söndag 29 november 2009

Hur rätt kan det bli?

Jag var alldeles nyss inne och – hrmpf – försökte förnya några förfallna bibliotekslån (lite närmare sanningen är att jag funderade över hur jag skulle bära mig åt för att hacka biblioteksservern för att ändra datuminställningen så att mina lån inte var försenade och att jag därmed skulle kunna förlänga dem). Hur som helst, så hittade jag en länk till något som kallas Bookdesire (som var helt okänt för mig), och som frestade med att ge mig boktips. Nu brukar jag inte vara ute efter sådana i första hand, eftersom böcker och boktips har en tendens att liksom välla över mig ändå, men jag tänkte att jag kunde ta reda på vad det var för söktjänst. Jag förväntade mig inte att bli särskilt imponerad.

Men vet ni – jag hittade en väldigt rolig sida. Här kan man exempelvis specificera om man vill ha en bok som är gammal eller nyutkommen, om den ska vara lång eller kort, lätt- eller svårläst, och innehålla mycket eller ingen kärlek. Vid varje inställning man förändrar dyker det upp ett antal förslag på böcker som passar in på beskrivningen. Efter att ha lekt en stund med parametrarna fick jag upp en lista på 10 böcker varav jag läst nio stycken. Åtta av de lästa tycker jag är väldigt bra (den nionde är Don Quijote som jag av lite olika skäl inte tycker om. Och inte heller har läst ut). Men åtta av tio böcker som jag gillade var ju inte så dåligt inprickat av den här söktjänsten.

Det finns dock en poäng kvar: den tionde boken som jag inte hade läst!  Sannolikheten att jag ska tycka om den när den nu dykt upp i det här sällskapet är ju ganska hög. Boken är Falskmyntarna av André Gide. Den borde vara en ganska gammal bok, inte så våldsam, lite humoristisk, och inte särskilt lång. Den torde räknas som svårläst, och lär varken vara alltför realistisk eller fantastisk. Dessutom ska den innehålla mycket kärlek och i princip helt utspela sig i stadsmiljö. Nån annan som blir sugen? Eller nån som har läst och rekommenderar?

För övrigt kommer jag aldrig mer imponeras en sekund över bibliotekarier som ger boktips. Aldrig mer! Hörde ni det?

(Boken presenterades i sällskap av Den allvarsamma leken, Idioten, Räddaren i nöden. Älskaren (av Duras), Candide, Dorian Greys porträtt och Gunbritt Sundströms För Lydia, och Chefen Fru Ingeborg.)

6 kommentarer:

Petter sa...

Falskmyntarna är bra. Den har hållit sej bättre än de flesta gidarna.

Vixxtoria sa...

Jaha, där ser man. Jag har bara läst Pastoralsymfonin av Gide tidigare. Den var från 1947 tror jag. I alla bemärkelser.

Jag ska fundera på den där Falskmyntarna. Den var ett helt otippat kort :-)

Johan sa...

Kul pryl! Jag försökte få den att tipsa mig om lite kluriga, snälla, historiska, lantliga deckare. Christie, Ellis Peters, Dickson Carr i topp inte helt oväntat. Men sen, lägre ner i listan, börjar det dyka upp nya bekantskaper. Verkar lovande!

Ingrid sa...

Det var verkligen en roligt att få ett så fint tips - nu har jag letat fram tre böcker som verkar lockande - vad sägs om "Samskara- rit för en död man" av Uidi Rajagupalachar Anantha Murphy (jag har aldrig hört talas om vare sig bok eller författare), Minima Moralia av Theodor Adorno (helt okänd för mig också) och så Tine av Herman Bang (den finns i min bokhylla och jag skäms över att jag inte har läst den ännu...)

Vixxtoria sa...

Johan och Ingrid: Kul att det roade er. Hoppas det blir riktigt trevliga läsbekantskaper, och hör gärna av er (eller blogga) om hur det funkar. Själv har jag lånad Gide på biblioteket idag, och ska testa den så småningom.

L. sa...

Tack för tips! Mkt användbart.