måndag 23 november 2009

Om katten själv får välja


Jag hade tänkt att jag skulle vara så där rolig som folk som har små barn kan vara. Ni vet som såna där föräldrar som låter sina barn trycka på hissknappen fastän det är lång kö, och som låter barnen betala kassörskan på ICA fast det är lång kö, och som låter barnen själva lämna fram sina biblioteksböcker fast det är lång kö. Jag är förtås helt oskyldig till sådana försyndelser, men ikväll hade jag alltså fått idén att låta min två-åriga dotter blogga själv om sina bokfavoriter i veckans tematrio. En del av er är säkert väldigt glada att höra att dottern bestämde sig för att vara en katt hela kvällen, och att min iPod-film följaktligen är fullständigt obegriplig för alla som inte har morrhår och svans. Därför blir det i stället jag som skriver om de tre böcker, som dottern med några uttrycksfulla "Mjau!" hävdar utgör hennes favoritböcker.

Well, det är ingen underdrift att säga att det inte är de tre böcker jag själv skulle valt.


1. Kalle Kanin är nyfiken av Pirkko Koskimies och Maija Lindgren. En barnbok som har ärvts av mig, och som var en stor favorit också när jag var liten. Denna bok är del två av kaninen Kalles äventyr (vi äger även del ett), och på färgglada uppslag skildras vad som händer den nyfikne kaninen som lyckats hoppa ner i skorstenen till ett hus. Här träffar han inga människor, men väl katten Misse och musen Musse. Som vuxen är bokens ambitioner att träna på prepositioner och platsangivelser tydlig: upp och ner och framför och bakom och höger och vänster. Men jag ska villigt erkänna att uppslag som det här tyckte även jag var underbara när jag var liten. Jag har ingen aning om i fall boken finns att få tag på fortfarande. Men hittar ni den i nån gammal loppislåda eller vid nån vindsröjning så finns det säkert någon 2-4-åring som skulle bli glad över den.2. Piff och Puff byter bo. En bokversion av en Walt Disney-film om de små ekorrarna som förlorar sitt hem i det gamla båtskjulet när knattarna vill bygga en segelbåt av brädorna. Även denna bok är ett arv från min gamla barnbokssamling, och det som jag fascinerades mest av när jag var liten var när Piff och Puff klippte ut seglarkläder av seglet. Vad dottern egentligen gillar med boken vet jag inte riktigt, men jag befarar att det är något med Disney-estetiken.


3. Maaike gaat in bad. (Maaike badar) En holländsk bok av okända författare, som  handlar om Maaike som inte vill bada, utan hellre vara smutsig. Hon går runt och frågar alla djur om inte de också hellre vill vara smutsiga, men fågeln badar förstås i en vattenpöl, katten slickar sig, och elefanten sprutar vatten med sin snabel och så vidare. Till slut får hon en flaska bubbelbad av grannen, och då vill hon äntligen bada själv. Jag är inte säker, men jag misstänker att det är något sanitetsföretag eller kanske den holländska motsvarigheten till BVC eller så som gett ut den här lilla boken. Den är i alla fall del av en serie, där vi är lyckliga (?) ägare till ytterligare två böcker: en bok om att man måste borsta tänderna när man äter godis, och en om att man ska sitta på pottan när man kissar.

5 kommentarer:

Lilla O sa...

Kommer ihåg att jag älskade Piff och Puff också. Undra om den finns hemma hos mamma och pappa?! Värt en tur på vinden kanske.

Lyran sa...

Min dotter skulle ha plockat fram sina "bäbis-böcker" om hon fått välja 3 favoriter :-)

Ingrid sa...

Maaike badar... det konceptet gillar jag väldigt. Jag kommer ihåg en sån där bok "mina vänner" (som man skrev i när man gick i småskolan) en av mina klasskamrater (en pojke :-) noterade under "min högsta önskan" - att slippa tvätta mig... (jag kan fnissa åt den kommentaren än idag).

Vixxtoria sa...

Lilla O: Tja, dina barn gillar den säkert. Men det är inte en superförlust om du inte hittar den heller.

Lyran: Det är ju bara ännu ett exempel på att man inte ska låta barnen välja. Hur skulle det se ut?

Ingrid: Åh, vad du fick mig att skratta! Jag håller såååå med, även om jag aldrig skulle ha skrivit så i en Mina vänner-bok. Jag tycker det är något av det tråkigaste som finns. Näst tandborstning då, förstås. Men just boken om Maaike är faktiskt ganska tråkig, tycker jag, även om konceptet uppenbarligen tilltalar två-åringar. Den tråkiga boken om tandborstning som ingår i samma serie är ännu mer populär (vilket är konstigt, för tandborstning i sig är ingen hit här hemma).

Anonym sa...

Hej! Finns det någon möjlighet att få köpa dina Kalle kanin böcker?
yennypetersen@gmail.com
Mvh Yenny