onsdag 15 september 2010

Var du hörde det först

Bokomaten undrade oroligt om jag tänkte starta några andra bloggar (och lämna den här åt sitt öde? Never!). Jag är rätt sugen på en radio-blogg, där jag ohämmat kan fundera över alla P1-program som jag frossar i. De radioinslag som hamnar på den här bloggen måste ju av nödvändighet inskränka sig till sådana där jag kan komma på en litterär koppling.

Dessbättre behöver jag ju oftast inte anstränga mig för att hitta kopplingar. Ibland är det till och med så lätt, att jag misstänker att radioproducenterna utgår från min blogg när de skapar program. I morse lyssnade jag till exempel på Vetenskapsradion Forum (från 13 september) som diskuterade symboliken av föräldralösa barn i litteraturen. Det var ju inte särskilt många exempel som inte jag hade med i mitt inlägg för ett par veckor sen. Urban Björstadius lade dock en dimension till uppräknandet genom en intervju med några forskare (Liz Kella, Helena Wahlström och Maria Holmgren-Troy) som undersöker föräldralösa barn i amerikansk litteratur. Här ses det föräldralösa barnet som en bild som belyser och problematiserar den amerikanska nationen – där familjen är en viktig symbol. Den föräldralöses utanförskap blir både en samhällskritik, och en prövning på hur öppen familjen/nationen är för det främmande. Ett spännande perspektiv!

Jag fastnar dock för en annan bok som tas upp i programmet – nämligen Ebbe Schöns nya bok Erotiska väsen. Här diskuterar han skogsrået, och de olika föreställningar som följt henne på olika platser och i olika tider. Det som stannar kvar hos mig är det han inledningsvis säger – det är rätt underligt att liknande historier berättas över hela jorden, trots att skogsrået inte finns. Jag ser fram emot kommande inslag i denna Forum-serie (och känner jag mig själv rätt läser jag även inom kort Schöns bok).

6 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Ebbe Schön skrönar om nytt område..

Boktokig Eva Boström sa...

Boken är Sleeping Beauty, dvs Törnrosa.

Bokomaten.. sa...

Vadå inte finns? Nu förstår jag inte.;)

Vixxtoria sa...

Hannele: Precis. :-) Den här radiointervjun var riktigt spännande – lyssna! (Det kommer dessutom vara återkommande inslag om/av Schön från hans nya bok de kommande veckorna).

Boktokig: Det låter ju hemskt passande!

Bokomaten: Jag känner mig lite trög idag och förstår inte. Vad menar du?

Bokomaten.. sa...

Citat: "Det som stannar kvar hos mig är det han inledningsvis säger – det är rätt underligt att liknande historier berättas över hela jorden, trots att skogsrået inte finns."

Bara jag som är obstinat idag.;)

Vixxtoria sa...

Bokomat: Aha. Jag är med.

Han menar att det är märkligt att - om det är så att skogsrå, troll och annat inte finns – att man ändå har historier om dem eller liknande varelser i alla kulturer och i alla tider. Om de finns (eller har funnits) så är historierna inte lika konstiga, så då behöver du inte förundras ;-)