tisdag 19 april 2011

I mååååål!

När du har läst klart det här inlägget eller tjuvkikat längst ner så vet du vem som har fått vänta alldeles för länge för att få föräras det mytomspunna Vipslördagspriset. Innan vi kommer till slutet ska jag ta mig igenom de allra sista svaren på de allra sista frågorna. (Och ja, jag är sannerligen lika trött som ni på denna eviga frågesport; jag gör aldrig om det mer, men jag måste ju på något sätt ta oss alla i mål för att kunna övergå till att blogga om böcker som jag hunnit läsa medan den här prisutdelningen pågått.)

Efter en utflykt i bokbloggarnas värld har vi tagit oss fram till några fler frågor om Vixxtoria.

Fråga 51.

Jag tycker avgjort att det kan kvitta om jag läser ut, läser eller ens bläddrar i Sveriges ridderskaps och adels kalender innan jag lämnar jordelivet. Men förvånande nog vill jag läsa ut både Anna Karenina och På spaning efter den tid som flytt innan jag dör. Jag hoppas dock på att få leva länge. The book pond tar poäng.

Fråga 52.

Jaa, vad vill jag bli i nästa liv? Jag har uttryckt en önskan på bloggen att bli littkrimmare, liksom Thursday Next, men jag ger poäng även om man svarar Nobelpristagare i litteratur eller Rik, vacker och lättjefull i en toscansk villa (med bibliotek). The book pond får en poäng. Bokomaten lyckas gissa på två alternativ och får två poäng.

Fråga 53.

Varför skriver jag inte till förlagen och ber om recensionsexemplar?

Det mest korrekta svaret är att jag är rätt blyg. Det framgår kanske inte så väldigt bra varken i bloggen eller i verkliga livet, har jag förstått, men inte desto mindre har jag ett vettskrämd alter ego som inte gläds åt att föra fram bloggen mer än vad som är nödvändigt. Men jag är dessutom lat, så ofta jag hinner. Tanken på att beställa hem nån bokkatalog, surfa runt på hemsidor, skriva ner adresser, mejla, önska, vittja brevlådan (utan att sambon som inte vet om att jag har en bokblogg börjar undra), läsa recensionsböckerna, blogga om dem och sedan försöka pressa in dem i bokhyllan gör mig alldeles matt. Slutligen är det väl för all del så att det där förment anspråkslösa skenet av att stå fri från kommersiella intressen lockar. Man får alltså poäng för vad man än svarar här. The book pond får en poäng och En bok om dagen en poäng och Bokomaten en poäng.

Fråga 54.

Jag ville veta vilken historisk epok (av de föreslagna) som fascinerar mig mest. Jag är ju allmänt historieintresserad, gud bevars, så jag kan tänka mig det mesta här, men bland de alternativ som gavs (sekelskiftet 1700/1800, samt Romartiden) får man bara poäng om man svarar tidig 1900-talshistoria fram till och med andra världskriget. En ledtråd till det finns här. The book pond tar poängen.

Fråga 55.

Varför skriver jag så lite om fantasylitteratur? Den främsta anledningen är nog att jag inte läser särskilt mycket fantasy, vilket inte betyder att jag ogillar den. Det brukar bli annat som jag väljer i första hand, därför att de oftast är så tjocka, de där fantasyböckerna. Rätt svar blir därmed att jag inte hinner läsa fantasy nuförtiden. (Illa för The book pond som råkar välja samtliga på just den här frågan, när just det inte var ett alternativ den här gången!) Bokomaten tar hem poängen.

Fråga 56.

Här undrar jag om jag tycker bäst om Agatha Christie eller Dorothy Sayers. Eftersom jag inte har lust att göra en rangordning dem emellan (vilket man får reda på i detta inlägg), så får alla som gissat på endera av de två poäng. P. D. James ger inget utslag. En bok om dagen tar en poäng och Bokomaten den andra.

Enligt O får smickerpoäng för att hon tror jag kan bli Nobelpristagare i detta liv.

Efter denna fråga följde en möjlighet att ta många snabba extrapoäng om man räknade upp bilderbokskaraktärer som föreställer påklädda djur. (Endast huvudpersoner räknas.)

Bokomaten får 10 poäng för Findus, Benny i (Barbro Lindgrens böcker), Nicke Nyfiken, Babar, Muslina (av Beatrix Potter), Paddington, Nalle Puh, Det susar i säven, Mjau (av Sebastian Braun).

