lördag 26 februari 2011

Ja, tänk att äga en bok!

Astrid Lindgren skriver om sitt läsande i boken Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult. Det är några un-der-bara sidor som jag egentligen skulle vilja citera i sin helhet, men det hinner jag inte för jag måste slå in en fåtölj, och för att kunna göra det måste jag nog först åka och handla inslagningspapper (nu kommer några säkert använda kommentarsfältet för att föreslå nödlösningen tidningspapper, och jag tackar så mycket för tipset, men det har vi eldat upp, så jag måste nog tyvärr ge mig utanför dörren). I alla fall, här två citat från Astrid:
Tänk att äga en bok alldeles själv – att man inte svimmade av lycka! Ännu kan jag minnas hur dessa böcker luktade, när man fick dem färska och nytryckta, jo, man började med att lukta på dem, och av alla dofter i världen fanns ingen godare. Den var full av försmak och förväntan. 
s 60 i Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren

Tro nu inte att jag läste bara klassiker! Men ett faktum är att de böcker som en gång grep mig starkast och som blev mina eviga följeslagare, det är just de där som fortfarande lever kvar på bibliotekens listor. Kan det möjligen bero på att de råkade vara så bra böcker? 
s 62

Apropå bra böcker så är det då en välsignad tur att jag nu äntligen läser denna bok av Astrid Lindgren! Det tycker jag att du också ska göra – inte minst för hennes beskrivning av hur hon och hennes syskon lekte Anne på Grönkulla i stora sågspånshögen (Astrid var Diana).

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Tack för ett trevligt tips.

Ingrid sa...

Väldigt fina citat. Tack för dem.

Sarah sa...

Böcker luktar verkligen fantastiskt!!! Astrid Lindgren är en fantastisk berättare, tänk så många som lever med henne i hela sina liv, tänk att få ha sådant inflytande på männskor! Fantastiskt...

Vixxtoria sa...

Hannele: Varsågod. Väldigt läsvärd bok – mest för det som inte handlare om Samuel August och Hanna i Hult tyckte jag, även om det också var trevligt!

Ingrid: Det finns några till som är bättre! Ett fantastiskt avsnitt där hon beskriver hur man (inte) ska bära sig åt när man skriver barnböcker!!!!

Sarah: Jag älskar henne. Jag kan verkligen inte föreställa mig hur man kan leva utan att ha läst och fortsätta läsa Astrid!