lördag 7 november 2009

En fotbollsplan om året är det väl...

Vi komposterar en massa, och källsorterar och har oss. Sen tar vi bilen och lämnar på återvinningsstationen, eftersom projektet att cykla två kilometer med konservburkar i trasiga pappkassar på styret känns för komplicerat. Och tar för lång tid.

I Sydsvenskan i veckan fanns en liten intervju med humanekologen Kenneth Hermele som handlade om hur man läser på miljövänligast sätt. Hans svar på sambandet mellan litteratur och miljö är tankeväckande på många sätt. För det första menar han att de skönlitterära författarna borde skriva mer om det förestående miljöproblemet, i stället för att överlåta det åt fackboksförfattarna. Det ligger något i det. Fler nära planetdöden upplevelser i böcker nära oss, alltså. Under tiden kan ni låta bli att läsa miljödeckaren Kyoto och fjärilarna, för den var inget vidare.

Den andra frågan Hermele svarar på är om eböckerna inte är mer miljövänliga. Här är det framställningen av läsplattan (och tänk dessutom på alla dessa uppgraderingar och nya modeller som kommer översvämma marknaden varje år) som är en stor miljöbov! Det är tydligen väldigt många böcker vi måste läsa på läsplattan för att den ska vara mer miljövänlig än pappersböckerna som trycks på returpapper. Sen måste man – antar jag – relatera detta till de fyra miljoner olästa böcker som varje år makuleras olästa, som Sydsvenskan skriver om här. Transporterna av dessa böcker mellan tryckeri och bokhandel, tillbaks till förlag, tillbaks till handeln för bokrea, tillbaks till förlag och sedan till makuleringen (om jag nu höftat till rätt vad gäller alla resorna) är en stor miljöbov.

Det mest miljövänliga i bokbranschen är enligt Hermele biblioteken. Om man cyklar dit, antar jag. Det ställer ju hursomhelst biblioteksdebatten i ett nytt ljus. Bibliotekets bokbestånd är alltså viktigt för miljön.

2 kommentarer:

Contextel sa...

Hej
Läste också intervjun med humanekologen.
Jag är helt övertygad om att läsplattan+eboken vinner miljökampen i längden om systemen byggs ut på rätt sätt. Skrev en blogpost om detta häromdagen: http://contextelebooks.blogspot.com/2009/11/blog-post_02.html

Ha en skön lördag.
Anders

Vixxtoria sa...

Contextel: Intressant läsning hos dig!

Jag tycker ju mycket om de fysiska böckerna, så jag hoppas på en framtid där läsplattan/e-boken och pappersboken existerar sida vid sida, lite som bio och hyr/köpfilm, eller radio och poddsändningar, eller nät- och papperstidningar (även om vi väl i alla dessa fall också måste se tiden an).

Vad jag tänker - och som tas upp i artikeln i Sydsvenskan - är att det åtminstone inledningsvis kommer vara en himla massa läsplattor som köps, sedan blir dessa daterade, och ersätts i en rasande fart, innan funktion osv stabiliseras. Ungefär samma utveckling som för mobiltelefon och inte minst mp3-spelare/ipodden de senaste åren. Det tar säkert ett par decennier innan det blir miljövinster för eboken, eftersom folk kommer skaffa ny elektronik ofta, och den gamla kasseras.

Jag är på intet sätt negativt inställd till eboken som sådan, det vill jag understryka, men jag tror inte att övergången kommer bli total. Jag _hoppas_ inte ens att den blir det.

Men den som lever får se :-)