En bok om dagen får fyra poäng för Nasse som har en stol (är det inte Nalle du menar?) Ludde, Mullvaden som får en bajskorv på huvudet (kan räknas som hatt i nödfall, även om kanske inte mullvaden skulle hålla med), Castor.

Enligt O får tre poäng för Molly Mus och ett poäng sammanlagt för Vem-böckerna (det ska vara huvudpersoner och de ska ha namn, eller så får de ha lite bättre beskrivningar än nalle och fågel och katt; några regler får vi hålla oss till), Kalle av Richard Scarry (Prickens syster är inte huvudperson så hon går bort).

Full bokhylla: Jag gillar visst Mumin, men kan inte påstå att det är en favorit. Jag kan dock påstå att det inte är något djur, så tyvärr inga poäng för det.

Marias bokliv får dock fem poäng för Lilla kotten, för Bu och för Bä, för en get och för Boris.

Själv kan jag till exempel nämna Bamse, Pelle Svanslös och Grodan i Velthuis böcker. Bland annat. Tre poäng till mig.

Smickerpoäng till både En bok och dagen och Bokomaten.

Och vi kommer fram till det sista inlägget med frågor. Avgörandet. Nu gäller det.

I fråga 57

vill jag få hjälp med en ny bloggslogan. Mitt eget förslag Kreativ, Klok och Kissnödig kändes lite bajsnödigt så jag sökte nåt annat. Jag fick flera förslag, men jag är inte säker på att jag kommer att använda något av dem. Däremot kommer jag att dela ut poäng för dem. Hur poängen i den här frågan beräknas vet jag inte riktigt. Jag känner efter och höftar lite så där.

En bok om dagen föreslår The Witty Writer, the Real Reader - the One and Only: Vixxtoria.

Åh, den var inte så dum. 3,5 poäng för den. (Fråga mig inte hur jag kom fram till just den poängbedömningen, men det kändes som rätt siffror.)

Bokomaten ger flera förslag, och jag blir lite förtjust i Vixtorious – the best anyone can get. 2 poäng för det!  

Enligt O föreslår sloganen Vixxtoria – bloggaren som gör vad som faller henne in. (Jag antar att hon redan då förutspådde att jag skulle ta en oväntad bloggpaus, mitt i prisutdelningen.) 2 poäng för det också.

Paperback Lover svarade ju egentligen alldeles för sent på alla frågorna, men får en liten bubbelpoäng för Vixxtoria löser en gåta.

I den allra sista skälvande fråga 58 ville jag veta vilken bok som jag skulle få i födelsedagspresent. En bok om dagen beskriver förvisso En Mycket Bra Bok, men den saknar titel och författare. Det kan tyvärr inte bli några poäng för det.

Bokomaten vill ge mig en moleskine-bok, för hon tror visst att det skulle få mig att publicera mig. Jag tackar för den fina boken med blanka sidor, men kan tyvärr inte dela ut några poäng för det. Men det får mig att minnas min första lilla svarta anteckningsbok, där jag redan år 1981 plitade ner odödliga visdomar som "Tiden tickar, tiden flyr / ingen vet varthän den styr". Är det verkligen vad världen längtar efter år 2011 så ska jag leta reda på boken ur gömmorna. Det är möjligt att jag även kan hitta de blå skrivhäftena med Fembokspastischer som utspelar sig i Visby; mina klasskamrater i trean tvingades genomlida högläsning av dessa. Visst längtar ni efter att få vara med om samma sak!?

Enligt O föreslår lyrik av Kristina Lugn (bra val, men läst), eller Malmstens loggböcker. Det sista ger en poäng, för just de Malmstenböckerna har jag inte läst (och så blir jag lite smickrad av jämförelsen med Bodil Malmsten).

Paperback vill (generöst och retfullt?) ge mig Teoretiska perspektiv på sakprosa, men den äger jag redan. Jag citerar den till och med i min avhandling, och fick två frågor om den boken på min disputation. Men den ger inga poäng.

