måndag 20 september 2010

Degenerering

När man blir 13 år så slutar man läsa om sport och djur.
Och i stället för att läsa roliga böcker väljer man science fiction. Men notera att endast fiktionära fakta intresserar!
På något annat sätt kan jag inte tolka indelningen på boktipsen från den här sidan.

Så hur ska jag förstå det hela? Att glada ungar med spring i benen, fulla av nyfikenhet på världen förvandlas till stora soffpotatisar som fantiserar om alternativa verkligheter, gärna med en humoristisk twist?

Och att biblioteket har anpassat sig till det.

6 kommentarer:

Martina sa...

Ah, nej, för att barn under 12 kommer och frågar specifikt efter "roliga böcker" eller "sportböcker" medan barn över 12, samt vuxna, letar själva... i högre åldrar är det dessutom svårare att genrebestämma t.ex. en "rolig" bok. Det hamnar på roman, punkt.

Vixxtoria sa...

Martina: Intressant. Det kanske ligger något i det, men just det här är ju länkar som går till böcker som är kategoriserade på ena eller andra sättet. Varför har man kategoriserat historiska böcker för vuxna, men inte böcker om sport?

För övrigt har de äldre en kategori som heter "Humor" om du kollar. Det är tydligen en vuxnare form av roliga böcker :-)

Bokomaten sa...

Håller med Martina, faktiskt. Att man delat in dem i sådana genrer beror på att personer som frågar efter "böcker om djur" lätt ska kunna klicka på länken. Ungdomar gör inte det, inte där jag jobbar i alla fall. Däremot kan jag i förtroende erkänna att jag kanske nu i vuxen ålder åter skulle kunna tänka mig lite djurböcker.:) Inte fakta då utan böcker om heroiska hundar och kaxiga katter.:)

Fru E sa...

Efterfrågan styr, men samtidigt tror jag att du har en poäng där, Vixxtoria. Det är klart att vi med vår genreindelning påverkar vad folk läser. Jag är inte enbart positiv till genreindelning. Det är klart att det gör det lättare för låntagaren att hitta. Samtidigt så minskar det chansen att låntagaren ska hitta nåt som han/hon vanligen inte läser. Vi gör dem mer läsbekväma, tror jag. Sen riskerar en genreindelning att bli väldigt subjektiv och avhängig vem som lokaliserat boken, om man frångår SAB och ämnesorden... Men som sagt, jag är kluven. Det underlättar också betydligt, inte minst för personalen!

Martina sa...

Hm, ja, fast det är inte så vanligt att ha kategorin "Humor" på vuxensidan... jag har faktiskt inte sett det förut på ett bibliotek. Oftast finns det SF, fantasy, deckare och romaner. Och det är inte alltid SF och fantasy får varsin kategori, det kan lika gärna få heta SF alltihop.

Spänning hamnar oftast under Deckare (fast på vissa bibliotek, t.ex. i Luleå, så har de DAT, dvs. Deckare, Action, Thriller) och kärlek brukar också stå bland vanliga romaner, om det inte är chick lit för då kan den hamna på "Unga vuxna" som jag tycker är en mycket bizarr kategori. Vadå unga vuxna? Det är uppenbarligen tjejer/kvinnor i 20-årsåldern, för det brukar nästan uteslutande finnas chick lit där.

Men visst, det är förslöande för låntagarna med alltför mycket genreindelning. Samtidigt är det extremt mycket lättare för personalen...

Vixxtoria sa...

Oj, jag har visst glömt att svara på det här. Fler bloggidéer än jag hinner följa upp, märker jag.

Som kommentar till både Bokomat, Fru E och Martina så kan jag ju säga att jag mest tyckte att denna indelning var lustig – inte att den var onödig. Liksom varför blir "roliga" böcker "humor" för lite äldre läsare.

Sen finns den här indelningen så att - efter vad jag förstår - läsare (inte bibliotekarier, fast jag antar att de ställt samman listorna och också använder dem) ska få lite tips. Men det underlättar väl för alla parter, antar jag. Jag har alltså inget emot indelningen, det blev bara komiskt med vilka kategorier som försvann och tillkom. Men håll med om att det är rätt bisarrt att just "fakta" försvinner för äldre läsare!!

Bokomaten: Men klicka du bara på djur-länken om du vill läsa djurböcker.

Fru E: Allt som underlättar är bra. Och att lotsa låntagare till sånt de inte vanligen läser är bara trams ;-)

Martina: Jag tror inte att böckerna här är kategoriserade på särskilda humorhyllor, jag tror det här bara är en länk man kan klicka på och få tips om humoristiska böcker (klickar man på den kommer man till en massa romaner som Tre män i en båt och sånt där).

Men kategorin "unga vuxna" är mysko. Där jag lånar ibland har de ingen ordning alls på de böckerna, och om man vill låna nåt där som enligt datorn ska finnas inne så kan man vara 100 procent säker på att boken inte finns där. Jag som låntagare HATAR verkligen alla dessa temaavdelningar. Nu fick jag sagt det också.

Tack för alla era reaktioner!