fredag 11 februari 2011

Varför 4-åringar har gråhåriga mammor

Vi läste boken Varför prinsar och prinsessor inte har krona på huvudet skriven av den norska prinsessan Märtha Louise. Det gav upphov till följande ordväxling:

Mamman: Vet du att den här boken faktiskt har skrivits av en riktig prinsessa. Hon heter Märtha Louise och bor i Norge. Det är ett annat land, som ligger bredvid Sverige.
Dottern (förvånat): Finns det prinsessor nu också?*
Mamman: Ja, visst finns det det.
Dottern: Varför då?
Mamman: Ja, det finns det faktiskt dom som undrar.
Dottern: Undrar du det mamma?
Mamman: Ja, ibland.
Dottern: Undrar du det just nu mamma?
Mamman: – – – /ja, här minns jag inte riktigt vad jag svarade, men nån barnanpassad variant av Cecilia Åses bok om den svenska monarkin. Sen läste vi sagan./

Själva boken ska jag skriva om nån annan gång. Det korta omdömet lyder att den är bättre än man kan tro, men ni behöver inte springa benen av er för att få tag i den. Får ni en dotter nån gång är det förresten sannolikt att hon får den i present av nån äldre släkting som har köpt den på en bokrea (får ni en son kanske ni dock behöver köpa den själva). Utan barn behöver ni den knappast; då kan ni traggla på med Anna Karenina, eller vad ni nu har för tegelstenar från Waterloo i bokhyllan.


*Det är inte lätt att förstå det där; troll finns ju till exempel inte. Nuförtiden. Någon unge på dotterns dagis har visst hittat trollben i skogen, har jag hört. Det är nog med troll ungefär som dinosaurier. 

4 kommentarer:

Lotta sa...

Ha ha, traggla på med Anna Karenina är precis vad jag håller på med i min klassikerutmaning till mig själv... :) :)
http://flickvannerna.blogspot.com/2011/02/lasprojekt-klassiker-en-liten.html

Vixxtoria sa...

Lotta: Då är det du och jag och Lyran som håller på i år då. Får se om nån av oss lyckas :-)

Ylva sa...

Undrar du det just nu, tycker jag är en härlig fråga.

Vixxtoria sa...

Ylva: Det tyckte jag också. Det var dessutom ett fint bevis på att dottern verkligen börjar förstå vad "ibland" betyder :-)

Och att mamman måste fundera mer över hur hon uttrycker sig om hon inte vill få intelligenta följdfrågor.