Därmed börjar det dra ihop sig till poängberäkning. Sammanställning. Och en vinnare. Jag är lite rädd för att jag har glömt några poäng, men jag är ganska säker på vem vinnaren är:


En bok om dagen: 45,5 p
Enligt O: 38 p
Bokomaten: 23 p
The book pond: 26 p
En full bokhylla: 19 p
Petter: 18 p
Marias bokliv: 15 p
Joanna 11 p
Lyran: 8 p
Snowflake: 6 p
JennyB: 4 p
Ooof bok: 3 p
Vixxtoria: 4  p
Margareta: 2 p
Paperback lover: 2 p
L: 1 p
Ingrids hund: 1 p


Jag gratulerar En bok om dagen, och önskar henne några timmar fyllda av segerns sötma  (tills hon får reda på vad priset är)!! Hipp hurra för allas bokbloggares bokbytesdrottning!




måndag 18 april 2011

Jo, men det var så här

Hej bloggen. Hej bloggläsarna.

Jag har inte dött och är inte ens försvunnen särskilt mycket. Men först åkte jag iväg och jobbade på ett ställe där de hade hört talas om internet, men inte fullt ut börjat utnyttja alla dess möjligheter. Folk som tycker om att surfa från url till url utan att ta en rejäl tupplur mellan varje klick gjorde sig inte så mycket besvär, skulle man kunna säga. Folk som dessutom var rätt trötta (till exempel Vixxtoria) tog verkligen en rejäl tupplur mellan varje klick, och vaknade sedan på morgonen. Efter några kvällars försök gav jag upp tanken på att pula med mitt sista grandiosa vinnarinlägg innan jag kom hem.

Och sen kom jag hem. Men då hade jag visst vant mig så mycket vid att sova att jag sedan dess helt hopplöst slocknat varje kväll vid 20-tiden. Jag kan rekommendera alla som under några månader snittat på 5 timmar sömn att testa 9,5 timmar i stället. Man blir som en ny människa. Men hinner blogga gör man inte.

Det hela är onekligen lite pinsamt, för jag har ju trots allt en hejdundrande prisutdelning att ta tag i. Mañana, lovar jag. Då ska jag också ta itu med alla kommentarer och mejl som droppat in till bloggen de senaste 14 dagarna.

måndag 4 april 2011

Det är inte mig det är fel på. Det är dig.

Lyssnar på Idde Schultz som sjunger, och inser att det är som om boken jag just nu läser talar till mig:

Jag kan aldrig bli nån annan. 
Kan aldrig nånsin bli den du ville ha
Kan aldrig bli nån annan
Kan bara vara jag

Okej boken. Jag ska sluta projicera min längtan och mina höga förväntningar på dig och så ser vi om vi kommer bättre överens.

söndag 3 april 2011

Oväntade inköpsställen. Del 1


Jag vet inte vad ni associerar till, men när jag ser den här skylten minns jag bara att jag köpte min första Harry Potterbok ett och ett halvt stenkast härifrån.




lördag 2 april 2011

Apropå Molly

Vet ni, just nu orkar jag inte räkna fler poäng, och inte fler påklädda djur i barnböcker heller. Men jag råkade snubbla över den här roliga länken om Molly Mus-böckerna och -filmerna. Analysen av strutsarnas som en arbetarunderklass är tankeväckande.

Så alla småbarnsföräldrar – läs det här medan era barn ser på Molly till söndagsfrukosten.

(För övrigt har jag en teori om varför norska prinsessan Märtha Louises yngsta dotter fick det i sammanhanget märkliga namnet Emma Tallulah. Naturligtvis är det hennes två äldre systrar Maud Angelica och Leah Isadora som varit med och bestämt. Därför har lillasyster fått namn efter Mollys bästa kompis Cora. Hon heter nämligen Tallulah på engelska. Och ungefär vid den upplysningen hoppas jag att ni dessutom liksom jag börjar fundera över varför man i de svenska Mollyprodukterna "översätter" Tallulah med Cora som är ett ett annat engelskklingande namn. För att inte tala om varför Maisie fått namnet Molly, krokodilen Charlie heter Conny – och ekorren Cyril heter Emil. Eddie elefant heter Eddie på svenska också; jag begriper inte varför. Och där lämnar jag er i de tankarna och säger godnatt.)

Och två i ett ganska trött minne

Det är nära nu. Nånstans där ute sitter en vinnare och väntar på att segern ska tillkännages. Och här sitter jag och räknar poäng medan jag börjar ana vartåt det lutar.

