torsdag 16 september 2010

Vem får vara med?

Lena Kjersén Edman ställde en fråga i kommentarsfältet till mitt tack för alla de fina bloggutmärkelserna, och jag svarade på den. Lena undrade om det finns en rädsla för kill-baciller i den kvinnodominerade bokbloggosfären. Så här har vår kommentarsväxling sett ut hittills:


Lena:
...Men det finns en (1) fråga som jag ställer NU när det gäller alla utnärkelser som bloggare ger till varandra Denna: Finns det en oro för att drabas av kill-loppor? Eller finns det något annat skäl till att ingen enda (kvinnlig) bloggare, vad jag märkt, har nominerat Bernur? Tycker ni att Bernur skriver för sällan eller att han skriver för ointressant eller har han ovårdat språk eller ... är det kill-loppor? lena k e
Vixxtoria:
Jag vet att Petter (på Butter tar ordet) skickade utmärkelsen vidare till Bernur (som inte har svarat på den, vad jag vet). Jag tror inte det finns några generella kill-loppor, men jag tror att i vart fall den här typen av inbördes bloggdunkningar baseras på de bloggar man har mycket kontakt med. Det finns en ganska stor grupp inom bokbloggosfären som "känner varandra", om än endast via bloggarna, och flera gånger i veckan besöker varandras bloggar och kommenterar. Det är ett starkt, trevligt och oftast mycket generöst nätverk, med tyvärr väldigt få manliga bokbloggare. Varje bokbloggare har ju sina cirklar och bloggrundor som man går, och där jag oftast trampar har jag sällan sett spår i form av kommentarer eller länkningar till eller från Bernur. 
Mitt svar på din fråga varför Bernur inte får utmärkelser av andra bloggar är helt enkelt att han inte nätverkar på samma sätt. Bloggen i sig är utomordentligt skriven, har mycket intressanta analyser och kommenterar ofta aktuella böcker och andra kulturhändelser, och jag besöker den några gånger i månaden. 
I grunden handlar väl den här frågan om hur och varför man bloggar, och hur man använder sin blogg och sitt bloggande. Ganska nya undersökningar visar ju att kvinnor i större utsträckning använder de så kallade "sociala medierna", vilket väl är ett annat sätt att säga att kvinnor använder de nya teknikerna för att kommunicera och framför allt _interagera_ på olika sätt. Jag ser bloggawards som denna "beautiful blogger" (eller den andra "creative blogger" som cirkulerade i början av året) som ett utslag av att man vill uppmärksamma och tacka sina älsklingsbloggar. De bloggar som man utnämner brukar (enligt mitt intryck) antingen bestå av de bokbloggare som man klickar mest mest – personkemi, älsklingsböcker, gemensamma referensramar, utbildning skämtlynne –eller av sådana man beundrar, gärna läser och kanske vill bli uppmärksammade _av_. 
Mitt intryck och analys är alltså inte alls att det handlar om killbaciller, utan om en kombination av att det finns många kvinnliga bokbloggare, och att de kommenterar och besöker varandra, och helt enkelt är synliga för varandra på ett mycket konkret sätt. De flesta bokbloggar hittar också varandra genom bloggplatsen www.bokbloggar.nu, och jag tror faktiskt inte att bernur är med där. Om han registrerar sin blogg kommer han direkt att få många fler läsare. Kommentarer hos andra leder också till att fler besöker ens egen blogg, och vips är nätverkandet i gång. Det är så bloggvärlden fungerar! (Det är ytterst få bloggar – vi talar bara om de riktigt stora, och i bokbloggssammanhang är det nog endast bokhora som riktigt kan räknas dit – som får ett stort läsarantal utan att surfa runt hos andra bloggar och lämna avtryck, kommentera, uppmuntra, kritisera och allmänt umgås.)
Lena:
Tack, en bra förklaring till fenomenet. För jag hoppas ju att bokbloggare väljer att läsa de bokbloggar som är BRA, BÄTTRE och BÄST - oberoende om dessa är med eller inte i den stora bloggkusinträffen (som har vänskaps-charm, men också - risker). hej från lena k e - bloggläsare, inte bloggskrivare (men jag skriver an massa inlägg på Bokcirklar och är recensent i Västerbottens-Kuriren.)
Vixxtoria:
Tja, det är ju ganska många som läser min blogg, och en del av dem tycker den är bra, och det tyder väl på god smak ;-) Skämt åsido så tycker jag nog att "risker" är ett stort ord. Min erfarenhet av att komma till bokbloggosfären är att det har varit väldigt lätt att knyta kontakter, och finna själsfränder. Däremot är jag inte ensam om att så småningom börja kommentera mindre hos bloggare som sällan eller aldrig svarar på kommentarer. Det finns för mycket roligheter och tankeutbyte där ute som jag hellre ägnar mig åt. En del bloggar läser jag helt enkelt, utan att kommentera (särskilt mycket), ibland på grund av tidsbrist, ibland för att jag inte riktigt vet vad jag ska säga.


Jag tycker det här är en intressant och viktig diskussion, även om jag – faktiskt – inte tycker att det är kvinnliga bokbloggare som ska lösa den frågan. Jag är lite trött på att det både är kvinnors fel att de inte tar plats i manliga miljöer, och kvinnors fel att de inte ger män plats i kvinnodominerade miljöer.


