tisdag 26 oktober 2010

Om böcker som jag typ glömt bort

Jag har hittat en massa gamla elektroniska läslistor över sånt jag läste i mitten av 90-talet. Det känns skönt att upptäcka att jag faktiskt har läst en del böcker trots att jag inte har några personliga minnen av dom. Ibland är jag nämligen rätt övertygad om att jag av ren slentrian (och rätt pretto ni vet) bara ljuger om att jag har läst en del böcker. Som Främlingen av Camus. Och I straffkolonin av Kafka. Men nu har jag det svart på vitt, så att säga. Dom är lästa, även om jag har glömt bort när och hur.

Och innehållet i dom här böckerna känns mer som såna där barndomsminnen som folk envisas med att återberätta för en. Ja, alltså det handlar inte om folks egna barndomsminnen, utan om mina minnen, som jag blir påtvingad av andra. I min släkt brukar man till exempel alltid berätta om hur jag en snöig, kall eftermiddag i april föll ner i en konstgjord damm när jag försökte kasta sten. Jag var så där tre år gammal, och hade en liten vit kappa i konstull. Alltid när jag hör historien berättas (och tro mig – när man träffar min släkt skulle man av konversationen att döma kunna tro att jag inte gjorde mycket annat under min uppväxt än att misslyckas med att kasta sten och därmed drutta med huvet före i nerkylda dammar) så ser jag hela händelsen på lite avstånd: Hur mina äldre kusiner stod där och kastade småsten i vattnet, och hur jag ville göra som dom, men glömde att släppa stenen och föll ner i vattnet. Men jag har inga egna minnen av att hålla i stenen, av det kalla vattnet, eller av vem som drog upp mig. Så kanske har det aldrig hänt. Och om det har hänt, så i alla fall inte just mig.

Så där är det med Camus Främlingen, som jag tydligen läste i augusti 1995. Jag minns bara vad som står i litteraturhistorien om den, men har inga personliga minnen, trots att jag gav den högsta betyg. (Pesten, som jag läste i juli samma år minns jag dock mycket väl.)

Som kuriosa kan jag nämna att jag i november 1994 klämde andra halvan av Lilla huset på prärien-böckerna, läste igenom hela Susan Coopers Ovan hav under sten-serie, plöjde  alla Kulla-Gulla-böckerna i en rask följd, och därefter gick rätt på – Ingmar Bergmans Skammen. Är det nån slags freudiansk felsägning? Eller nån slags läsbulimi?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Sen du gjorde om bloggen nu senast tar den all världens tid att ladda och är hopplöst långsam att scrolla i. Beror det på bloggen eller min dator? undrar trogen läsare.

Vixxtoria sa...

Hej trogna läsare!
Tack för att du talade om det här. I min webbläsare går det nu med ens mycket lättare att ladda och scrolla. Vad har du för läsare, och plattform (jag har själv safari på mac, oftast).

Jag hade inte tänkt att jag skulle ändra så mycket mer i bloggens struktur nu, men hade faktiskt tänkt fråga om det var någon som hade problem med sidan i den nya tappningen, och du förekom mig där. Bra gjort!

Titti/Hellre barfota än boklös sa...

Jag måste instämma. Den tar tid att ladda OCH långsamt att scrolla. Jag använder Firefox.

Moa sa...

Hmm. Lässtörning? Vill minnas att du förutom läsbulimin även idkar hetsläsning till fem i tolv på nyårsafton för att hinna läsa så mycket som möjligt... Behövs lästerapi kanske?

Apropå lästa böcker som man glömt att man läst: är inte det bästa när man övertygad om att man aldrig läst en bok, börjar läsa den och tycker att historien känns märkligt bekant...

Och jag använder också firefox men har inga som helst problem med att ladda dein sida och scrolla. :)

(Och så har jag förresten äntligen fått tag i En ring av järn och läst om!)

Vixxtoria sa...

Titti: Har du Mac eller pc?

Moa: Har DU Mac eller pc?

Jag lider nog av alla möjliga slags lässtörningar, faktiskt (det låter som ett bra uppslag till en bloggpost, måste skriva upp det). Och jo, jag har läst fram till fem i tolv på nyårsafton, and believe me, det var det roligaste som erbjöds just vid det tillfället.

Jag tror inte att jag så ofta börjat läsa en bok och upptäckt att jag redan läst den, men det händer ofta med filmer...

Hurra för En ring av järn! Jag var och kommenterade hos dig, men det har du ju redan sett. :-)

Moa sa...

Pc.

Anonym sa...

PC Windows XP och Explorer. Har f ö även Firefox men använder det sällan och har inte kollat hur laddningen går där. Skall göra det om en stund... /Den trogne läsaren

Anonym sa...

Bättre i Firefox, snabbare laddning men rätt hackig scrollning blev det. /DS

Vixxtoria sa...

Trogna anonyma läsare: Det skulle kunna vara Explorer i gammal version och XP som gör det. Har du funkat att uppdatera programmen till senaste versionen? Borde kunna göras genom att klicka på Arkiv/File-menyn i webbläsaren, och sedan söka efter uppdateringar, eller installera uppdateringar, eller liknande.