torsdag 6 januari 2011

Eller Kasper och Melker och Baltasar

"Jaha, och hur firar man egentligen Trettondagen?" undrade min sambo igår, lite trött efter julklappsöppning, kalkongrillning och champagnedrickande.

"Man avslutar så klart den traditionsenliga läsningen av Trettondagsafton, om man inte hann det kvällen innan", svarar jag.

Ni som inte heller hunnit läsa klart (och liksom jag föredrar Shakespeares tragedier) kan ju trösta er med ett citat som ger vid handen att det från början inte fanns så många till förvillningen lika Shakespearekomedier att roa sig med. Utdraget kommer från Jasper Ffordes bok Lost in a good book. Hjältinnan Thursday Next (som ju jobbar som littkrimmare, vilket bland annat innebär att en ganska stor del av arbetstiden går åt till att avslöja förfalskade romaner av litterära giganter) talar med sin tidsresande far om hur många kända Shakespeare-dramer det finns i världen (år 1985):

"We found a thirty-third play by Shakespeare." [säger Thursday Next]
"Thirty-three?" echoed my father. "That's odd. When I took the entire works back to the actor Shakespeare to distribute there were only eighteen."
"Until yesterday there have always been thirty-two."
"Hmm," he replied, brow furrowed. Dad's work in the timestream could be tricky to get your head round sometimes.
"Perhaps the actor Shakespeare started writing them himself?" I suggested.
"By thunder, you could be right!" exclaimed my father. "He looked a bright spark. Tell me, how many comedies are there now?"
"Fifteen," I replied.
"But I only gave him three. They must have been so popular he started writing new ones himself!"
"It would explain why all the comedies are pretty much the same," I added. "Spells, identical twins, shipwrecks–"
"–usurped dukes, men dressed as women," continues my father. "You could be right."

(s 53, Lost in a good book, av Jasper Fforde)

7 kommentarer:

It's all about Books/Bokbloggen sa...

Du kan ju upplysa din sambo om att denna dag i många länger är "julafton" med presenter, så kanske du får några extra böcker.. :) Idag är det Dia de Los Reyes!

Vixxtoria sa...

It's all about... Jag VET! Det skulle vara något med fler julböcker (det är en rätt logisk dag för det också, eftersom de tre vise männen Kaspar, Melker och Baltasar ju hade med sig presenter till Jesusbarnet, och i många länder kallas ju just trettondagen för "Tre konungar")... I Ryssland firar de också idag!

Marias bokliv sa...

Jag fnissade en del när jag läste den... Jag fnissar en del i början av del fyra med.

Vixxtoria sa...

Maria: Det var när jag såg att du redan läst ut trean som jag tänkte att jag var tvungen att ta tag i tvåan åtminstone... Jag är en bra bit in i den nu, och trean väntar härhemma. De senare böckerna tänker jag inte beställa just nu. Man måste spara på godbitarna!

Vixxtoria sa...

... Ja, fast det är ju väldigt BRA att man fnissar i fyran också :-)

Miss E sa...

Åh vad jag blev sugen på att läsa mer av Fforde nu!

♥ Hannele sa...

gäller att ha koll på traditionerna