torsdag 4 november 2010

Kikärtssoppa?

Den här veckan får ni följa en del av mina reflektioner mer eller mindre kontinuerligt, medan jag läser vidare i Döden i grytan.
Flera farliga bakterier har blivit mer tåliga mot värme och kyla men även lärt sig att bättre klara torka och olika kemikalier. För att möta detta måste våra kylskåp bli kallare och maten värmas till allt högre temperaturer. 
Orsaken är knappast höljd i dunkel. En rad FN-organ har sedan länge pekat ut de moderna produktions- och distributionsmetoderna som används i livsmedelsindustrin som direkt orsak till både framväxten och den snabba spridningen av nya bakterier. (s 154)
Den här boken klargör verkligen att orsaken till alla de farliga bakterierna maten inte är höljd i dunkel, utan beror på storindustrier, och deras krav på att maximera vinsten. Därför måste man alltså se till att tillagningen av det sjuka köttet (eller den salmonellasmittade salladen) sker på ett sätt så att folk inte blir sjuka. Det är lite bakvänt, men är alltså orsaken till att man inte kan riskera att barn skalar potatis på sin förskola. Strikt hygien vid tillagningen förhindrar att den smitta (som alltför ofta inte eventuellt) finns i maten sprids.
Andra studier har visat att mängden E.colibakterier i avföringen minskar med 99 procent när korna tillåtits beta utomhus eller fått hö istället för kraftfoder och ensilage. Men eftersom uppfödarna får betalt per kilo gör de precis tvärtom: djuren sätts på intensifierad slutgödning tiden före slakt, vilket tvärtom gynnas bakterietillväxten. (s 156-157)
Och jag stoppar i mig lite antibiotika som en läkare rätt motvilligt skrev ut till mig i förra veckan. Och läser att 50 % av all antibiotika som används i EU går till – djuren. Så att de ska växa bättre, och inte bli sjuka – vilket de lätt blir när de är sammanpackade tillsammans, och växer så fort så att benen inte bär dem, så att de i stället trillar omkull och får ligga i avföring på golvet eller gallret i de stora djurfabrikerna.

Jag har inte lust att fundera särskilt mycket mer över ursprunget till matvarorna i mitt skafferi och kylskåp, men kan vidare konstatera att choklad är en av de lömskaste smittkällorna till salmonella. Det där sista borde jag meditera över oftare inser jag. Choklad – salmonella. Choklad – salmonella. Choklad – salmonella.

12 kommentarer:

Ingrid sa...

Jag borde nog läsa den boken- men vet inte om jag vågar. Då vill jag väl inte äta något som helst.... du får nog skriva lite om varför choklad är så lömskt... (det äter jag avgjort oftare än kikärtssoppa). Äckligt är det i alla fall med den här mathanteringen och det är mycket farligt- i längden. Man borde nog hålla sig till egenproducerat.... (fast då blev väl dieten något mager om man så säger....)

Bokomaten sa...

Usch, jag vill inte läsa. Jag läste Äkta vara och Den hemlige kocken och slutade nästan äta helt ett tag. Nojade över allt! Inte ens salladen och grönsakerna jag äter kan jag känna är äkta, fast jag inbillar mig att det är "naturliga råvaror".

Vixxtoria sa...

Ingrid: Jag läser såna här matböcker ungefär vartannat år. Oftare går inte, för man blir helt nojig. Fast jag tycker egentligen att jag borde läsa dem och ändra mina matvanor lite lite grann. Det hemska med den här boken är dock att den visar på att i en mycket stor del av maten som finns i affärerna är tillkomna under tvivelaktiga former – det skrämmer mig.

Idén med själva chokladen är (fast jag borde kolla upp det här i boken en gång till egentligen) att det lätt kan komma salmonella i kakaobönerna, och att det krävs mycket för att de ska dö. Däremot så är miljön med fett och sött (typiska chokladbiten alltså) idealisk för bakterierna att växa till. Men all choklad har så klart inte salmonellabakterier. Tyvärr, med tanke på en del andra saker ;-)

Bokomaten: Den här boken är betydligt bättre än Den hemlige kocken i alla fall (och har betydligt mindre fokus på e-nummer om man säger så). Men du kommer ju börja inskränka din salladsätning till sånt du odlat själv, det kan jag ju säga. :-)

Paperback Lover sa...

Ursäkta men här kommer en lite naiv fråga:

Upphetta maten till allt högre temperaturer? Jag trodde maten kokade vid 100 grader. Och när man kokar potatisen som de fina föreskolebarnen duktigt skalat så kokar vi bort bakterierna?

Eller?