Men det är ju samtidigt övermaga av mig att göra mig till tolk för manliga bokbloggares känslor för det här. Kanske finns det en stor "kvinnogemenskap" som man känner sig utestängda från. Kanske finns det författare och frågor som man önskade att det fanns mer debatt kring. Det tänker jag inte ens försöka svara på, men jag är intresserad av vad andra har att säga. Det finns i alla fall en del manliga bloggare och en del som jag tror är manliga bloggare (det är inte alltid man är säker) som brukar kommentera hos mig.


Daniel Åberg och Johanna Ögren hade i våras ett DJtv-inslag där de bland annat tar upp bristen på manliga bokbloggare.


Några manliga bokbloggare som nämns i kommentarsfältet här är emellertid (förutom Bernur och Butter):


Debutantbloggen
Librarianishish
Storyteller
Du är vad du läser
Bokhyllning
pocketpocketpocket
Sørens bokblogg


Fler bokbloggar som drivs av män som jag kommer på just nu är:


Literature Connoisseur
Tobias Bokblogg


Hm... Och skulle jag nu ha glömt nån bokbloggande man som jag regelbundet frekventerar så ska det tas som en komplimang – jag är inte mycket för att dela in världen i manligt och kvinnligt, och jag hoppas och önskar att jag inte alltid funderar över och uppmärksammar könet först, varken vad gäller  (författarna till/personerna i) de böcker jag läser eller de bloggar jag följer.


Uppdatering


Maria hjälper mig med ytterligare några manliga bokbloggare:


http://yasylum.se
http://drommarnasberg.wordpress.com
http://piruett.se
http://spektakel.blogsome.com
http://skrivfrilans.se/blogg/ 


Uppdatering 2


Och Enligt O fyller på med 


http://dantesbibliotek.se/


Uppdatering 3


Och bloggskribenten själv fyller på med 


A fraction of the web


Uppdatering 4


Ingrid är behjälplig med fler manliga bloggare:


Den långsamma bloggen
Thauke2read
Dipsolitteraturen


Och Illusionernas blogg anmäler föredömligt sig själv. 


Uppdatering 5


En full bokhylla kompletterar listan med 


Bibliopepe


Och jag blir också påmind (av Enligt O och av Catrin) om två gruppbloggar som har en manlig bloggare var:


Pocketblogg
Wind up women


Uppdatering 6


Och Arina påminner om Socialistsimon.

68 kommentarer:

Ingrid sa...

Vixxtoria: Tack för ett väldigt bra inlägg! Jag vill gärna återkomma med lite funderingar senare- det är ett intressant ämne detta.

Ingrid sa...

Vixxtoria: Tack för ett väldigt bra inlägg! Jag vill gärna återkomma med lite funderingar senare- det är ett intressant ämne detta.

Anonym sa...

Håller helt med Ingrid, väldigt bra inlägg det här!
Jag tycker själv att det är väldigt ointressant att dela in bloggare i män/kvinnor. Det intressanta är ju vad de skriver om och hur de skriver, inte vilket kön de råkar tillhöra.

Men inte är det särskilt roligt att kommentera hos någon som aldrig svarar på tilltal. Oavsett kön.

Anonym sa...

Så intressant! Jag som i vanliga fall är så enormt genuskänslig har faktiskt inte reagerat över det som Kerstin tar upp, just för att - och det är ju sociala mediers styrka - man fokuserar på innehåll och inte avsändare!

Maria sa...

När jag startade bokbloggar.nu och började leta igenom en himla massa bokbloggar blev jag lite förvånad över att männen var så få. Eftersom kvinnor generellt läser mer än män hade jag såklart väntat mig att kvinnorna skulle vara fler, men inte att skillnaden skulle vara så stor.

Jag vet inte hur mycket det beror på faktisk skillnad i antal och hur mycket det beror på att det är få män som har hittat in i "länkcirklarna".

Några bokbloggande (okej, några av bloggarna handlar även om film och lite annat utöver böcker) män jag kommer på för tillfället:
http://yasylum.se
http://drommarnasberg.wordpress.com
http://piruett.se
http://spektakel.blogsome.com
http://skrivfrilans.se/blogg/

Vixxtoria sa...

Ingrid: Du är så välkommen att återkomma.

Bokstävlarna: Jag tycker i och för sig inte att det är ointressant att diskutera frågan om varför få män bokbloggar (och/eller minglar med tjejerna) - och det skriver ju du inte heller att du tycker är ointressant. Men jag väljer inte bokblogg efter kön.

Fullbokhylla: Det är en intressant sak du säger där – att innehållet är viktigare än avsändaren. Så är det förstås inte i alla bloggosfärsområden (bland föräldrabloggar som jag följer lite ibland, eftersom jag också är förälder, så är det väldigt ovanligt och väldigt uppmärksammat när pappor bloggar om sina barn. Modebloggar läser jag i princip inte alls, men jag tror det finns väldigt få killar som modebloggar också). Men jag har svårt att se att det finns några generella tendenser bland kvinnliga bloggare att alltid blogga om "kvinnliga" företeelser. Visst, det finns en del vampyrhajp, och en del JCO-hysteri, och en del diskussioner handlar om kvinnliga författare som blivit bortglömda eller borde ha nobelpris. Men det rör sig oftast på en ganska pk-nivå, och känns inte särskilt livmodersfeministiskt. Men igen - här tycker jag det känns som att jag inte riktigt kan vara objektiv.

Maria (nu vet jag inte var ditt inlägg tog vägen, men jag såg det alldeles nyss): Tack för fler länkar. En del av de bloggarna läser jag ju också ibland! Jag uppdaterar inlägget med dem (i en förhoppning att de kanske ska hitta hit via länkningen och delta i debatten).

Boktradition sa...

Bernur har jag missat, men annars brukar jag vara inne och följa en del manliga bloggare med...om det nu spelar någon roll, det känns inte direkt avgörande för mitt läsande

Däremot väljer jag inte mina bloggar så mycket utifrån att de är BRA, BÄTTRE och BÄST, utan snarare baserat på hur personerna är som skriver och vilka böcker det är de läser, intressen och liknande som fångar min uppmärksamhet

Petter Malmberg sa...

Nu är jag inte säker på att Björn på bernur skulle gå med på att hans blogg är en bokblogg.
Så vitt jag förstår har han rätt många läsare relativt sett.
Och att han nog kommenterar och sånt på de bloggar han läser.

Den här bjutifulblogg-tingesten vandrade mest mellan bloggar som är registrerade på bokbloggar.nu. Men en rätt stor del av litteraturbloggosfären är inte med där.

Sen är det omanligt att läsa. Romaner är för kvinnor och barn.

Sara BE sa...

Vixxtoria - Mycket klokt svarat och skrivet.

Sara BE sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vixxtoria sa...

Emma-Johanna: Det är mycket sant att alla inte tycker samma saker är bra. Sen kan ju också en välskriven blogg kan vara ointressant om man inte har läst samma böcker eller har något annat gemensamt.

Petter: Du borde skriva mer om kvinnor och barn. Inte bara om böcker av påhittade författare med outtalbara konsonantkluster, eller om serietidningar som jag inte vill läsa.

(Fast om vi ska utveckla ditt resonemang där tycker jag det verkar som att många manliga kulturskribenter vill/försöker/ämnar täcka ett bredare fält än det som finns mellan bokpärmarna.)

Vixxtoria sa...

Sara: Tack. Du har ju också en sån där bredare kulturell blogg, förresten. Är din erfarenhet många fler manliga kommentatorer (jag tycker att själv trots allt har en del, men det är mest då jag skriver om film, deckare eller klassiska manliga nobelpristagare som de ger sig tillkänna), eller ser du över huvud taget en annan bild än den ganska stora kvinnodominans som finns i hardcorebokbloggsbubblan?

Vixxtoria sa...

Petter: Ytterligare en kommentar till ditt svar. Jag vill gärna understryka att jag _inte_ har några specifikt dåliga erfarenheter av att Bernur inte skulle svarat på kommentarer. Absolut inte! Jag bär heller inget agg mot honom för att han mig veterligen inte hänger här hela tiden eller kommenterar här. Men jag kanske skulle börja livliga diskussioner i hans kommentarsfält - det kunde ju kanske leda till något kul :-)

enligt O sa...

På Dantes bibliotek http://dantesbibliotek.se/ finns Marcus och då jag inte är så väldigt rädd för killbaciller, om de nu sprids via datorn brukar jag kika in där. När det gäller din teori tror du som jag och därmed rätt. ;-) Jag läser mer än jag kommenterar och kommentarer hos de bloggare som jag har mer "kontakt" med är så klart vanligare förekommande. Att det skulle handla om vem som får vara med eller inte är bara löjligt, det finns väl ingen konkurrens mellan bokbloggare eller? Jag brukar i alla fall inte gå och sura på Bokhora för att de har så många läsare. Tvärtom är det jättekul att upptäcka och följa nya bloggar!

enligt O sa...

Nu läste jag inte så noga, som vanligt, innan jag kommenterade. Måste säga att könet på den som skriver är totalt ointressant, faktiskt också vilka böcker personen i fråga skriver om. Petter och jag har definitivt inte samma boksmak och jag har väldigt svårt för vampyrer men läser gärna Bokstävlarna och Fiktiviteter. Viktigast är att det finns en personligt touch och inte bara en massa "basidesrecensioner" för de kan jag lika gärna få på adlibris eller Bokus. Antal läsare som mått på hur bra en blogg är tror jag inte heller på. Det måste klicka, som du skriver.

Vixxtoria sa...

O: Tja, ibland surar jag lite för att Bokhoras läsare inte läser min blogg _också_. Men bara lite ;-)

Dantes bibliotek har jag ju också läst då och då, men den bloggen hade inte blivit kategoriserad i facket för manliga bokbloggare. Jag lägger till honom också i inlägget ovan.

Och oj, förresten. Om du och jag tycker lika, så finns det ju inte så många åsikter kvar, eller?!

enligt O sa...

Jimmy finns på Pocketblogg.se oxå! Och Vixx, andras åsikter kan vara intressanta, men de behöver inte vara rätt. Du har tillexempel fel ibland, även om det inte är ofta. ;-)

Vixxtoria sa...

Enligt O: Det där sista förstod jag inte riktigt. Det måste väl vara ett av tillfällena då du inte tycker riktigt rätt, va?

Sanna sa...

Detta är absolut en intressant diskussion och jag hoppas att den drivs vidare; jag skulle i alla fall väldigt gärna se före inlägg i debatten av just manliga bokbloggare. Det kan ju som sagt vara svårt att hitta in till er och då är det inte så konstigt att man inte läser vad ni skriver heller.

Jag skulle också gärna vilja fråga Lena K-E vad en "bra, bättre, bäst"-bokblogg är för något. Vilka kriterier tänkte du på när du skrev det? Som flera redan har sagt är det naturligtvis personliga preferenser som styr de flesta när de läser bloggar, men du kanske tänkte att man borde se mer till bloggens språkbruk och frekvens av vetenskapligt underbyggda åsikter om litteratur? Hur väljer du själv ut vilka bloggar du läser?

Sanna sa...

Detta är absolut en intressant diskussion och jag hoppas att den drivs vidare; jag skulle i alla fall väldigt gärna se före inlägg i debatten av just manliga bokbloggare. Det kan ju som sagt vara svårt att hitta in till er och då är det inte så konstigt att man inte läser vad ni skriver heller.

Jag skulle också gärna vilja fråga Lena K-E vad en "bra, bättre, bäst"-bokblogg är för något. Vilka kriterier tänkte du på när du skrev det? Som flera redan har sagt är det naturligtvis personliga preferenser som styr de flesta när de läser bloggar, men du kanske tänkte att man borde se mer till bloggens språkbruk och frekvens av vetenskapligt underbyggda åsikter om litteratur? Hur väljer du själv ut vilka bloggar du läser?

Magnus Axelsson sa...

Det finns fler bokbloggar som drivs av män. Min t.ex.

http://afractionoftheweb.blogspot.com/

Magnus Axelsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vixxtoria sa...

Magnus: Ja se där! Du är ju i min bloggroll till höger, och ändå har jag inte koll på dig. :-)

Jag lägger till dig och bloggen i inlägget ovan.

Sanna: Bra frågor. Och jag håller med om att det blir lite ensidigt om endast kvinnliga bokbloggare diskuterar det här.

Sara BE sa...

Vixxtoria - Hm, har inte tänkt på det så mycket förrän nu... De killar som kommenterar gör det mest på mina filminlägg. Så är ju också filmbloggosfären mansdominerad...

Vixxtoria sa...

Sara: Se där! Ska vi tänka något om det?

Petter sa...

"böcker av påhittade författare med outtalbara konsonantkluster, eller om serietidningar som jag inte vill läsa." Come on! that's my best stuff.

Så kallade kulturbloggar verkar ha en lite större andel män. Och filmbloggar som sagt ännu mer.

Apropå att skriva mer om om inte direkt kvinnor så om kvinnliga författare så kan jag säja att det att det är en större andel kvinnliga litteratur/bok-bloggar gör att jag inte känner samma behov av att balansera könsbalansen i mina inlägg som
om förhållanden varit de omvända.

När jag skriver om just tecknade serier kan jag ibland dock tänka att jag skulle skriva om fler gjorda av kvinnor.

Sara BE sa...

Vixxtoria - Kanske det! :) Tänker vidare!

Ingrid sa...

tre män som bloggar böcker:
http://langsambloggen.blogspot.com/

http://thauke2read.blogspot.com/

http://dipsolitteraten.blogspot.com/

Och-- det långa inlägg jag just skrev försvann från skärmen.. grrrr. Jag återkommer (igen)

Ingrid sa...

tre män som bloggar böcker:
http://langsambloggen.blogspot.com/

http://thauke2read.blogspot.com/

http://dipsolitteraten.blogspot.com/

Och-- det långa inlägg jag just skrev försvann från skärmen.. grrrr. Jag återkommer (igen)

Vettets väktare sa...

Och jag finns också!

Vixxtoria sa...

Petter: Jag håller med. Absolutely your best stuff – det säger väl nåt om lägstastandarden hos dig. Vad gäller könsfördelningen på de författare du tar dig an så är det väl vanligtvis svårt att utan rätt mycket googling avgöra om det är män eller kvinnor det är fråga om. Men det är klart du ska bättra dig vad gäller serietidningarna, även om jag inte läser dom inläggen (jag brukar dock titta på bilderna).

Sara: Överansträng dig inte, men kommer du fram till något så är jag så klart intresserad! :-)

Ingrid: Jaså, där är tre till! Dipsolitteraturen läser jag ibland och långsambloggen har jag också varit inne på, men inte tänkt på att det var män som skriver.

Återkom om det långa inlägget – det låter intressant.

Illusionerna: Är du också en man? :-) Jag som alltid gissat på en apa. (Och den som tror att det här är menat som en förolämpning kan titta in hos Illusionernas blogg och konstatera att det inte är menat på det viset.)


