lördag 9 maj 2009

Stenarne där barn jag lekt

Lyran utmanar i veckans Tematrion, och uppmanar att berätta om "tre böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad". Jag känner mig både splittrad och  hemlös, och väljer därför så här.

  1. En bok från någonstans i närheten av min uppväxtort blir Agadir, my love av Pamela Jaskoviak. Pamela är uppvuxen inte så långt från mig, och även om den här boken utspelar sig på namnlösa platser i Sverige, så ser jag tydliga drag av de små samhällen där jag vuxit upp när berättarjaget återvänder till sin barndomsort. Dessutom är boken väldigt bra, så läs den om du inte redan gjort det. Vad mig beträffar får Jaskoviak gärna skriva fler romaner, men tills dess får jag nöja mig med att lyssna på hennes kåserier i Godmorgon världen någon söndag i veckan.
  2. Nästa bok kommer från Göteborg dit jag flyttade direkt efter gymnasiet, och där jag lämnat kvar mitt hjärta. Jag tycker det är svårt att hitta några riktigt klockrena Göteborgsskildringar, men varför inte slå till med Åke Edwardssons okända första två deckare: Till allt som varit dött och Gå ut min själ. Dessa två förelöpare till Winter-serien är inte lika bra, varken stilmässigt eller spänningsmässigt, men det finns några fina skildringar av Röda Sten och Klippanområdet. Under några år bodde jag bara ett stenkast därifrån. 
  3. Den sista boken utspelar sig här i förskingringen där jag bor nu. Skåne kallas det. Jag lyfter gärna fram Per Nilssons ungdomsromaner, varav flera utspelar sig i ett ganska namnlöst Malmö. Varför inte testa Ett annat sätt att vara ung (som blev film under titeln Hanna med H). Jag tycker han har tappat stinget lite i de senaste böckerna (eller så har jag blivit för gammal), men många av hans tidiga böcker (t ex Korpens sång och du & du & du) har blivit sorgligt förbisedda på ungdomshyllorna.  


Det här inlägget har tidigare publicerats på min gamla blogg.


Inga kommentarer: