tisdag 13 oktober 2009

Med ett skohorn till Kina


Den här veckan bjuder på den svåraste Tematrio jag någonsin upplevt. Kinesisk litteratur, uppmanar Lyran. Inte mitt specialområde. (Och av lite olika anledningar är det lite pinsamt att jag är så ointresserad.) Jag rannsakar mitt minne, min bokhylla och min läslogg och skrapar ihop detta magra resultat:

Vilda svanar av Jung Chang. Kinesisk 1900-talshistoria. Författaren skildrar tre generationers kinesiska kvinnors liv. Mormodern var konkubin till en general. Modern arbetade för Mao under revolutionen och steg i graderna. Och berättarjaget som genomlevde kulturrevolutionen. Jag berördes mycket av den här boken när jag läste den för många år sedan, men min dåvarande kinesiska arbetskamrat hade många invändningar mot boken.

Joy Luck Club av Amy Tan, som handlar om kinesiska invandrare i Amerika. Även detta är en berättelse om mödrar och döttrar, om svårigheten att anpassa sig till en ny kultur och samtidigt bevara sina rötter. Och så spelar de mahjong hela boken igenom.

Tecknens rike. Cecilia Lindqvists vackra bok om kinesiska tecken, som förresten fick det allra första Augustpriset 1989. En av de vackraste böckerna i min bokhylla. Och ja, jag har läst en stor del av den. Faktiskt.9 kommentarer:

Lilla O sa...

Vilda svanar funderade jag också på, men insåg att jag kommer ihåg absolut ingenting av den. Vet att jag tyckte mycket om den, men inte mer.

Lyran sa...

Vilda svanar var bra första, men inte andra gången jag läste den. Joy Luck Club tror jag däremot att jag fortfarande skulle gilla, dessutom skulle jag vilja läsa mig att spela mahjong.

Ingrid sa...

Tecknens Rike har jag också i min bokhylla- en helt otroligt välskriven bok- och vacker... väldigt vacker. Min beundran för Cecilia Lindqvists kunskaper i ämnet känner inga gränser.

snowflake sa...

Jag gillade också Vilda svanar jättemycket.
Och Joy Luck Club! Amy Tan är bra över huvud taget, trots att hon inte verkar bli översatt nu för tiden. Hon skrev en bok som utspelar sig i Burma som var kanon.

Lyran, jag kan lära dig spela Mah Jong! Jag är så spelsugen efter att dottern berättat hur de sitter överallt ute på gatorna i Kina och spelar. :-) Men man ska ha en kväll på sig, så man hinner ett par omgångar. Och en kanna te, förstås.

Vixxtoria sa...

Jag vill också lära mig spela mahjong! Våga inte starta en mahjongklubb (med eller utan te) utan mig!

Vad tråkigt att du inte gillade Vilda svanar andra gången du läste den Lyran. Joy Luck Club tror jag själv inte att jag skulle gilla att läsa om.

Men Tecknens rike är väldigt trevlig att bläddra i då och då. Jag har faktiskt gått en 5poängskurs i kinesiska (eller om jag ska vara helt ärlig var det en kurs som handlar om ett enskilt språks struktur, och just det året var språket kinesiska, så jag har alltså inte lärt mig särskilt mycket av språket, men kan en del om språket), och då hade vi mycket roligt med Lindqvists bok.

Lyran sa...

Jag skrev ett svar, men slarvade nog bort det. Jag är avis Vixxan för jag vill också läsa - eller läsa om - kinesiska. Och jag vill spela Mahjong med er.

Vixxtoria sa...

Lyran: Universitetet där jag jobbar har mycket uppskattade distanskurser i kinesiska. Kanske skulle det kunna vara något?

Och det är bedrövligt att vi bor så långt ifrån varandra allihop. Tänk vad kul vi skulle kunna ha med mahjongspelandet annars!

Lyran sa...

Mmm, det är trist att vi (eller rättare sagt ni så klart) bor långt bort.

Jag har någon gång kollat på distanskurser i kinesiska, vi får väl se om det blir av ngn gång.

Emma sa...

Tecknens rike låter oemotståndlig, beställer genast!

Mahjong har jag inte spelat på år men det skulle verkligen vara trevligt, reglerna de har jag glömt bort för länge sen :)