torsdag 3 februari 2011

En bra bok för en Torsdag

Jag vet inte riktigt hur mycket tid jag har tillbringat i mitt liv med att göra olika dramaövningar, men en del timmar är det. En improvisationsövning som jag då och då varit med om går ut på att bejaka de andra skådespelarnas infall och idéer – att gå med i stället för att gå emot. Om en medspelare föreslår att vi i improvisationen driver bageri, bordell eller bara är busschaufförer i Borås så ropa ja! och spela med. Det är en förvånansvärt givande strategi, som tillämpas alldeles för sällan i verkliga livet. I det liv vi sägs leva på riktigt har folk alltid sura motförslag och negativa invändningar så fort någon försöker vara det minsta innovativ.

Det här var en inledning som ska mjuka upp er lite inför Jasper Ffordes bok Lost in a good book. Den är nämligen så där härligt absurdistisk att jag tror att man bara kan uppskatta den till fullo om man har ett öppet och tillåtande sinne, och säjer ja till alla vansinnigheter som författaren föreslår.

Lost in a good book är andra boken om hjältinnan Thursday Next. Hon dyker första gången upp i boken The Jane Eyre Affair (Var är Jane Eyre på svenska), som jag blev överförtjust i när jag läste den för ett drygt år sedan. Thursday lever i en kontrafaktiskt värld, så som den kunde gestaltat sig om Krimkriget fortfarande pågick, om England invaderats av Tyskland under andra världskriget, om zeppelinare användes som fortskaffningsmedel, om Wales var en självständig, socialistisk republik, om ost var en eftertraktad smuggelvara, om dronter, neanderthalare och mammutar hade återuppstått (genom kloning?) och om litteraturen var så viktig att det behövdes specialrotlar inom polisen för att ta hålla ordning på alla förfalskningar som var i omlopp.

Det är även en värld där tidsresor är möjliga, vilket medför att det yttersta hotet inte är att döda någon, utan att se till att han eller hon aldrig har blivit född. Thursdays far har till exempel straffats på det sättet. Han var en tidsvakt som misskötte sig, och har nu officiellt raderats ur alla register, genom att tidspolisen helt enkelt ändrat om händelserna så att han aldrig blivit född. Thursdays far flyr dock tidspolisen genom att resa kors och tvärs i tid och rum, och dyker upp hemma hos Thursday (eller hennes mamma) med oviss regelbundenhet. Det var förresten han som en gång tog med sig 18 Shakespeare-pjäser tillbaks till 1500-talet. I nutid har de hunnit bli 32 stycken (eller 33, eftersom Thursday lyckas hitta en förlorad pjäs i boken), och i det här citatet diskuterar Thursday och hennes far hur det kan ha gått till.

Jag bidrog ju med ett annat citat för några veckor sedan, när jag var mitt uppe i läsningen av boken. Här har Thursday hoppat in i Austen-boken Sense and sensibility och diskuterar fördelen med böcker som är skrivna i tredje person. Diskussionspartnern är ingen mindre än Marianne Dashwood, som förklarar att den stora fördelen med tredje persons-berättandet är att bokens karaktärer kan göra vad de vill när de inte nämns i boken. (I en berättelse i första person förändras ju hela historien om berättarjaget löper amok.)

Ja, jag vet inte om ni börjar förstå det här nu, men det är alltså en bok där litteraturen bokstavligt talat är levande. Thursday håller på att lära sig att hoppa in och ut ur böcker, vilket även för läsaren innebär en härlig exposé genom världslitteraturen. Hennes mentor är ingen mindre än den försmådda ungmön Miss Havisham från Dickens Great Expectations. Och när Thursday ställs inför rätta (för att ha ändrat slutet i Jane Eyre – något som inträffar i slutet av första boken), så sker det givetvis i domstolen från Kafkas Processen.

Något som blir uppenbart i den här boken är att inte bara levande människor kan dras in i böcker – romankaraktärer kan även slippa ut och leva i vår värld. Det är särskilt vanligt att obetydliga bipersoner,  får för sig såna idéer. (Det presenteras även ett intressant utbytesprogram, där bokkaraktärer får möjlighet att se sig om i världen genom att byta plats med varandra. Om du har läst böcker där en person verkar vara till förvillning lik någon i en annan (dussindeckare? chiclittbok?) så kan det vara detta du råkat ut för.)

