tisdag 7 december 2010

Böcker på tvärsen

Jag har varit ute och bokspanat. Ja, jag vet – det är väldigt olikt mig, men jag fick ett halvt dygn över på en flygplats nyligen, och vad ska man ta sig för när man inte orkar läsa Anna Karenina, för att man är för trött i armarna för att hålla upp den framför ansiktet (eftersom armarna hela dagen burit på väskan med denna tegelstensroman; det är ett moment 22).

Ja i alla fall, jag bekantade mig i stället med ett betydligt mer behändigt format, specialdesignat för den som bokstavligt talat vill ha en bok på fickan, men inte övertygats om att läsning i mobilen är framtidens melodi. Det jag fann var en slags "böcker på tvären": små pocket-versioner av välkända bästsäljare, där långsidan är ungefär 10-12 cm lång. När man öppnar böckerna måste man vända dem på tvären, vilket innebär att ett uppslag blir ungefär så stort som en vanlig boksida.

Vid provläsning av en bok tyckte jag det var svårt att hålla boken öppen; den ville ständigt falla igen. Dessutom blev det mycket bläddrande. Men å andra sidan kom man lätt upp i 600-sidiga böcker, och om man skulle få för sig att räkna antal lästa boksidor i stället för antal lästa böcker, så är ju det en fördel.







Jag är inte helt säker på att det här är ett format jag skulle välja i första hand, men tanken på att man skulle få plats med så där fyra gånger fler böcker på samma utrymme är ju onekligen rätt frestande. Vi skulle inte behöva flytta till ett större hus på länge än om det här blev det gängse bokformatet i Sverige. Nån som har sett något liknande här?

Uppdatering: Ja, det är ju ingen nyhet att det här inte är bloggen som är först med det senaste; Boktoka spanade om de här böckerna för nästan en månad sen.

8 kommentarer:

Boktoka sa...

Men men men! Jag såg ju såna här i Bryssel för bara en liten månad sedan! Då har vi spanat på samma sak! :)

http://boktoka.se/?p=2426

ps. Har inte sett röken av någon räkning.

Vixxtoria sa...

Boktoka: Jag hade missat ditt inlägg (jag läser ju inte såna inlägg med bilder och sånt ytligt, du vet). Böckerna kallas faktiskt "tvärsingar" eller något liknande på nederländska, och precis som du tar upp så fyller de nog en funktion, eftersom "vår" pocketstorlek saknas. Storpocket (eller vad det heter) kommer dock många böcker ut i direkt (eller kanske endast till och med).

De såg framför allt väldigt gulliga ut, tycker jag, och i de hem jag besökte så låg de överallt. Folk verkade ha drabbats av en massförälskelse. :-)

Boktoka sa...

Men du publicerar såna inlägg själv! Vad är det för konsekvens? Jaja, din blogg och du bestämmer mig hit och bestämmer mig dit. :)

Tvärsingar var ett bra ord! Och väldigt intressant information att de fanns i alla hem du besökte. Men tror du att de skulle få ett genomslag i Sverige där vi redan har den billiga pocketen? Jag är tveksam.

Boktoka sa...

Lustigt sammanträffande förresten att både vi båda tog en bok av Jonathan Safran Foer som bildexempel.

Vixxtoria sa...

Boktoka: Tänk att man ska behöva ironimärka varenda mening på den här bloggen ;-) (Jag kan ärligt och utan ironi säga att jag aldrig i hela mitt liv har läst så mycket ytreportage om böcker, och oftast med stor behållning, sen jag började läsa bokbloggar!)

Angående genomslag så vet jag inte. Med tanke på de pocketar vi redan har överallt, och med tanke på ljudböcker (som inte alls är lika stort i Nederländerna efter vad jag kunnat utröna) och e-böcker i mobil etc så tvivlar jag på att det blir en stor succé. Men det är klart – om typ Piratförlaget satsar så kan det kanske slå.

Och Safran Foer – ja, av nån anledning så var det flera av hans böcker som folk hade i miniformat överallt.

enligt O sa...

Fick man plats med fler böcker sa du? Då älskar jag tvärsingar! Ska ta och räkna lästa sidor nästa år tror jag och investera i några sådana här små saker. Måste bara köpa en flygbiljett först.

Boktoka sa...

Int behöver du ironimärka int. Det framgår så fint ändå. Det är kanske jag som behöver göra det tydligare i mina ironiska kommentarer...

Vixxtoria sa...

O: Man kan tänka sig att man räknar lästa ord också...

Boktoka: Okej. Från och med nu är det ironiska default. Smajlies är för veklingar.