Det är som om en massa garderobsdörrar öppnas här idag. Eller mina ögon, kanske. Jag länkar in dig också ovan.

Anonym sa...

Hej Sanna med flera!
Bernur - som jag aldrig har träffat vad jag vet- inte bara uppdaterar sin blogg ofta, han svarar också på alla inlägg väldigt snabbt.
(Jag funderar över hur denne gymnasielärare hinner med sina elever, sin katt, sin hustru och sina barn.)

"Bokblogg" kallar jag hans blogg - men han skriver också mycket om musik.

Bland mina många litteraturintresserade icke-bloggande vänner är Bernur väl känd och högt hållen (också som skribenten Björn Kohlström i "Kulturen" och i Svenska Dagbladet).

Jag är alltså inte ensam om att med fröjd läsa hans egensinninga och väl formulerade (och ofta roliga) tankar om litteratur.

Det var därför jag förvånades över att inte mer än en litteraturintresserad bokbloggare delar den fröjden.

LKE

Anonym sa...

Den sista meningen blev konstigare än vad det var tänkt....
Vad jag avsåg att säga var att det bara är en (vad jag vet) bokbloggare hittills som velat ära Bernur med något blogg-pris.

Jag skulle kunna inledaa en ny icke-genus-diskussion (men då går nog Vixxtoria ut med hunden):
Av vilka skäl vill ingen bokbloggare "awarda" den, i mitt tycke, underbara bokbloggen Evas dröm (d v s Eva Ström)?

lke

Magnus Axelsson sa...

Ok, här ett inlägg från en manlig bokbloggare. Nyckeln till delaktighet i blogosfären är ju att man är aktiv och kommneterar på andras bloggar. Jag brukar värja mig för generaliseringar av typen manligt/kvinnligt, men kanske har kvinnor i större utsträckning än män ett bloggbeteende där man kommnenterar andras och sina egna inlägg, jag vet inte. Men till största delen tror jag att det handlar om att det är så stor andel av bokbloggarna som drivs av kvinnor.

Till syvende og sidst tycker jag nog att det här är ett icke-problem. Man läser de bloggar man gillar, så enkelt är det. Och de flesta bloggar drivs ju som sagt av kvinnor.

Men för att råda bot på det (verkliga eller overkliga) dilemma som den digra mängden kommentarer här vittnar om, tycker jag att ni alla ska lägga in min och mina manliga kollegors bloggar i era bloggläsare.

Vixxtoria sa...

Lena: Det är många bokbloggare (vi talar om flera hundra förhållandevis aktiva bloggar), och ännu fler finns det om man räknar in de som bloggar bredare om kulturella företeelser och inte håller sig mellan pärmarna. Av responsen till det här inlägget förstår jag att många delar min tolkning att det är kommentarer och länkning mellan bloggar som skapar en samhörighet och gör att man lär känna varandra – och det är det som avspeglas när sådana här bloggutmärkelser fördelas. Alla bokbloggare känner inte varandra, och alla deltar inte inte i samtalet med varandra (och det finns olika skäl till det – var och en får svara för sig). Bokbloggsutmärkelser sprider sig förvisso som ringar på vattnet, men når inte alltid dem som befinner sig i andra nätverk.

Detta tror jag inte alls ska tolkas som att man inte kan se, förstå och uppskatta bokbloggare som skriver tänkvärda inlägg (ibland i en klass som man kan finna på tidningarnas kultursidor). Om man tror det är man konspiratorisk i överkant!

Jag vet ju att du besöker, läser och kommenterar på många bloggar, men jag tror att man ser på själva bloggandet på ett delvis annorlunda sätt om man även bloggar själv. Bloggen är ofta ett väldigt känslomässigt sätt att uttrycka sig. Om man använder den som ett socialt medium för att kommunicera med andra inom samma intresseområde (oavsett om det handlar om böcker, föräldraskap, inredning eller mode...) så börjar man snart se på andra bloggar på ett kanske inte helt objektivt sätt. I stället för att endast värdera en blogg utifrån vad som står i ett inlägg (i det här fallet kanske hur analysen av ett verk är gjort), så sker även en värdering i hur bloggaren är. Är det någon som jag kan kommunicera med? Någon som svarar på tilltal, någon som besöker mig och är intresserad av mig tillbaka? Det innebär inte att blogginlägget i sig är oviktigt (tvärtom, så klart. Men här kan nog i vissa fall en "färdig" analys stjälpa interaktionen. Jag har ibland själv fått sådana kommentarer, där mina läsare tycker att det inte finns något mer att tillägga, och då uppstår ingen diskussion – då är analysen färdig).

De här bloggutmärkelserna tror jag oftast speglar ett känslomässigt förhållande bloggare emellan. Man skickar vidare till något man uppskattar med hjärtat. Till någon man "träffar" ofta, och ofta - men inte alltid - har en kommunikation med.

Jag skriver allt det här för att du ska förstå lite bättre att många bokbloggare nog uppfattar frågor som "varför får inte X eller Y några utmärkelser" som en anklagelse – "varför lägger sig någon annan i mitt val av favoritblogg?!". Det är ungefär på samma nivå som att ifrågasätta varför någons barn heter som de gör.