Vi har – om jag inte missat något – nått frågorna om andra bloggar.

I fråga 35

undrar jag över vilken bokbloggare som tycker att vi måste blogga mer om Selma Lagerlöf. Rätt svar är a fraction of the web, som faktiskt ordagrant hade ett inlägg med rubriken "Vi måste blogga om Selma". Men jag tror och vet att Magnus inte är den ende som tycker så. Däremot var det ingen som gissade rätt på den här frågan, så den poängen behåller jag.

I fråga 36 

frågar jag vilken bokbloggare som kommer från Island. Jo, det är Böcker, böcker böcker, och det har hon avslöjat här. Den som gissar rätt på detta är En bok om dagen.

I fråga 37

vill jag veta vilken bokbloggare som har blivit påkommen med nagellacksbloggning. Det kan säkert vara fler än de jag nämner, men rätt svar är Hermia. Bildbevis finnes att syna här. Enligt O gissar rätt och får en poäng.

I fråga 38

gäller det att ha koll på vilken bokbloggare som är journalist. Om man vill ha poäng ska man svara En full bokhylla här. Det framgår kanske inte helt tydligt på hennes blogg, men det är inte hemligt. Tror jag. Här nämns det i alla fall till exempel. En bok om dagen är inte säker på svaret, men lyckas gissa rätt.

I fråga 39

undrar jag vilken av bloggarna Bokmania, Textappeal och The book pond som inte tryckt upp en bloggtröja. Rätt svar är The book pond. Synd, för den där ankan hon har på bloggen skulle göra sig bra. Övrigas tröjor kan ni se om ni klickar på länkarna ovan (Textappeals tröja finns i högerspalten på bild, en bit ner). Det blir En bok om dagen som tar hem denna poäng också.

I fråga 40 

vill jag kolla om ni vet vilken (av tre uppräknade bokbloggare) som vid ett flertal tillfällen påpekat att de inte gillar youtubeklipp i blogginläggen. Rätt svar här är Bokstävlarna (här finns ett exempel på uttryckt aversion). En bok om dagen får en poäng till!

I fråga 41

spörjer jag vilken av tre bokbloggare det är som ger böckerna sifferbetyg. Här ska man svara Boktoka om man vill ha poäng, och den här frågan kom i sista minuten, visar det sig, för nu har hon beslutat sig för att sluta med detta. En bok om dagen vill ha poäng och svarar rätt.

I fråga 42

vill jag ha reda på om någon känner till vad det innebär att "göra en Holly Hock". Jag är själv alldeles gräsligt nöjd med de tre svarsalternativen, men man får bara poäng om man svarar att det innebär att man "fördjupar sig i ett författarskap och inom en kort tidsrymd djupdyker i minst tre böcker av en och samma författare". Under den tid jag känt Holly har hon kastat sig in i åtminstone Auster, Hustvedts, Murakami och Jeanette Winterson. En bok om dagen är bra på att gissa och får poäng på den här frågan.

I fråga 43

frågar jag så vilket förnamn som är vanligast bland bokbloggarna. Jag tror själv att det är Helena, men jag var lite intresserad av att få hjälp med att få veta. Jag ger en poäng för varje Helenabloggare som nämns, första gången den nämns: En bok om dagen får därmed en poäng för Helena (ex-bokhoran som nu huserar på Dark Places gissar jag att hon menar.  Enligt O nämner även Fiktiviteter och Samtidigt hos Helena. Jag kan också komma på Helenas dagar.

I fråga 44 

undrar jag vilken av de tre nämnda bloggarna som brukar uttrycka sin kärlek till Peter Robinson. Så vitt jag kan komma ihåg är rätt svar här Paperback Lover. Här kan vi till exempel läsa om hur hon missar honom på bokmässan i Paris. Enligt O får poängen.

Sedan dyker det upp en bonusfråga (men blinkning till Marias bokliv och Bokbiten som skryter med att de är så bra på Jakob Hellman-texter. Jag utdelade bonuspoäng till den som först skrev ner hela texten till Hellmans sång Vägar hem (som var bonusspår på hans första och enda album en gång i tiden). En bok om dagen klistar in en länk. Det gills inte. MariaH (utan blogg?) inkommer dock med hela texen. Några minuter försent, men hej, det har ju ändå gått en vecka nu, och knusslig är jag inte. 7 poäng till Maria. Bokomaten får tre smickerpoäng för att hon påstår att jag är allmänbildad, kultiverad och är tom i huvudet (eller hur jag nu ska tolka luftballongsliknelsen).

