lördag 4 september 2010

Råd från bokpsykologen

Bokbabbel är orolig. Hon har nyss ställt upp nya levnadsregler för sina bokinköp – liksom många bokkonsumenter vill hon gärna dra ner lite på bokinköpen. Med anledning härav behöver hon även reda ut ett antal hypotetiska frågor kring situationer som kan tänkas uppkomma. Den första gäller om huruvida två bokbeställningar i samma vecka till Adlibris kan räknas samman som en. Det är en viktig fråga, och jag förstår att hon undrar, men i grunden är frågan fel ställd.

Eftersom jag surfar runt mycket på bokbloggar så vet jag att det här med att man köper för mycket böcker är ett väldigt vanligt problem för många bokälskare. Men eftersom jag är gammal och vis och själv har upplevt denna situation många gånger i livet vill jag här gärna dela med mig av mina råd.

Det viktigaste när man står inför stora drastiska förändringar i sitt bokbeteende är att ta det lugnt. Ta ett blad i taget, annars drabbas man lätt av booklash. Min erfarenhet är att ett schema för nedtrappning av bokinskaffandet fungerar bäst enligt en sexveckorsplan. Man kan till exempel följa det här schemat:

1. Under första veckan beter du dig precis som vanligt. Möjligen kan du förbereda dig på att frossa i bokinköp, eftersom du inte kommer att göra detta på ett tag.


2. Andra veckan kan du förbereda din omgivning på att du kan komma att bli lite grinig framöver, eftersom du ska lägga om dina läsvanor. Läs och köp för övrigt som vanligt. Köp även ett gymkort, för du kan behöva gymträning framöver, när du inte kommer bära så många böcker fram och tillbaks mellan bokhandlar, bibliotek och ditt hem.

3. Tredje veckan kan du köpa ungefär 10 nya böcker.

4. Fjärde veckan kan du köpa 9 nya böcker, fyra tidskrifer och låna 8-12 biblioteksböcker (samt om du har födelsedag/namnsdag/dålig dag på jobbet förvänta dig 2-3 bokpaket som present och uppmuntran från omgivningen).

5. Femte veckan kan du antagligen lugnt köpa endast 8 böcker och hyra några bra, bokbaserade filmer i stället, eftersom du kommer att ha mycket över att läsa från vecka tre och fyra.

6. Sjätte veckan har du följt de nya reglerna så duktigt och länge att du kan unna dig att släppa efter på reglerna lite – lev som vanligt.

Börja sedan om från början i schemat.

Ja, förresten – om du skulle misslyckas under någon av veckorna kan du också bläddra tillbaks och börja om från början.

Angående den konkreta frågan, om sammanräkningen av en veckas Adlibris-bokinköp, så kan jag bara säga att om man resonerar som en ekonom, så är det självklart så att alla bokinköp från ett och samma ställe inom en månad räknas som en utgiftspost. Följer man sexveckorsplanen för att trappa ner på sina bokinköp räknar man i stället samman de bokinköp som görs inom denna tidsrymd (dvs sex veckor) som en post.

Lycka till, Bokbabbel och ni andra!

16 kommentarer:

enligt O sa...

Bra råd! Jag bär hem böcker från biblioteket i absurda mängder just nu istället för att köpa, men ditt program verkar trevligare att följa.

Hanneles bok-paradis sa...

något att fundera över :)

Lyrans Noblesser sa...

Äntligen en form av köpstopp som jag kan acceptera. Visst är det bara med psykologer i alla dess former :-D

Marie sa...

Suveränt!

a-lo sa...

Oj, avancerat! Och om karriären som bokpsykolog inte skulle bära sig kan du säkert alltid sadla om till ekonom; ser ut som man skulle kunna tjäna ett par spänn på att tillämpa rules by Vixxtoria :)

Bokbabbel sa...

efter en oroligt soven natt känns nu allt mycket bättre. Tack!

(mina enkätsvar är nu spontant publicerade de också!)

Bokomaten sa...

ELLER så väljer man att helt enkelt acceptera sitt beroende, enabla det och ta jobb som inköpare på bibliotek eller i något annat sammanhang så att man kan uppväga privat köpstop med att shoppa åt någon annan, men ändå äta kakan. ungefär som att jobba som Personal Shopper men sedan även bära de plagg man shoppat åt personen man jobbar åt. Så att man kan uttala sig om huruvida de är bekväma eller inte och ge dem den där hippa använda looken.

enligt O sa...

Jag shoppar alla böcker till vårt program. Det hjälper lite, trots att en del är läroböcker. Matteböcker är väl sådärkul visserligen...

Vixxtoria sa...

O (två kommentarer på samma inlägg innan jag hunnit svara?!): Om man ständigt måste ha nya böcker är det bra om det finns flera möjligheter att komma över dem. Absolut!

Hannele: Fundera på! :-)

Lyran: Absolut. (Eller i alla fall så tror jag inte på cold turkey för att komma tillrätta med bokmissbruk,)

Marie: Tack :-)

Bokbabbel: Åh, din stackare! Hoppas du hade något trevligt att läsa om du inte kunde sova. (Hastar strax över till dig på ett spontat besök.)

Bokomaten: Ja, det är ett bra sätt att utnyttja de svagheter som man kommit fram till att man besitter. Jag brukar till exempel alltid köpa bokpresenter till folk, och sen läser jag böckerna innan jag slår in dem och ger bort dem. Uppskattas alltid. Av mig. (Personal shopper verkar lite svårare, men man får väl se till att man helt enkelt bara tar sig an kunder som har samma storlek som en själv.)

enligt O sa...

Sjuka ungar + uttråkad mamma = nätsnurr i mängder

Marias bokliv sa...

Det känns skönt att få bekräftelse på att man har rätt taktik!

Holly Hock sa...

På pricken! ;) /Therese

Vixxtoria sa...

O: Hoppas ungarna kryar på sig. Eller inte, för då blir det väl mindre nättid igen.

Maria: Ja, om du ser det på det sättet, så ;-)

Holly Hock: Tack :-)

Paperback Lover sa...

Booklash, hihihihihihi :-)

Vixxtoria sa...

Paperback: Det ska vara en närläsare till att upptäcka sånt ;-)

Paperback Lover sa...

Tack, tror jag. :-)