onsdag 27 oktober 2010

Påhittade svar

Jag och Titti ska byta böcker med varandra, så därför tycker En bok om dagen att jag måste svara på de här frågorna. Och jag som har enkätfobi.


Vilken genre eller författare gillar du bäst? 
Jag tror att den här bloggen visar att jag läser alla möjliga genrer, av rädsla för att missa Den Bästa Boken. Att jag är allätare betyder dock inte att jag nödvändigtvis gillar allt. Det här undviker jag oftast: Jag uppskattar inte reseskildringar nåt vidare, och pysselböcker skulle jag nog ge bort till en kompis. Chic lit är inte mitt favoritte, och jag är trött på alla påstådda deckar-under (men vill så klart helst läsa det som är riktigt riktigt bra). En Riktigt Bra Roman går alltid hem, men jag är framför allt en fakta-sucker av rang, och där läser jag om de flesta ämnen, gärna om historia och samhälle. Eftersom det är arkeologen Titti som ska läsa det här kan jag berätta att två av mina absoluta favoritböcker alla kategorier är Evas sju döttrar av Bryan Sykes, och böcker om Ötzi, Ismannen som återfanns i Alperna. Och mosslik. Jag älskar mosslik! 


Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Hmmmm. Jag läser egentligen hemskt lite fantasy, vilket mer är tillfälligheter än ett medvetet bortval. Så jag skulle nog faktiskt gilla att få en ganska ny, riktigt bra fantasy-bok. (Inga dystopier, det läser jag rätt mycket, och inga såna där stora och självklara böcker, typ Tolkien, Harry P och Ajvide Lindqvist och sånt, det har jag också läst – och gillat. Och det behöver inte nödvändigtvis finnas vampyrer med.) Och jag har precis börjat bearbeta att jag varken har läst något av Sara Stridsberg eller Sigrid Combüchen, och jag är rätt nyfiken på båda. 


Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Jag har läst fyra böcker av Camilla Läckberg, och nej, aldrig mer. 
Jag läser också hellre Dan Brown själv än Dan Brown-kopior. 

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt? 
Jag har allt eller nästan allt eller har i alla fall läst nästan allt av Maria Gripe, Astrid Lindgren, Peter Pohl, Torgny Lindgren, Jane Austen, Ajvide Lindqvist, Majgull Axelsson, Marie Hermanson, J. D. Salinger, Shakespeare, Ibsen, Gitta Sereny  (plus en massa deckarförfattare som Nesser, Edwardsson, Marklund, Anna Larsson, Åsa Nilsonne, Åsa Larsson, Stieg Larsson, och Christie, Sayers, P. D. James och allt vad de heter). Såna jag läst väldigt mycket av (men inte allt) är Selma Lagerlöf, Klas Östergren, Paul Auster, Dick Harrison, Peter Englund, Margaret Atwood. Hm. Jag misstänker att jag glömt några där.

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Jag har lagt in rätt mycket på bok.nu. Kolla på Vixxtoria. Observera att rätt mycket deckare saknas, fast jag har läst dom. Jag tror dock att man måste vara medlem för att kunna se.

Annat litterärt, värt att veta..?
Tja, jag bryr mig inte så himla mycket om i fall jag läser begagnat eller nytt. Vad äter du för godis?
Jag äter det mesta, men inte sånt med marsipan eller alkohol i, eller marmeladkarameller. Jag gillar choklad (mörk och ljus och vit), lakrits (både salt och söt), och det händer (fast inte så ofta) att jag typ äter bilar eller chokladskumbjörnar eller nåt sånt. 

Naturgodis - ätbart eller inte..?
Absolut oätbart. Vanlig frukt är dock helt okej.  
 
Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Kaffe kan jag inte dricka längre, men gärna te. Det ska vara svart, och rätt konventionellt (smaker av typen rabarberpaj med gräddkola och chokladtopping undanbedes vänligt men bestämt).Hobby? 
Läsning. 
Jag spelar datorspel ibland också, och det har hänt att jag musicerat eller gått en härlig långpromenad. Jag tycker också mycket om att lyssna på radio och det är inte så tråkigt att laga mat, om man slipper göra det med hungrig treåring. Annars är min treåring också nån slags hobby, antar jag. 


Favoritfilm? 
Jag har två: Dirty dancing och Det sjunde inseglet. Andra filmer som jag verkligen gillar är Fyra bröllop och en begravning, A room with a view, Moulin Rouge. Jag hatar Pretty Woman. Drama är nog min favoritkategori i videohyllan. 

Favoritmusik?
Jag gillar mycket (men stryk typ dansband och svensktopp, och meningslös tuggummipop). Ska man ringa in det, så tror jag att jag måste komma fram till att jag tycker om när folk sjunger på svenska, och är så glad att jag nyss upptäckt t ex Säkert! och Veronica Maggio. Stora favoriter är Peter Lemarc, Alanis Morrisette, Gina Jacobi, Eric Gadd, The Ark, Tori Amos och Tomas Andersson Wij. Min skivsamling består till största delen av svenskt åttiotal, och min sambo dealar klassisk musik till mig.  