Jag tycker - på riktig - att det är dags för dig att börja blogga själv. Du startar en blogg gratis superenkelt – wordpress, blogg.se eller blogger (eller något annat, bara att välja). Det är bästa sättet att uppmärksamma bloggare av alla slag som man vill ge lite credit, och det är ett underbart sätt att diskutera böcker på!

Och till sist tackar jag för tipset om Eva Ström. Den bloggen har jag inte alls sett tidigare!




 

Catrin sa...

Vi är fem kvinnor och en man i vår bokcirkel, i vilken vi också bloggar om vår aträffar och litteratr och läsning i allmänhet.

Johan sa...

Den här manliga bloggaren (hm. författaren av en manlig blogg?) kan bara svara för sej själv, men mitt förhållande till bloggar är att jag läser mycket mer än jag skriver, och att jag inte känner mig tvungen att uppdatera min egen blogg så ofta, samt oftast inte är speciellt intresserad av att skicka runt kedjebrev (awards, utmaningar). Jag är kanske kvar i webb 1.0 ;)

Det betyder väl att jag inte är en del av den tätast knutna familjen som kallar sig bokbloggosfären, utan snarare hänger lite i kanten och tittar in då och då, med en kommentar eller en länk. Men jag läser en hel del av bloggarna, främst genom Marias bokbloggar.nu.

Vixxtoria sa...

Magnus: Du finns ju redan i min bloggläsare, men självklart borde fler stoppa in dig och bloggen där.

I övrigt verkar ju din analys av problemet överensstämma rätt mycket med min egen.

Sedan kan man fråga sig om det är ett "problem" att det inte finns så många manliga bokbloggare (som socialiserar sig i bokbloggosfären). Är det det? Jo, om kvinnodominansen hindrar manliga bokbloggare att vara med, eller om manliga bokbloggare blir uteslutna från nätverkandet. Om det upplevs så är jag inte kvinna att bedöma. Jag hoppas inte att det är så.

snowflake sa...

Men herregud, varför blev alla så himla kissnödiga nu då? Kan vi få slippa den här tröttsamma politiska korrektheten NÅNSTANS?

Eller ska vi börja kvotera in efter etnicitet, handikapp, sexualitet och allting annat som vi älskar att sortera in folk efter?

Jag håller med magnusax när han skriver: "Man läser de bloggar man gillar, så enkelt är det."

Och Vixxtoria pratar om nåt mycket viktigt när hon skriver: "Det finns en ganska stor grupp inom bokbloggosfären som "känner varandra", om än endast via bloggarna, och flera gånger i veckan besöker varandras bloggar och kommenterar. Det är ett starkt, trevligt och oftast mycket generöst nätverk".

Till detta vill jag tillägga att jag tror att det också är ganska lätt att skapa sig en plats i detta nätverk, för den som vill och är aktiv. Det är på intet vis uteslutande och fixerat.

Vixxtoria sa...

Catrin: Jag har nog aldrig tänkt på att det är en man också som bloggar hos er (just på kollektiva bloggar har jag ofta svårt att hålla isär vem som är med – på gott och ont, antar jag). Men en sådan konstellation som Wind up women utgör är väl egentligen ganska procentuellt representativ i bokbloggosfären :-)

Johan: Jag begär inte mer än att du svarar för dig själv, men jag är glad för att du gör det (för jag själv har analyserat sönder och samman den här frågan här under kvällen, så jag börjar bli rätt trött på mig själv). Tack för din input!

Jag som i alla fall läser alla de långa inlägg som du skriver på din blogg (bokhyllning) tycker det vore roligt om du skrev ännu fler. Men jag gillar samtidigt att den här bloggvärlden öppnar för att man kan blogga sporadiskt och hälsa på och läsa varandra ändå.

Vixxtoria sa...

Snowflake: Tack för en kommentar från någon som är mindre konflikträdd än jag. Jag håller med om att jag tror att det är ganska lätt att – om man vågar börja kommentera här och där – få en plats i nätverket.

Men om det är så att strukturer och ryggdunkningar bland bokbloggarna utestänger grupper på grund av deras etnicitet, handikapp, sexuella läggning, kön, utbildning eller akademiska språk så är jag faktiskt så politisk korrekt att jag gärna vill diskutera den frågan.

Och apropå det så är faktiskt etnicitet en intressant fråga. I morgon kan väl någon lista alla bokbloggar som skrivs av någon som inte har svenska som modersmål. Jag kommer på rak arm på Bokmania och Spectatia, och det känns ju väldigt underrepresenterat!

snowflake, igen sa...

Men Vixx, det är ju det som är det bästa med internet! Att man inte VET om nån är svart eller vit eller gul, sitter i rullstol eller är döv, är hetero- eller homo- eller bi eller transa, 37 år eller 77.
Att bara ta del av människors tankar, utan yttre saker som kommer i vägen och stör.
Att SLIPPA facka in folk och därmed göra dem mindre och mer hanterbara.

(och tänk om man hela sitt liv varit "h*n i rullstolen", så otroligt skönt att slippa det!)

Vixxtoria sa...