Därefter följer några frågor då jag lekte lite med några andra bloggares typiska inlägg, och undrade vem som kunde tänkas ha skrivit följande:

Fråga 46. 

Det var så klart Petter (med sina listor, länkningar och uppmärsammade nationaldagar – missa förresten inte hans snygga aprilskämt om baraviska böcker) som jag tänkte på när jag föreslog följande bloggrubrik:

De 15 mest underskattade filmatiseringarna av uzbekiska 40-tals-romaner.

Det här var den svåraste frågan, men En bok om dagen svarar rätt.

Fråga 47.

Här är det naturligtvis Enligt O:s kluriga bokstavsutmaningar, geografiutmaningar och förkärlek för dikter som slår igenom när jag hittade på denna utmaning:


Ta ditt favoritfotbollslag i engelska ligan. Ta sedan bokstäverna i alla spelarnas efternamn och skriv en dikt med de bokstäver som blir över. Analysera dikten, för kom ihåg – poesi är inte svårt! (Nästa vecka: Spanien!)

The book pond tar hem poängen. 

Fråga 48.

Här visade jag en nästan skrämmande förmåga att se in i framtiden, för Bokomaten skrev faktiskt precis det här inlägget igår! 

Det är ingen vanlig fredag det här! Ett par balklänningar ska ut och luftas, några katter ska klappas, några oerhört delikata bakverk ska bakas och avnjutas tillsammans med oförsvarliga baljor te, och inte minst ska det bli en hel del läsa av. Vad ska ni göra? 

The book pond var oerhört snabb och knep den poängen också. 

Fråga 49.

Det här är ju en alldeles typisk tematrio från Lyran. Den dyker nog upp på måndag, gissar jag. 

Jag skulle gärna vilja ha tips på böcker från tre länder som inte ens FN:s säkerhetsråd har hört talas om. Berätta om tre läsvärda böcker från stater med minst två outtalbara konsonantkluster! Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. 

The book pond vilade inte på tangenterna och fick poäng här med. 

Fråga 50. 

Här fuskade jag faktiskt lite. Jag tog några meningar från här och där under den senaste månadens blogginägg, ändrade lite, spetsade till något litet,  och satte ihop till det här. Från Snowflakes in rain:

Jag har haft härliga stunder med en ny favoritförfattare. Jag blir glad och fascinerad av hennes livsbejakande sätt att nalkas rädslor, ångest och problem. Det gör ont att läsa. Det är galet, trasigt, smutsigt. Jag vill läsa mer. Och mer. Och mer. 


The book pond kände igen en trasig poet när hon ser att man bloggar om en, och får poäng för det.

Bonuspoäng som utdelades för denna fråga: The book pond och Lyran tar hem en smickerpoäng vardera, En bok om dagen får två, och  Bokomaten tre totalt (hembakta double chocolate chip cookies!!).

Och så kommer vi fram till lördagens svåraste uppgift, vilket var att skaffa jobb till tre bokbloggande bibliotekarier: Milkbartoilet, Ett hem utan böcker och Marias bokliv. Det var lite dåligt med bra jobberbjudandet tycker jag – gratisjobb eller lunch i bamba?! En bok om dagen får med tvekan en poäng här, och en smickerpoäng.

Däremot visar det sig att Johanna på Milkbartoilet har ett jobb (yeah!), och via twitter är jag nästan säker på att både Maria och Martina har intervjuer på gång. Jag håller tummarna! (Eller det gör jag inte, för jag använder dem när jag skriver, men jag liksom tänker väldigt intensivt och positivt, om ni förstår vad jag menar.) Så det där tolkar jag så klart som att jobben dök upp bara för att jag bloggade om det hela. En poäng till mig.

Därmed är det dags för poängsammanställningen. Och här ska vi inte glömma att tilldela En bok om dagen och The book pond 10 poäng vardera för att de bloggade om Vipslördagen innan kl 21.