Stjärntecken? Favoritfärg? 
Jag är kräfta och älskar grönt. 

Samlar du på något?
Böcker. Och tydligen svarta kläder och stövlar  upptäckte jag när jag städade garderober i somras. Och keramikskålar (också en oväntad upptäckt vid en skåpsinventering). 

10 kommentarer:

En bok om dagen sa...

"Eftersom det är arkeologen Titti som ska läsa det här..." Nämen, Vixxtoria! Trodde du på allvar att alla vi andra kan låta bli att tjuvläsa..? ;-)

Pål Eggert sa...

Du hade inte läst något av Stridsberg. Det hade inte jag heller innan jag läste Darling River. Kolla in mina reflektioner kring romanen här:http://varldenskabrinna.blogspot.com/2010/10/darling-river.html

Vixxtoria sa...

En bok om dagen: Ja. Det trodde jag så klart. Bokbloggare är ju trevliga och ärliga människor med oklanderlig vandel och höga etiska principer. Eller?

Pål: Jag ska skumma lite snabbt, men jag är egentligen inte mycket för att läsa hemskt mycket om en bok _innan_ jag läser den. Men jag återvänder med säkerhet till dina reflektioner efter att jag själv läst :-)

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Jag tycker det känns tryggt att veta att det finns fler som går igång på gamla mosslik. ;-) Nej men allvarligt talat, klart att dina svar var till hjälp. Nu vet jag lite mer vad jag kan och inte kan skicka till dig.

Vixxtoria sa...

Titti: Ja, alltså du behöver ju inte skicka ett helt mosslik. Helst inte, om vi ska vara petnoga, för det kan nog ställa till problem av både det ena eller andra slaget.

Jag blir nog rätt glad för det mesta, för övrigt. Jag gillar överraskningar :-)

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Äsch, en tand då? Skulle det gå bra? Fast i så fall får vi nog tala tyst om det hela. det är ju inte helt lagligt att inneha delar från mosslik hur som helst.. :-D

Spectatia sa...

Oh! Här är en kräfta till som gillar Fyra bröllop och en begravning. *vinkar ivrigt*

I övrigt undrar jag om dragningen till mosslik har någon koppling till favoritfärgen. Eller är det bara i mitt huvud som det finns någon koppling där? Mossiga lik, gröna, liksom...

Vixxtoria sa...

Spectatia: Vet du, jag tror det skulle vara ruskigt roligt att se på den filmen tillsammans med dig nån gång :-)

Mosslik är ju annars väldigt grå (det är det som är så fascinerande med dem. De ser ut precis som riktiga levande människor fast de varit döda i tusentals år ibland, men de är alldeles grå, och ser ut som om de sover). Men kanske har jag från början blivit intresserad av dem för att jag associerat till grön mossa, vad vet jag.

Här är en bild:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Tollundmannen.jpg

Spectatia sa...

O jädrans! Han var inte särskilt grön, nej. Jag tror mina assosiationer stack iväg på villospår eftersom jag såg så många fina mossbeväxta gröna gamla statyer i engelska trädgårdar i somras.

Och vidare på temat England då, så är det få filmer jag orkar se flera gånger, men Fyra bröllop och en begravning tror jag att jag har sett typ två gånger strax innan jag själv gifte mig och ungefär tre hela gånger och fyra halva gånger efter. Och det lär inte vara de sista.

Favoritkommentarer: Scarlet, you're blind! (Kan användas till oerhört mycket mer varierade situationer än när någon har en ful brudklänning) Oftast brukar jag säga det högt till mig själv när jag har missat något uppenbart.

Eller den här: - Splendid, I thought. What did you think? - I, thought, splendid! What did you think?


Och inte minst: Fuck-a-doodle-doo!

När ska vi se den?

Vixxtoria sa...

Spec: Nä, mosslik och mossiga statyer är inte riktigt samma sak.

"Scarlet, you're blind", är inte så dumt. Det borde jag använda mer ("She looks like a big meringue" har jag använt oftare, tror jag).

Själv är jag mycket för "Less than Madonna, but more than Princess Di, I hope" (fast man ska kanske komma ihåg att repliken yttrades några år innan the late Princess började rocka loss ordentligt). Och så gillar jag "Bought it especially".

Annars är det hela grejen med filmen, som att man faktiskt MÅSTE se den flera gånger för att förstå alla subtiliteter. Det var inte förrän tredje gången jag såg filmen som jag insåg att Lydia och Bernhard (andra bröllopet) träffades på det första bröllopet. Och så är det kul att Laura & Angus har fått tvillingar när Hugh Grant försöker gifta sig med Duckface. Det ger liksom filmen ett tidsperspektiv som som man lätt missar första gången. Fast jag har aldrig riktigt förstått vilken relation Scarlet och Charlie (Grant) har till varandra. Ett tag trodde jag att Scarlet var hans lillasyster, men det är hon väl inte? De är väl bara roommates eller nåt?