I Danmark äter man inte råa ägg pga salmonellarisk. Nähä. Tråkigt för dom.

Finns det många kända fall av folk som fått salmonella av sin kravmärkta rättvisemärkta choklad alltså?

Och sen min sista tanke:
visst, det är en pain in the ass (bokstavligen) med salmonella, men du dör inte av det. (Du får bara inte laga mat åt andra på ett tag och ha egen toalett, låter rätt bra tycker jag).

Vixxtoria sa...

Paperback: Man behöver ju inte upphetta allt till 100 grader för att bakterier ska dö. Det brukar räcka med temperaturer strax över 70 grader för att de flesta skadliga bakterier inte ska överleva. Problemet är att livsmedlet ibland måste upphettas till 70 grader en rätt lång stund (det kan t ex finnas "fickor" där bakterien blir kvar och överlver om inte hela livsmedlet blir ordentligt uppvärmt). Och upphetta ruccola-sallad och sen sälja den... Eeeh, inte populärt.

(Dessutom så kokar ju en hel del ämnen före 100 grader, men det är ju inte applicerbart här, eftersom det finns vatten i de här livsmedlen.)

Jag vet inte om det finns just särskilda risker med kravmärkt rättvisechoklad men problemet med choklad är att OM det kommit salmonella i chokladen så är risken stor att man får det, eftersom det just i choklad endast krävs några få bakterier (i andra livsmedel krävs betydligt mer). Dessutom hettar man ju sällan upp chokladkakorna innan man äter dem, och minimerar därför inte risken precis.

Och matförgiftning är inte så där jättekul att drabbas av (jag är en som råkat ut för det). Salmonella kan dessutom leda till ledbesvär, och jo, man kan dö av det, även om det inte är så vanligt i västvärlden idag. Det räknas som en allmänfarlig sjukdom.

(Kvällens google-rapport ;-) )

Paperback Lover sa...

Hmmm, mitt dolda försök till att få dig att inte vara så orolig funkade alltså inte. Det fick den motsatta effekten att du googlade ännu mer på detta. Dumt.

Nytt försök: har du redan fått salmonella måste ju risken vara minimal att du får det igen.

Och konstigt det där med chokladen, det är ju varken människa eller djur. Väl?

Vixxtoria sa...

Salmonellan finns i vattnet som man vattnar plantor med. Så hamnar skadliga bakterier på salladen, och även ibland på kakaobönorna antar jag.

Och orolig och orolig...

Det går nog över fortare än det borde.

Vixxtoria sa...

... men jag uppskattar din omtanke :-)

Paperback Lover sa...

Tur det då! :-)

Sanna sa...

Om man vill ha mer läskiga matfakta och obehagliga sanningar om hur kyckling och gris föds upp i Europa kan jag rekommendera Jamie Olivers tv-program "Jamie saves our bacon" och "Jamie's fowl dinners". Fast det låter inte precis som att någon är särskilt sugen på det... ;)

Jag är jätteintresserad av sånt här; särskilt när det gäller industrin bakom det hela. Ibland får man känslan av att man inte har något val, fastän mataffären är fullproppad med olika märken och grejer. Nu finns det ett mycket större utbud av ekologiskt än vad det gjorde för bara fem år sen, men det är fortfarande stora prisskillnader mellan de produkterna och det "vanliga".

Sen när det gäller frukt och grönt: VARFÖR är de stora matvarukedjorna så otroligt dåliga på att köpa in närproducerat? Det är för mig ofattbart.

Sara BE sa...

Huvaligen.

Vixxtoria sa...

Sanna: Jag har möjligen överskridit min kvot av läskiga matskildringar för i år, men jag tror jag sett något av Jamie flimra förbi i rutan. Jag såg Supersize me, i alla fall för något år sen. Fast du har ju i och för sig rätt i att jag inte precis behöver fler skildringar.

Ekologiskt skulle absolut vara mer standard, och lite lägre pris, och bättre förpackningar. Jag vill gärna köpa 1,5 liters mjölkförpackningar, men de ekologiska har aldrig det formatet, bara som exempel. Men jag tänker egentligen också att jag vid det här laget har en tillräckligt bra lön för att kunna lägga den på ekologiska produkter. Jag borde göra det.

Vad gäller närproducerat frukt och grönt så beror det på avtal med leverantörer, om jag förstår saken rätt. Det är alltså inte ofattbart, men det är ofattbart att avtal med centrala leverantörer ska vara viktigare än att stödja lokala producenter.

Sara: Det är hemskare än vilken skräckis som helst. Man kan möjligen sova på nätterna även om man läser boken, men det är rätt jobbigt att äta frukost på morgonen.