Jag ska inte säga så mycket mer om den här boken, även om det finns många ord jag skulle kunna använda. Det här är en bok man antingen älskar, eller tycker är alldeles för konstig. Den har sina skönhetsfläckar och lite förfuskat skrivna partier, och man inser framför allt att man missar mycket om man inte kan sin (engelska) litteraturhistoria på fingrar, tår, näsvingar och örsnibbar. Men accepterar man att detta är en hjältesaga, med ärkefiender och superskurkar, och går man med öppet sinne in i boksidorna och utbrister "ja, men det här var ju för roligt!" – ja, då har läsningen av den här boken alla förutsättningar för att bli en trevlig dockskåpslek med favoritkaraktärer från litteraturens alla hörn.

Om det jag skrivit ovan inte är tillräckligt för att du, läsare och litteraturnörd, ska kasta dig in på nätbokhandeln och beställa boken, så nämner jag bara så här på slutet ett gigantiskt bibliotek där världens alla böcker finns samlade. Och där Chesire-katten är huvudbibliotekarie.

Bokstävlarna läste första delen eftersom jag var så entusiastisk över den. Marias bokliv har hunnit ända till del fyra (Something rotten, som så klart handlar om Hamlet), och är fortfarande entusiastisk. Och jag är så entusiastisk att jag numera har alla fem böckerna i serien hemma. Jag kommer fortsätta att ta mig igenom dem med mycket nöje. Men det ska vara när rätt anda faller på.

15 kommentarer:

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Vilket sammanträffande - jag skrev ett inlägg om den igår efter att tidigare a läst om den hos dig. Jag läste första boken för några år sedan och jag älskar sådana här litt.nörd-böcker!

http://whatyoureadin.blogspot.com/2011/02/kommer-snart.html

Jenny sa...

Tack för det tipset (och för en kul blogg, eftersom jag just hittade dig)! Verkar vara något i min smak det där, ska kolla om den finns i mitt lokala bibliotek (försöker ha köpstopp på böcker)...
åh, dramaövningar... det låter som när jag sysslade med rollspel som ung (vi var lite ambitiösa och satt inte bara runt ett bord och kastade tärningar).
/Jenny

Vixxtoria sa...

Miss E: Ja, det var ett sammanträffande (vi får hoppas att det inte blir för många såna, för det kan ju bli ödesdigert, har vi lärt oss av den här boken). Kul att du blivit inspirerad härifrån från början! (Ska klicka iväg till dig och läsa, får se om jag hinner det nu, eller måste jobba lite först).

Jenny: Välkommen hit, och så roligt att du tycker det är en kul blogg så här vid en snabbtitt. Jag varnar dock för att jag ibland är både pretentiös och tråkig, men man kan hoppa över de inläggen om man vill.

Läs gärna första boken först om du ska läsa den här serien. Jag är rädd för att det blir lite svårt att hänga med i svängarna annars. (Jag tyckte den svenska översättningen "Var är Jane Eyre?" funkade bra, faktiskt.)

Jenny sa...

Jahaa du är forskare och lärare ser jag nu (på "Om"-sidan). Jag med. Så pretentiös och tråkig är troligen superintressant och megahäftigt för mig ;)

Vixxtoria sa...

Haha, Jenny – jag håller min forskning så långt bort från den här lekstugebloggen som möjligt. Så om du verkligen vill ha akademiska tråkigheter, så blir du nog besviken :-D (Du verkar forska om konst däremot, såg jag efter snabbkoll på din blogg. Spännande! Jag vill gärna utforska din blogg lite bättre vid senare tillfälle, för dessvärre är det just tråkiga akademiska föreläsningar jag måste ägna resten av dagen åt.)

Jenny sa...

Japp, konstvetenskap med stark dragning till samhällsvetenskaper är min grej... men kan förstå att du vill hålla isär bokläsandet och jobbet (det finns verkligen ganska mycket tråkigt i den akademiska världen just nu, men jag ska inte säga mer...).
Lycka till med föreläsningar :)

Sanna sa...