Snow: Jo, jag vet. Det tycker jag också. När jag läste igenom mitt svar till dig igen, precis när det var publicerat, så insåg jag också att det verkade som att jag inte tycker det, men det är ju precis så jag tycker. Jag menade nog bara att om man nu _ska_ vara pk vad gäller vilka bokbloggar man läser och nätverkar med, så är nog etniciteten den kategori som diskuteras minst.

För övrigt måste jag säga att hela den här dagens diskuterande har fått mig att börja fundera på att starta en bokblogg under ett mansnamn. Så dyker det upp nån Vixxtor så vet ni vem det är. Kanske. Jag är blind då också, förresten.

snowflake sa...

Och här sitter jag och tror att alla bokbloggar bara är till för mitt nöjes skull... *flinar*

Jag drar mig till minnes en sån där etnicitetsfråga på gamla passagen, ställd i all oskyldig nyfikenhet skulle jag tro. Och folk började skryta om sina engelska, franska, samiska förfäder, pratade om "på sommaren är jag röd, på vintern vit" och sånt där trams, du vet.
Sen kom ett långt, gripande inlägg signerat /den där negern.
Jag minns inte exakt vad h*n skrev, mer än att hon eller han var väldigt less på att alltid synas, alltid bära en annorlundahet som det inte gick att låta bli.
Och så minns jag den kollektiva skammen över vårt trams.
(Och jag vet inte vilket nick skribenten gick under i vanliga fall, om det var nån jag pratat mycket med eller inte alls, om vi gillade varandra eller ej.)

Nu är det här redan för långt, men jag vill också säga att jag tycker egentligen bara att alla dessa egenskaper och 100 till är intressanta i relation till hur vi läser, vad som talar till oss och hur vi söker oss till ämnen. Om nån sen sitter och tolkar det, så får väl den göra det då.

Spectatia sa...

Hey, vad kul! Massor av bra poänger i denna intressanta diskussion.

Utmärkelserna är definitivt en social grej. Jag är nästan förvånad över att det inte är uppenbart för alla. Att ge utmärkelsen "Beautiful blogger" till någon man inte "känner", liksom...! Kön har däremot lika lite med saken att göra som färg och form i övrigt - i alla fall i min värld.

Förresten Vixxtoria, dina tankar om en manlig bloggidentitet får mig att tänka på mitt "förra liv", innan Spectatia kom till. Just för att försöka undvika att läsas "som kvinna" bloggade jag på en gruppblogg under namnet "Virtually Anybody". Experimentet blev dock kortlivat, men det berodde endast på att miljöet på gruppbloggen var rätt trist i utgångspunktet.

Spectatia sa...

Eller utgångspunkteN, som vi säger på svenska. ;-)

Anonym sa...

Hinner inte läsa igenom alla kommentarer, men här är en till:

http://bibliopepe.blogspot.com/

Anonym sa...

Oj, det där med "kill-loppor" var ju bara ett skämt!

Av hjärtat:
TACK alla underbara bokbloggare för att ni finns - ni gläder mig varje dag.

Vixxtoria -
När Nina Frid har pensionerats från www.bokcirklar.se
och Västerbottens-Kuriren lagt ner sin kultursida och BTJ inte längre vill ge ut någon bok om böcker som jag har skrivit - då ska jag också bli bokbloggare.
Det ska bli kul!
Jag ska heta - som på Bokcirklar - "Kanel" och ingen ska kunna gissa mitt kön.

Anonym sa...

Oj, det där med "kill-loppor" var ju bara ett skämt!

Av hjärtat:
TACK alla underbara bokbloggare för att ni finns - ni gläder mig varje dag.

Vixxtoria -
När Nina Frid har pensionerats från www.bokcirklar.se
och Västerbottens-Kuriren lagt ner sin kultursida och BTJ inte längre vill ge ut någon bok om böcker som jag har skrivit - då ska jag också bli bokbloggare.
Det ska bli kul!
Jag ska heta - som på Bokcirklar - "Kanel" och ingen ska kunna gissa mitt kön.

Vixxtoria sa...

Snow: Tack för en sedelärande historia.

Och jo, alla våra erfarenheter påverkar ju vem vi är och vilka böcker och bokbloggar vi gillar. Jag tror att kön är en ganska liten faktor i sammanhanget.

(Sen kan man ha en lång diskussion om varför just kvinnor gillar att umgås via bloggar, och den kan handla om att det är ett smidigt sätt att träffa folk med samma intressen, utan att behöva gå iväg hemifrån. Passar särskilt småbarnsföräldrar som ständigt jobbar på övertid, kan jag tillägga om jag ska tala för mig själv.)

Spectatia: Åh, vad jag blir förtust i ditt namn "Virtually Anybody". Var det någon som hakade upp sig på att de inte visste "vem" du var?

Fullbokhylla: Tack för bidraget! Den bloggen har jag också besökt nån gång tror jag.

Lena: Det verkar ju vara många som uppskattat den här diskussionen, så på det sättet var det ett lyckat skämt :-)

Men jag tycker _inte_ du ska vänta så länge på att börja blogga. Det finns ingen anledning.

Petter Malmberg sa...

"det säger väl nåt om lägstastandarden hos dig"
There is a low below the low you know som Malvina Reynolds (honkön) sjöng.

