tisdag 15 juni 2010

Vingar som bär

Tematrion den här veckan påbjuder listning av tre böcker med djur i titlarna. Jag har just klottrat ett helt A4-blad fullt med förslag, för det är faktiskt inte klokt hur populära djur verkar vara. (Och ibland undrar man om inte djurskyddsföreningen eller Veterinärernas riksförbund borde ingripa, eller vad sägs om Ulf Nilssons titel  Alla döda små djur?) Jag bestämde mig till slut för en fågeltrio:

Främmande fågel är Anna Janssons bästa deckare tycker jag. Här kommer fågelinfluensan (eller något mycket liknande) till Gotland och sprider sig över ön. Myndigheternas försök att isolera de sjuka lyckas inte riktigt, och jag tycker framför allt att slutet är väldigt spännande (och okej då; jag ska inte avslöja det om någon vill läsa den här i sommar). Jansson förenar här sina specialkunskaper sjukvård (hon är sjuksköterska från början) och Gotland, och det gör inte så mycket att psykologin haltar här och där.

Måsen av Anton Tjechov, en av hans allra mest spelade dramer. Här älskar alla fel personerna och försöker förtvivlat finna sin plats i en tillvaro stadd i förändring. Tjechov påstod ju att han skrev komedier, men här slutar det tragiskt så det förslår. Jag läser om den här i sommar (för jag har äntligen beställt hem en samling med alla Tjechovs dramer på svenska).

Mitt liv som pingvin av Katarina Mazetti är en tragikomisk berättelse om hur tre livsöden vävs samman under en semester till Sydpolen. Inledningsvis många skratt och typiskt mazettiska vardagsiakttagelser, men det blir tråkigare ju längre in i boken man kommer, och tyvärr alltför förutsägbar mot slutet.

Och som bakgrundsmusik till veckans trio spelar jag Fåglar av Cornelis Vreeswijk.




Några bubblare till fågeltrion: Vildanden av Ibsen, Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors, Svalan, katten, rosen, döden av Håkan Nesser, Lilla Sparvel (ja, jag tänker i alla fall alltid på en sparv när jag ser titeln) av Barbro Lindgren, Tornfalken av Lloyd Alexander, Tuppen är död av Ingrid Noll, Tuppenkuppen av Viveca Lärn, Törnfåglarna av Colleen McCollough, Flyttfåglar av Marianne Fredriksson, Olycksfågeln av Camilla Läckberg samt Tuppen gal tidigt på torsdag av Berndt Andersson. (Ja, och utifrån den här listan så önskar jag en särskild tematrio som fokuserar på "Tuppar" i titeln.)

6 kommentarer:

Helena sa...

Wow så många fågeltitlar du kom på, själv värkte jag fram en trio med djurtitlar utan en fågel i sikte. Jag har så himla dåligt kom ihåg (eller om det är fantasin som brister). Nu vet jag dock var jag ska vända mig när jag vill ha tips om en god "fågelbok" ;)

Moa sa...

Fler fåglar:

Musik: Fåglarna - Skriet (originalversionen är bättre men den här remixen var vad som fanns på youtube) http://www.youtube.com/watch?v=tJeatJg5WGs

Bok: Fågeln som vrider upp världen - Haruki Murakami

Pjäs: Vildanden - Ibsen

Vixxtoria sa...

Helena: Jag blev väldigt förvånad själv över alla fåglarna (och särskilt att tuppar var så omåttligt populära). Men mitt minne är också ganska dåligt, så jag använde några läslistor för att komma ihåg böcker som jag läst med djurtitlar ;-)

Moa: Murakami-boken har jag helt missat (jag är inte så inläst på honom ännu), men Vildanden bubblar jag med på slutet.

Musiken är från Hitchcock-filmen eller? En av de första skräckisar jag såg som barn, jag har mycket starka minnen från den.

jenny sa...

Jag älskar Murakami, och Fågeln som vrider upp världen är ngt av det mest fascinerande och fantastiska jag läst...så den borde stå som nummer ett på alla "djur-i-titeln"-listor. Om man får vara lite långsökt oxå så har hans "Kafka på stranden" en katt på omslaget(och minst sagt speciella katter finns med i handlingen i flera av hans böcker).

Moa sa...

Nej, men där var ju Vildanden ja, ;-) såg den inte... Nej, musiken är faktiskt från en svensk grupp som heter Skriet: mycket bra! Och Fåglarna är min favoritsång.

Jenny: Jag älskar också Murakami och då särskilt Fågeln som vrider upp världen. Den skakade verkligen om mig.

Vixxtoria sa...

Jenny: Jag är som sagt dåligt inläst på Murakami. Men jag har två böcker härhemma (Kafka-boken är en av dem, fågelboken inte) och ska förhoppningsvis råda bot på denna brist under sommaren. Eftersom jag tycker mycket om katter verkar jag ju ha ytterligare en anledning att stifta bekantskap med honom.

Moa: Ja, man kan ju inte lusläsa alla bubblare ;-)

Jag tyckte också musiken var riktigt fin; jag kände inte till gruppen tidigare (fast det låter ju som en underlig korsning mellan Munch och Hitchcock, det gör det faktiskt).