tisdag 17 augusti 2010

Egentligen vet jag ju från början vilka böcker som kan sorteras ut ur bokhyllan

Böcker jag läser kan i stort sett delas in i två kategorier:

1. Böcker som jag känner att jag vill läsa om i framtiden.
2. Böcker som jag genast vet att jag aldrig kommer vilja se åt igen.

Andra skulle kanske kalla böckerna "bra" och "dåliga".

Visst ligger det något i en sådan svart-vit indelning, men åtminstone i mitt fall är det så paradoxalt ordnat att jag ibland längtar efter att läsa om böcker jag tycker är rätt dåliga. Och i andra fall är jag utomordentlig glad över att ha läst ut en bra bok, men jag kan inte föreställa mig att jag kommer vilja läsa den igen.

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

Till kategori 2 har jag börjat använda bibliotek..

Bokbiten sa...

Som deckarkonsument kan jag även tillägga en tredje kategori: böcker som jotack visst var mycket bra/trevlig/spännande underhållning några timmar men som inte vinner på omläsning. Jag försöker rensa ut dessa ibland men nu var det rätt länge sen.

On Word Arts sa...

Funderar över om inte vissa ändrar status under tid... men kan i stunden faktiskt inte komma på en enda bok som skiftat kategori. Bara ett par som jag med största sannolikhet inte kommer att läsa om men som jag ändå vill skall stå kvar där i hyllan.

Vixxtoria sa...

Hannele: Om man misstänker att boken hör till kategori 2 från början kan man så klart använda bibilotek. Men jag vet i alla fall aldrig säkert innan läsningen vilken slags bok det kommer visa sig vara.

Bokbiten: Jag tycker faktiskt tvärtom tror jag. Att just deckare är extra lätt att kategorisera (det är just under de senaste dagarna när jag sysslat så mycket med deckare som jag har kommit att tänka på den här kategoriseringen...)

On Word Arts: Jag funderade också på det där, och kom fram till ungefär samma sak. Jag kan tänka mig att om det går tillräckligt lång tid så kan det hända att jag kanske vill läsa om en del böcker, trots allt.

Men jag har inget emot att bra böcker, som jag inte vill läsa om står i bokhyllan. En del av dem är ju till exempel klassiker, som det kan vara bra att ha till hands om man ska lösa quizzar med första-meningar... Eller om man vill bläddra i dem nån gång. Eller bara skryta lite med att de står i bokhyllan och är lästa :-p