Som rörelsehindrad så känner jag inget större behov av att tillhöra nån slags lyteslitteraturbloggavdelning.

Vixxtoria sa...

Petter: Eller "Too low for zero" som Elton John sjöng. Jag vet inte riktigt om man ska räkna honom som man eller kvinna i just den här diskussionen dock.

Men du kan ju för övrigt inte få representera två minoriteter, du får bestämma dig vilken kvot du ska tillhöra (eller förresten, om du dessutom outar dig som invandrare och transa så kan alla läsa din blogg och ha fyllt dagens pk-kvot, det är ju när jag tänker efter ganska praktiskt).

Spectatia sa...

Vixxtoria:

Kul att du gillade Virtually Anybody. Jag var faktiskt rätt nöjd själv också och roade mig bland annat med att skriva ett inlägg om "mig själv" och hur många böcker det hade skrivits om "mig", eftersom det går att hitta en hel drös böcker som har ordet anybody i titeln.

Och det var väl några få som tyckte det var lite kul att jag var oidentifierbar, och några som totalt struntade i det och diskuterade sak, men tyvärr var det övervägande ett rätt oharmoniskt och okonstruktivt gäng som bloggade där, så så värst mycket vettig återkoppling blev det inte på vare sig identitet eller innehåll.

Petter sa...

"du får bestämma dig"
Först och främst är jag naturligtvis Man.

Vixxtoria sa...

Spectacularily somebody: Vilka tråkmånsar du verkar ha bloggat med. Du måste vara otroligt nöjd med att ha börjat umgås med såna lustigkurrar som jag i stället.

Petter: Ah. Du missade the secret third alternative som förstås är "människa". Men jag förstår dig; jag har också under en stor del av mitt liv velat vara man. Du kanske växer ifrån det stadiet så småningom.

Petter sa...

Man är engelska för människa.

Petter sa...

Och om valet står mellan man eller handikappad har jag svårt att se hur människa skulle vara det tredje alternativet.

Vixxtoria sa...

Petter: Det hade jag så klart förstått och accepterat om du svarat på engelska. Pröva får du se.

"The secret third alternative" är det svaret som man ska förstå att man ska välja trots att det inte är något av alternativen. (Jag antar att man också kan använda det som ett intelligenstest, men då kommer du väl att försöka hävda att läsningen av din blogg även ska omfattas av kvoten för förståndshandikappade.)

Anonym sa...

Antalet bokbloggande män är säkerligen långt mycket större än antalet bokbloggare helt utan universitetspoäng. De flesta bokbloggare är ju bibliotekarier, lärare eller journalister (åtminstone blivande) så om man skulle börja prata minoriteter så är ju klassfrågan minst lika intressant som frågan om kön.

(Det här betyder alltsdå inte att just jag vill dra igång en klassdiskussion bland bokbloggarna, jag menar mer att det känns lite tråkigt att alla uppdelningar alltid ska handla om kön. Kan vi inte dela upp bokbloggare i exemeplvis längd istället? Eller hårfärg?)

Petter sa...

Det är ändå svårt att hävda att människor är en minoritet bland de som bloggar (även om man kan undra ibland).

Arina sa...

Har någon nämnt Socialistsimon?

Vixxtoria sa...

Bokstävlarna: Excellent point! Utbildning är en långt viktigare faktor än kön i det här sammanhanget (eller inte – fler kvinnor läser till bibliotekarie och lärare (journalist är jag osäker på), och fler kvinnor läser grundutbildning på högskolan, så visst går frågorna hand i hand). Om du har lust får du mer än gärna dra i just den biten av diskussionen!

Petter: Människor är _antagligen_ i majoritet. Det ska komma nån avhandling rätt snart som reder ut begreppen.

Arina: Nej, han har inte blivit nämnd, men så himla bra att du kom ihåg honom! Tack för det!

Socialistsimon sa...

Har http://drommarnasberg.wordpress.com nämnts ännu?
/s

Vixxtoria sa...

Simon: Jag dubbelkollar, och konstaterar sedan att Lyran nämner Drömmarnas berg. Jag har inte tänkt på att den också är skriven av en man...

Paperback Lover sa...

Wowsa vad kommentarer här var Vixxtoria! Jag har verkligen missat mycket medan jag haft händerna fulla med målarfärg, spackel och maskeringstejp.

Ska genast börja beta av listan och botanisera bland de manliga bokbloggarna. Och med "manlig" menar jag av det manliga könet.

Vixxtoria sa...

Paper: Att läsa bloggar skrivna av män är visserligen såååå vecka 37, men du påminner mig om att jag nog har lovat att göra ett inlägg där de länkas och presenteras ordentligt.

Anonym sa...

Ett stort pris (också i pengar) har för första gången gått till en bloggare.
Albert Bonniers pris till
Bernur.
Jag gläds!
Gymnasieläraren Björn Kohlström har, efter det han har fått priset, också debuterat som författare. Dock inte på Albert Bonniers förlag.
Utan med en bok om Virginia Woolf på H:ströms.

lena kjersén edman

Vixxtoria sa...

Lena: Det var goda nyheter! Grattis till Bernur! :-)