har inte direkt förått Faderslandet.
Är de andra böckerna lite mindre bra nu när de inte längre är Schrödingers nobelkatter?

Vixxtoria sa...

Petter: Äsch, med rubriken syftade jag egentligen (fast det kan ju inte du veta) på att deras argument var att de faktiskt var svenska medborgare numera.

Och nej, jag tror verkligen inte att de andra böckerna är mindre bra. Jag köpte dem inte för att vara strategisk inför ett visst nobelpris, utan för att det var sådana jag länge velat läsa (ja, ja, okej, jag ska erkänna att jag beställde en bok av Amos Oz som jag inte hade beställt just _nu_ om det inte var så att han nämnts så ofta just den senaste veckan).

Men jag funderade lite över Hertha, och strök henne. Just för att jag inte precis kände för henne just nu. Men nyfiken är jag ju och nu kommer det vara svårt att få tag på hennes böcker ett tag.

Hellre barfota än boklös sa...

Jag hade faktiskt ingen aning om att nobelpriset i litteratur skulle tillkännages idag. Har just skrivit ett inlägg varför på min blogg. Men jag tror att jag har ett giltigt skäl. *s*

Vixxtoria sa...

Barfota: Då får jag väl gå dit och läsa då, och se vad du har för ursäkt. ;-)

Petter Malmberg sa...

Å andra sidan lär ju fler av hennes böcker bli tillgängliga än innan om man bara väntar lite. Nya utgåvor och pocketar för ju trots allt nobelpriset med sej.

Vixxtoria sa...

Petter: Jo. Det är ju så. Och i de sällskap jag rör mig räcker det som sagt med att veta vem som har vunnit. Att ha läst något är liksom inte bara överkurs utan rentav suspekt.

Sörjer du Kadare ikväll eller?

Jessica (ord och inga visor) sa...

Jag grämer mig också lite att hennes namn inte fick plats i det jag nämnde som möjliga nobelpristagare, haha. Men det ska bli kul att läsa Herta, skrev lite om det hela på min blogg igår. Hennes böcker finns på cdon.com fortfarande, ett ovärdeligt tips jag hittade i någon av de dagliga bokbloggarna jag läser. :)

Petter sa...

Kadaré hade ju gett en (svag) punchline till det stående skämtet.
Men jag hade bara stört mej på alla artiklarna och blogginläggen (men säkert ändå läst dem).

snowflake sa...

Även två pocket a 39 kronor fanns på cdon. Nyss.

Vixxtoria sa...

Tja... När jag tar mig till cdon är de säkert borta. (Jag skulle testat igårkväll, men jag gav upp när det bara var massa titlar på tyska på adlibris...)

Petter: Visst är det härligt att läsa en massa blogginlägg som man stör sig på :-)

L. sa...

Ser fram emot att höra vad du tycker om Müller framöver!

Vixxtoria sa...

L: Så du menar att jag måste rapportera ? ;-) Jag får återkomma om det.