torsdag 27 januari 2011

Vilken bok tänker jag på?

Jag har fortsatt mycket att göra. Jag hinner inte riktigt avsluta de där blogginläggen om böcker jag läst, och som jag skulle vilja skriva om. Så i stället planerar jag för framtiden och tar tillfället i akt och skriver en recension om en bok jag ännu inte har läst. Jag förutspår nämligen att jag inte både hinner läsa och skriva om den här boken i februari.

Men i mina planer för februari ingår att läsa en riktigt, riktigt bra bok. Jag tror att den kan räknas som deckare, och dessutom en av de allra bästa deckare som nånsin har skrivits. Den ska förnöja mig under de ynkliga små minuter som jag kommer ha över mellan arbetet och drömmen.

Så här tycker jag om den i förväg:

Detta är en bok med ett slut mer oväntat än upplösningen i filmen Sjätte sinnet – det är mitt överförtjusta intryck efter att ha slagit igen pärmarna. Jag blev överraskad, utan att känna mig lurad. Alla bitar föll på plats; jag började genast bläddra igenom boken för att se hur skickligt ledtrådarna var utlagda, och njuter samtidigt – än en gång – av de välformulerade meningarna (och kanske den eleganta översättningen).

Det har varit befriande skönt med en huvudperson utan alkoholproblem, utan trassliga relationer med sin mamma och sitt ex, och utan bortglömda dagishämtningar och medicinska problem till följd av skräpmaten. Jag tycker också om att jag sluppit hänvisningar till gamla mystierier, utan relevans för den aktuella berättelsen. I stället har jag läst en tätt sammanspunnen historia, där också det som till synes verkade vara utvikningar vidgade och fördjupade historien.

Jag anar även en kärlekshistoria där nånstans mellan raderna – kanske är det det som skänker boken både hopp och vemod. Och de många hänvisningarna till kultur, litteratur och historia är välkomna i en genre som annars är full av hårdkokta hjältar, med tuff utsida.

Det låter väl som en ganska okej läsupplevelse för den som är kräsen?

Nu behöver jag bara hjälp med att hitta boken. Shoot!

14 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Hahha, ska bli kul att läsa förslagen... jag är också trött på trassliga relationer, medicinska och alkoholproblem.. Vaffö inte någon bok av Rosamunde Pilcher.

Jenny sa...

Då känns det väl bara konsekvent att jag gissar på en bok som jag inte har läst: Eunuckens gåta av Jason Goodwin.

mind the book sa...

egentligen vet jag inget om deckare, men tanker genast pa Engleby av Sebastian Faulks!

Vixxtoria sa...

Hannele: Pilcher är för blommigt. Kommer inte läsa henne förrän jag läst Anna Karenina. Tre gånger.

Jenny: Inga gissningar på böcker som du inte läst. Jag vill ha tag på en riktigt bra bra bra bok, och vågar inte chansa på något som kanske är bra. Men vid ett senare tillfälle – gärna!

Mind the book: Är den bra? Riktigt bra? Är den så att säga ostörningsbar?

mind the book sa...

ja, riktigt, RIKTIGT bra! välskriven, överraskande, mystisk... en sådan man måste bläddra tillbaka i sen för att hitta ledtrådar till den helt geniala upplösningen - som också ger tvångstankar ang. semestermål i England!

Vixxtoria sa...

Men du det låter ju faktiskt som om det här skulle kunna vara min bok. Och jag gillade Charlotte Gray (av Faulks) jättemycket! Den här boken får komma hem till mig hursomhelst känner jag.

Tack!

a-lo sa...

Nu ska jag genast låna Engleby jag också, har haft tankarna på den länge.

En annan bok som kanske kan passa in på din beskrivning kan vara The pure in heart av Susan Hill. Ingen traditionell deckare alls, men med spänningsinslag och speciella stämning. Samma sak gäller för Amagansett av Mark Mills. Jag gillade dem båda.

Recensioner här: http://www.thebookpond.se/show.asp?id=885007257

http://www.thebookpond.se/show.asp?id=-1610630435

JanB sa...

Du måste nog klippa och klistra (be dottern, hemmahos-reportern). Börja med (slutet i) Lehane's "Patient 67" ("Shutter Island"), fyll på med "Anna Karenina" och lite Astrid Lindgren. Lite spill...
(Eler varför inte göra som Safran Foer i "Tree of Codes".)
Den boken läser jag gärna! J

Jenny sa...

Åh! Jag gillar oxå Sebastian Faulks! Charlotte Gray var ju suverän, och så sent som i höstas läste jag hans På green Dolphin Street- även den fantastiskt bra, så snyggt skriven och atmosfärrik- och med ett slut som inte "smörar" för läsaren. Toppen. Och hemma i högarna ligger redan Engleby och väntar.. :D

Vixxtoria sa...

Okej. Har beställt Engleby. Den hade snyggt typsnitt för själva titeln också, och jag provläste de fem första sidorna på nätet bara för att övertyga mig om att den skulle hålla. I fem sidor i alla fall.

A-lo: Vi har en Susan Hill härhemma i bokhyllan. Sambon har köpt och läst den, men han var inte så impressed, så jag har inte ens övervägt att läsa den. Det _låter_ inte som Susan Hill är vad jag söker just nu. Kanske till sommaren, när jag inte blir så arg på om jag slösar bort tiden på att läsa böcker som "bara" är fyra plus och inte fem ;-)

JanB: Åh, ja, min dotter skulle säkert kunna välja ut några väl valda sidor åt mig, haha. Just nu är jag rädd för att det mest skulle bli Teskedsgumman, dock. Jag har faktiskt både Lehane-boken, Anna K och i princip allt av Astrid härhemma, så visst skulle jag kunna blanda. Men det blir ju mycket litteratur att släpa med sig i ryggsäcken varenda dag. ;-)

Jenny: Ja, jag ska som sagt ge mig på Engelby först dårå. Och en omläsning av CG kan jag också tänka mig. Om jag fortfarande inte är besviken på Faulks då så finns det ju inget som hindrar mig från att läsa Dolphin Street sen i så fall...

Paperback Lover sa...

Jag tänkte också spontant på en bok som redan nämnts här ovan, men när du sagt att du vill ha en bok som slutar med en oväntad twist, blir det inte lite av en paradox då om jag tipsar om en sådan bok? Hur överraskande blir den twisten? Om den ens blir?

Vet att inlägget är gammalt men jag följer min tradition att kommentera två veckor för sent. Och vi har ju fortfarande två veckor kvar av februari om du mot förmodan inte hittat den perfekta boken ännu!

Vixxtoria sa...

Paper: Vill man ha en bok med twist, så vill man inte ha twisten att boken inte har nån twist, och därmed basta! Inte när jag är på det här humöret i alla fall.

Jag har nog inte hittat den perfekta boken heller, men åtminstone några jag kan leva med. Håller på att ta mig igenom den där Engleby som Läsdagboken tipsade om. Ska se om den twistar sig på slutet, så här i mitten har det inte twistats ännu.

Paperback Lover sa...

OK, men då tipsar jag om Shutter Island/Patient 67 som JanB också tipsade om och som du har i hyllan hemma :-)

Vixxtoria sa...

Paper: Jag noterar ännu en röst på Lehane. Han kan behöva den. ;-)