onsdag 18 augusti 2010

Man lär så länge man lever

När jag var tonåring tillbringade jag mer tid med att läsa än att sitta och sminka mig framför spegeln. Jag lade även pengarna på böcker i stället för modekläder.

Ibland tänker jag att jag prioriterade fel. Mitt semantiska fält vad gäller klädesplagg känns ibland väldigt smalt. Vad är bottiner för nåt till exempel? Och även om jag vet vad mamelucker är känner jag mig alltid osäker när det talas om en bolero (är det inte en dans?). Och precis vad är skillnaden mellan capri-byxor och trekvartsbyxor? (Och var ska man placera in piratbyxorna?)

Pampuscher är väl ändå en slags skor? Men stubb?

Ja, idag googlade jag upp ordet "bottiner", och det är visst en slags stövlar. Jag som alltid inbillat mig att det var en slags fingervantar utan fingertoppar, liksom.

Jag vågar inte riktigt erkänna hur en del personer jag läst om ser ut i min fantasi. En del författare skulle med rätta bli förskräckta!

13 kommentarer:

Bokomaten sa...

Men ärligt talat.. om du hade ägnat tonårstiden åt att noppa ögonbrynen istället för att läsa är de inte särskilt säkert att du ens skulle känna till ordet mamelucker...;) Betvivlar att det är många av tonårstjejerna på skolan här som någonsin hört ordet..
Förresten tror jag att tre-kvarts-byxa, capribyxa och piratbyxa kanske är olika ord för samma sak? kanske från olika tidsperioder? Suck.. jag trodde ändå jag hade lite koll, men kanske inte heller har någon aning..

snowflake sa...

Det är ju rena poesin!
har någon skrivit nån hyllningsdikt till mameluckerna förresten? Annars kanske du kan ta ansvar för det. ;-)

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Mamelucker lärde jag mig nog redan på lekis, för vi var några flickor som hade sådana om vintrarna. (Och jag måste ärligt talat säga att det är en himla bra uppfinning, men det är klart att behovet minskat lite i takt med att å ena sidan termobyxorna uppfanns och å andra sidan kjolarna krupit upp över rumporna – ofta under dagens vintrar är jag glad över att inte vara tonåring på 00-talet...).

Men jag är lite besviken faktiskt. Jag räknade med att just _du_ skulle kunna reda ut det där med capri och trekvarts och pirater och allt...

Snowflake: Okej. Jag filar på en dikt med titeln "O mameluck, min rumpa tycker om dej". Fast jag vet inte riktigt om det känns så poetiskt ;-)

Paperback Lover sa...

De flesta klädesplaggsord har ju ganska schyssta etymologiska förklaringar och många är låneord hit och dit. Så det var nog knappast andelen smink som avgjorde min kunskap om vad som är vad i garderoben.

Men jag förstår din poäng.

Vet ni vad en genser är? Det brukar mina vänner använda istället för en mer vanlig synonym för klädesplagget och jag skrattar högt varje gång.

Vixxtoria sa...

Paper: Ja, "bottiner" är ju hur logiskt som helst. "Liten stövel", det borde man ju kunnat räkna ut. Men har man liksom en gång börjat inbilla sig att det är en slags fingerlösa vantar, så håller man ju fast vid det. Det var bara närheten till en dator igår (och det faktum att meningen iboken jag läste verkade väldigt konstig om det var så att bottiner var något man hade på händerna) som fick mig att äntligen googla fram förklaringen. Och just för att betydelsen är logisk känner jag mig ännu dummare.

En genser verkar enligt norska wikipedia vara en slags pullover. Eller?

Emmas Bokhylla sa...

Jo, det dar kanner jag igen. Jag kanner mig fortfarande som Bambi pa is nar jag laser modebloggar och forsoker mig pa att vara modern och piffig.

Gor tappra forsok med jamna mellanrum, och det gar val sadar.... till och med okej ibland. Men den dar sjalvsakerheten som manga jag kanner har nar det galler klader, den ar svar att klamma fram.

Dock ar jag valdigt saker pa att det jag valde att lagga min tid pa, bockerna, var helt ratt prioriterat och jag angrar mig absolut inte!

Men jag har ocksa kommit fram till genom aren att allt ar relativt, det man sjalv tycker att man ser halvbra ut i, kan nagon annan tycka att man se kanon ut i!

Bokomaten sa...

Efter viss googling verkar faktiskt capribyxa, piratbyxa och trekvasrtsbyxa vara ungefär samma sak. Highwaterbyxor däremot är länge och inte lika tajta.:) Vad korta fritisbyxor heter däremot, sådana där med dragsko, har jag noll koll på..

Vixxtoria sa...

Emma: Att läsa modebloggar känns värre än kärnfysik tycker jag, jag har aldrig ens brytt mig om att försöka.

Min erfarenhet är förresten att sånt jag själv tycker att jag ser halvbra ut i undrar andra om jag inte ska sälja på loppis. Men jag brukar få komplimanger för mitt hår, jag försöker tänka på det!

Bokomaten: Min erfarenhet (jag är ju så hemskt gammal) är att piratbyxan är kortare. Men jag kan blanda ihop den med knickers eller nåt annat (kan du googla lite på det också?). Och vad i hela fridens namn är Highwaterbyxor???? Och korta fritidsbyxor? Hurdå menar du? (Jag är alltså allvarlig nu, jag har ingen riktig bild av vilken slags byxor du menar.)

Lisa H sa...

Jag vill ogärna ge mig in i den här trekvartsbyxediskussionen för jag har inget att tillföra, men den är underhållande att läsa, hihi :)

Vixxtoria sa...

Lisa H: Synd, för jag känner att vi hade behövt nån som kunde reda ut begreppen. :-)

Marias bokliv sa...

försökte kommentera men det gick inte så bra... ville bbara flika in att stubb är underkjol/underklänning

Bokomaten sa...

STUBB??? Intressant..

Nå, highwaterbyxa är om du tänker en vanlig chino-byxa eller tygbyxa i jeansmodell, fast som slutar på halva vaden istället för nere vid foten. Lite mer utsvängd än en capribyxa. Tror kapribyxan är rätt kort också, precis som piratbyxan. Knickers är mer pösiga, typ gamla golfbyxor från 40-talet.

Med fritidsbyxa tänker jag sådana där man går ut och vandrar i fjällen i, med massa remmar, fickor och gummiband i till höger och vänster. Friluftsbyxa, liksom. Men när det gäller friluftsliv är jag på ännu mera djupt vatten än byxlängd i allmänhet...

vad gäller komplimanger för ditt hår går det HELT i linje med den bild jag har över hur du ser ut, för att tänka tillbaka på en gammal diskussion här på bloggen om anonyma bloggares utseende. Du har fortfarande tjockt, långt och mellanbrunt hår.:-)

Vixxtoria sa...

Maria: Tack :-) (Jag hade faktiskt googlat upp det för säkerhets skull, men det kan ju vara bra att förklaringen finns här också. Om nån annan inte vet).

Bokomaten: Herregud! Det här verkar betyda att de byxor som jag har och trodde var capri-byxor i själva verket är nån slags highwater-byxa. Eller fritidsbyxa, för det är rätt mkt remmar och fickor. Du har säkert rätt, men det gör mig ändå mer förvirrad :-)

Håret är rätt gråsprängt nuförtiden, förresten, men annars är det en av mina favoritdiskussioner!