En bok om dagen: 36 p

Enligt O: 31 p
The book pond: 22 p
En full bokhylla: 19 p
Petter: 18 p
Joanna 11 p
Lyran: 8 p
MariaH: 7 p
Snowflake: 6 p
JennyB: 4 p
Ooof bok: 3 p
Mariasbokliv: 3 p
Margareta: 2 p
Bokomaten: 5 p
Paperback lover 1 p
L: 1 p
Ingrids hund: 1 p
Vixxtoria: 1 p

Män som det är synd om för att de får ligga i innan de dör

Ibland smälter de böcker jag köper samman till en helt ny (?) historia.





Jag funderade även på att köpa Flickan med glasfötter, men det passade inte alls in i temat, tyckte jag.

Lässtatistik mars

Ja, ni undrar säkert hur det står till med Anna Karenina.

Jo, tackar som frågar. Efter vad jag har hört lever hon fortfarande i högönsklig välmåga. Och det lär hon fortsätta med så länge jag gör lite uppehåll i läsningen. Men rätt vad det är och vad det lider så dör hon väl knall och fall.

Man skulle kunna säga att jag håller henne vid liv genom att hålla läsningen på halster.

fredag 1 april 2011

Ronja, Nobelpris och Vita stenen

Det börjar dra ihop sig till vinnare. Men först ska vi leta reda på så många karaktärer som möjligt med ett namn som börjar på R i Astrid Lindgrens böcker, för det var vad denna bonusfråga påbjöd.

Jag ska väl erkänna att bokstaven R var lite huggen ur luften (B och M tänkte jag mycket på, men sen blev det visst R).

The Book Pond föreslår: Ronja, rumpnissar, Rasmus (på luffen) och Kalle Blomkvist och Rasmus. Fyra poäng till Malmö.

Enligt O lägger till Rasmus (Pontus och Toker), Ruskprick och Riddar Kato. Tre poäng till Göteborg.

Lyran  kompletterar med Rosa, dockan hos tant Berg i Lotta på Bråkmakargatan. Ett poäng till Karlstad.

En bok om dagen är hungrig, Bokomatens huvud står stilla (det skulle varit lite roligt om det rullat iväg) och Paperback Lover förolämpar bloggen (även om det är några dagar försent). L slänger däremot hjälpsamt in Rickard (Madickens påhittade syndabock). Lite sent, men eftersom det var länge sen vi träffades får hon ändå en poäng.

Och inte för att jag själv kan komma på så hemskt många fler som saknas men nån liten Rulle (Fille och Rulle – tjuvarna hos Lillebror och Karlsson på taket) och Rullgardina (ett av Pippis många andranamn) finns väl att nämna. Och visst heter hon Eva-Lotta Rosander, Kalle Blomkvists kompis. Och jag är förresten nästan säker på att han heter Rasmus Rasmusson, den där lille pojken i Kalle Blomkvist och Rasmus (vilket också torde medföra att Rasmus pappa, den galne uppfinnaren, heter Rasmusson).

Och så tar vi nästa inlägg, där temat gäller några saker som jag själv tycker att jag återkommer till om och om igen. Men tydligen är jag inte så tjatig som jag tror (om jag ska tolka svaren rätt). (Och det lämnar ju utrymme för att blogga en hel del mer om det här, när den andan faller på.)

Fråga 29:

Här undrar jag vilken bokserie som jag återvänder till om och om igen (även om jag kanske inte bloggar om den varenda vecka). Rätt svar här är Susan Coopers serie som börjar med En ring av järn (eller med Ovan hav, under sten om man föredrar det). Jag har skrivit om den boken här. Enligt O tar hem poängen.

Fråga 30:

Den nu levande svenska författare som jag tycker ska få Nobelpriset är Torgny Lindgren. Det har jag skrivit om här. (Och nej, det var inget skämt, Petter!) Enligt O var snabb och hade ovanligt rätt den här gången också.

Fråga 31:

Här undrar jag varför jag inte läser tillräckligt mycket biografier. Snowflake och Ingrid brukar påstå att jag ännu inte nått biografiåldern. Själv lutar jag åt att det är för att jag vill ha läst (nästan) allt av författaren innan jag ger mig i kast med biografin. Men jag tror att sanningen (som jag inte riktigt vill erkänna) är att jag antagligen är mer intresserad av mig själv än av andra människor (möjligen kan det faktum att jag ägnar en hel blogglördag åt att publicera 30 inlägg om mig själv stödja den teorin). Jag ger således en poäng var till var och en som var först med att gissa på något av dessa alternativ.

