lördag 19 juni 2010

Och kärleken förde dem samman

Jag har förberett mig för en dag framför tv:n.



Hjärtchipsen behöver kanske inte någon förklaring (?), men antagligen chokladen. Jag hade tänkt motivera den med att kronprinsessparet förlovade sig i mars, men vid en koll visade det sig att det visst var i februari förra året som tilldragelsen ägde rum. Så då får jag väl nöja mig med att säga sanningen: att den blott och enbart är till för att hålla mitt blodsocker på en jämn nivå.

Dagen till ära har jag tagit fram ett par speciella näsdukar (det syns lite dåligt, men det är alltså ett vackert broderat "V" på dem). Näsdukarna är en gammal födelsedagspresent (för som bekant börjar även "Vixxtoria" på V). Jag har aldrig snutit mig i dem, och jag är inte säker på att jag ska ändra på det idag, så för säkerhets skull har jag också laddat med ordentligt med pappersnäsdukar. Erfarenheten från  Mette-Marits, Märta Louises, Maximas och Marys bröllop säger att det går åt mycket papper.

Boken Arvet efter Gustav Vasa är skriven av Lars-Olof Larsson, som fick Augustpriset i fackboksklassen för boken Gustav Vasa – Landsfader eller tyrann? (Denna bok räknade jag för övrigt som en av förra decenniets största läsupplevelser.) Boken berättar om de turbulenta åren efter Gustav Vasas frånfälle, då hans söner och sonsöner stred om tronen. Den diskuterar och förklarar därmed bakgrunden till den monarki och det arvsrike vi har idag. Larsson diskuterar i sitt förord just valet av ordet "arvet" i titeln. Han vill att detta ska syfta inte bara på sönernas uppdelning av riket, utan på allt som Vasas övertagande av tronen innebar för det Sverige vi lever i idag. Jag ser fram emot att ta mig igenom större delen av boken under dagen (men så här långt har tv-sändningen innehållit så spännande diskussioner om bordsdukning och spekulationer om klänningar att jag inte kommit så långt ännu).

Och därmed tangerar vi diskussionen om monarki och republik, om makt och privilegier. Tänk att den äntligen kommit igång! Några av dagens inlägg sammanfattar mina egna tankar: DN har en osignerad ledare som diskuterar kungafamiljens balans mellan att vara bevakade och tillgängliga, mellan att vara priviligerade och underkastade bestämmelser om religion och restriktioner för sin yttrandefrihet.  Lena Andersson signerar en annan DN-ledare och lyfter där fram den makt som monarkin ännu besitter. Själv är jag fortfarande väldigt nyfiken på Cecilias Åses bok om den svenska monarkin som jag inte orkat beställa upp från bibliotekets källare, men Åse talade nyanserat i ett reportage i förra söndagens Godmorgon världen.

Men idag gläds jag åt att en ung kvinna, vars liv från allra första början varit så fyllt av restriktioner, gifter sig med precis vem hon vill. För kärleken är värd att fira. Alltid!

11 kommentarer:

MariaH sa...

åh, du är välförberedd. Hjärtchips borde man ju ha. Undra om de finns i lilla hål-i-väggenbutiken? De brukar iaf ha ett bra sortiment av öl?
Skall hämta stora från kalas o sedan skall jag parkera framför TVn

Vixxtoria sa...

maria: Egentligen köpte jag hjärtchipsenför ett bra tag sen på grund av smaken, och de har bara legat i skåpet och samlat damm sedan dess :-)

Men här finns både öl och vin (i alla möjliga färger) och sherry dessutom. Jag har också blivit serverad pannkakor och ärtsoppa framför tv:n, och just nu bakar resten av familjen chokladmuffins så att jag ska överleva eftermiddagen också.

Skynda dig nu hem från kalaset så du inte missar något!

Lyrans Noblesser sa...

Jag sitter också framför TVn, Holland spelar. Tittar inte maken?

Vixxtoria sa...

Lyran: Jag är inte säker på att han vet om det. ;-)

Anonym sa...

Lena Anderssons krönika i lördagens DN var ett nödvändigt salt i den här dyrbara bröllopskakan som SVT har serverat i hela veckan med kulmen i går. Hälften av kostnaderna är skattemedel.
JAS stridsplan som ett utropstecken i skyn,värsta dyraste vinerna,värsta dyraste klänningarna (ombyte verja gång), värsta största tårtan och Carola.
Nu gråter vi över det slimmade paret som är "så kära" (är inte alla nygifta det?)
Minns någon längre Silvias ord om "att det är otäckt med gas"....
Nu talades det istället om blodssläktband mellan Europas kungahus.
Jag minns ett annat propagandanummer för blodsband - beundrade av " allt folket" - men då i ett annat land.
lena k e

Vixxtoria sa...

Lena: Jag tycker det finns så många aspekter av det här, och kostnaderna är bara en av dem. Viktigare tycker jag är huruvida man ska ha en statschef som inte kan avsättas demokratiskt. Och om någon i Sverige ska födas in i ett ämbete, och - på grund av de gjort detta - tvingas leva i en offentlighet där varje steg vägs och mäts och värderas. Kort sagt: Kan man ha en monarki i en demokrati?

Anonym sa...

Jag stöder Ann Lagerströms (tidgare redaktör på "Vi läser")förslag om att Victoria, när nuvarande kungen avlider, istället för att bli drottning blir International Ambassadeur of Sweden
(en lands-hövding i ordets riktiga betydelse som samarbetar med länshövdngarna).Det vore oklokt av nationen att inte använda sig av den då drygt medelålders och erfarna kvinnans långa utbildning.
När Victoria pensioneras vid 67 års ålder så utlyses tjänsten i 10-årsperioder.
Hennes syskon och övriga i familjen Bernadotte får, efter nuvarande kungens död, försörja sig själva.
Vill de kalla sig prinsar och prinsessor så går väl det bra.

lena k e

Hanneles bok-paradis sa...

Vackra näsdukar passade bra den dagen..

Hanneles bokparadis sa...

(om grundlagen ändras med en valperiod emellan, kan man avskaffa monarkin, helt demokratiskt)

Hannele sa...

P.S.
Bara EN politiker tackade nej till inbjudan..

Lika bara att visa upp JAS för sista gången, för riksdagen har redan avskaffat Allmänna Värnplikten.

Vixxtoria sa...

Lena: Ann Lagerströms idé liknar lite grann den som framförs i Jens Liljestrands novell som jag länkar till i inlägget ovan.

Hannele: Jag använde faktiskt näsdukarna. De låg ändå här på soffbordet och skräpade, och de har faktiskt aldrig tidigare blivit använda (trots att jag haft dem i åtminstone 25 år).

Att ändra från monarki till republik går så klart alldeles utmärkt att göra om två riksdagar efter varandra ändrar grundlagen på så sätt (om de skyndar sig hinner de ta beslutet före valet i höst, och sen en gång till efter valet, och så kan vi ha republik på ett år). Min tanke gäller snarast om det å ena sidan är förenligt med en demokrati att inskränka vissa demokratiska rättigheter (t ex religionsfrihet) för den som är statschef. Och å andra sidan att ha en statschef som inte är demokratiskt val. Om Sverige blir republik så hoppas jag sannerligen att det går till genom fredliga omröstningar i kammaren (men jag misstänker att om frågan ens skulle komma upp så skulle det bli en vägledande folkomröstning först...).

Jag tycker för övrigt att det var väldigt spännande att sitta och undra om JAS-planen skulle störta den här gången eller inte.