Är de här böckerna så lika Douglas Adams böcker som jag tror att de är? I så fall hamnade de helt plötsligt mycket högre upp på att-läsa-listan... Särskilt den här verkar påminna ganska mycket om Dirk Gently-böckerna, eller är det bara jag som drar konstiga paralleller?

Anonym sa...

varje boknörd borde prova FForde! Jag tror att det är böcker man antingen tokgillar eller inte fattar alls men just det här med litteraturens själklara plats och alla blinkningar till litteraturhistorien .... det är nått särskillt med det!

Och det påminner mkt om Adams ibland. (Det var ett så fint scoop till Vix upplyste mig om att det stod i baksidestexten)

Vixxtoria sa...

Jenny: Framför allt forskar jag om så tråkiga saker att jag inte har lust att blogga om det ;-)

Sanna: Om du tycker om Douglas Adams och gillar böcker så gillar du det här, nästan garanterat.

Dirk Gently-böckerna har jag inte läst, men om de liknar det här, så skulle jag nog tycka de var intressanta.

Maria: Ja, det här gillar man eller gillar inte, det tror jag också. Jag tycker själv väldigt mycket om det, men jag skulle inte orka klämma alla direkt efter varandra (det kommer bli en paus innan jag ger mig på trean, men kanske inte ett helt års mellanrum den här gången.) Och det där med Adams är irriterande. När jag läste första boken tänkte jag Adams Adams Adams hela tiden, och först när jag läst ut den upptäckte jag att jämförelsen gjordes på baksidan. Fast det är väl å andra sidan just ett sådant där sammanträffande som det ordas så mycket om i Thursday-böckerna.... :-)

Sanna sa...

Har härmed ställt mig i kö på biblioteket till The Jane Eyre Affair :)

Det finns två Dirk Gently-"deckare": Dirk Gently's Holistic Detective Agency och The Long Dark Tea-Time of the Soul. Båda är mycket absurdistiska. Och bra! Om jag inte hade varit rädd för att alla världens H2G2-fans skulle ge sig på mig så hade jag sagt att Dirk Gently-böckerna är bättre än Liftaren-böckerna... ;)

Jenny B sa...

Jag har läst tre av Thursday Next-böckerna, och blandar kanske ihop dem litet grand. Men visst är det i den här som alla personer i Wuthering Heights går i Anger Management Therapy? För att alla hatar Heathcliff, utom Catherine? Obetalbart!

Och i nästa bok, The Well of Lost Plots, WOW, vilka biblioteksbyggnader man kommer att stöta på då! Hmm, snart dags för mig att plocka upp den som ligger i hyllan och väntar på mig... Tack för inspirationen!

Anonym sa...

Ja hurra! Läste för ett tag sedan "Var är Jane Eyre" och gillade den. Nu ska jag jaga rätt på den här också. Takc för tipset!!

Vixxtoria sa...

Sanna: Jamen då får vi hoppas att du också kommer gilla. Om man läser engelsk litteratur tror jag man har ännu större nöje av det här faktiskt. Jag ser fram emot att du avslöjar några hänvisningar som jag totalt har missat.

Jag skriver upp Dirk Gently med en gång!

JennyB: Nej, anger management therapyn måste nog vara i trean (med reservation för mitt dåliga minne). Men the anti-cath-movement nämns. Ser fram emot att läsa mer om det.

botatonscattis: Ja gör det! Denna del två finns också i svensk översättning, men sen tror jag man måste läsa på engelska.
Jag har tre delar till som väntar härhemma. :-D

Anonym sa...

anger mangement är trean tror jag, det finns ju hur mkt sånna pärlor som helst.
Har du missat Dirk Gentley så fortsätt inte med det. Bättre än de senare delarna i Liftar-serien

Vixxtoria sa...

Maria: Jag kommer inte ihåg så mycket av Liftarens senare delar. Jag tyckte nog de var rätt okej, tror jag, men jag ska nog inte läsa om dem. De ska få vara ett sånt där trevligt ungdomsminne... Gentley har jag skrivit upp, som sagt.