Enligt O för det för att jag inte var tillräckligt gammal. Lyran för att hon tror att jag vill ha läst allt och skapat mig egna bilder först. JennyB får poäng för att hon tror att jag inte är intresserad av andra människor. En bok om dagen smickrar mig igen för min ungdom och får ett ytterligare poäng.

Efter den här frågan var det fikadags, och då passade även Bea på att titta in och gratulera. Tack så väldigt mycket ska du ha.

Och bara så att jag inte glömmer bort det. Enligt O ska ju ha 10 bonuspoäng för en länkning till Vipslördag.

Ytterligare några frågor försöker vi klämma in svaret på i detta inlägg. Det är dags att bli lite romantiska.

Fråga 32 handlar om vilken bok min sambo läste den gången vi träffades. Och det här har jag ju berättat ett par gånger. Jag hittade honom helt enkelt på en strand, och där låg han och läste Anne på Grönkulla. Så vad det med den saken, och det lyckas ingen gissa rätt på utan att jag påminner rätt rejält. Jag ger därmed En bok om dagen med tvekan ett poäng, eftersom hon ändrat sig från ett tidigare svar.

Fråga 33 handlade om vilken barnbok som inspirerade det då unga förälskade par (som numera är kända som Vixxtoria med sambo, och vi är inte särskilt unga och om jag ska vara ärlig är nog inte ordet 'förälskade' det första folk kommer att tänka på när de ser oss) att varje gång de sågs – – – utbyta en särskild vit sten med varandra. Rätt svar är alltså Vita stenen av Gunnel Linde. Vilket En bok om dagen också gissar rätt på vid andra försöket. Men det var märkvärdigt så populär frågan om salmiaken från Jonas Bergström i Tordyveln flyger i skymningen var. För den som är intresserad kan jag meddela att Tordyveln var en bok som jag ganska tidigt fick sambon att läsa, och just Jonas och hans salmiaker är nog det som stannat kvar bäst i minnet.

Fråga 34 handlar om vilket som var den första boken som jag gav till sambon i present. Räddaren i nöden av Salinger, så klart. (Men de övriga två fick han också i present under första året.) En bok om dagen tar detta på första försöket.  

Så hur har vi det nu med poängställningen?

Enligt O: 27 p

En full bokhylla: 19 p
Petter: 18 p
En bok om dagen: 14 p
Joanna 11 p
Lyran: 8 p
The book pond: 8 p
Snowflake: 6 p
JennyB: 4 p
Ooof bok: 3 p
Mariasbokliv: 3 p
Margareta: 2 p
Bokomaten: 2 p
Paperback lover 1 p
L: 1 p
Ingrids hund: 1 p

Dag 1: Bästa boken jag läste förra året

April, april!

Men se upp i november! Då blir det tråkbloggning av!

30 dagar har november. Och april.

Jag hann inte riktigt med att göra den här utmaningen när alla andra höll på för ett par månader sen. Men nu är det dags! Vad passar bättre än att starta med utmaningen 30 days of books den 1 april?


Day 01 – Best book you read last year
Day 02 – A book that you’ve read more than 3 times
Day 03 – Your favorite series
Day 04 – Favorite book of your favorite series
Day 05 – A book that makes you happy
Day 06 – A book that makes you sad
Day 07 – Most underrated book
Day 08 – Most overrated book
Day 09 – A book you thought you wouldn’t like but ended up loving
Day 10 – Favorite classic book
Day 11 – A book you hated
Day 12 – A book you used to love but don’t anymore
Day 13 – Your favorite writer
Day 14 – Favorite book of your favorite writer
Day 15 – Favorite male character
Day 16 – Favorite female character
Day 17 – Favorite quote from your favorite book
Day 18 – A book that disappointed you
Day 19 – Favorite book turned into a movie
Day 20 – Favorite romance book
Day 21 – Favorite book from your childhood
Day 22 – Favorite book you own
Day 23 – A book you wanted to read for a long time but still haven’t
Day 24 – A book that you wish more people would’ve read
Day 25 – A character who you can relate to the most
Day 26 – A book that changed your opinion about something
Day 27 – The most surprising plot twist or ending
Day 28 – Favorite title
Day 29 – A book everyone hated but you liked
Day 30 – Your favorite book of all time