onsdag 28 juli 2010

Pussel

Igår såg jag med ett öga på filmatiseringen av Nessers Fallet G. Jag tycker ju att boken är en av de bästa i van Veeteren-serien (jag har skrivit om den här, men om du inte vill få veta vem mördaren är ska du inte läsa), men denna filmatisering var – liksom de få övriga jag har sett – långt ifrån upplevelsen jag fick av att läsa boken.

Men nu var det inte det jag tänkte skriva om, utan det intressanta just med det här hänvisandet till "Fallet G", som pågår i stort sett genom hela van Veeteren-dekalogen. "Fallet G" är det fall som satt flest myror i huvudet på den gamla kommissarien, för han har alltid varit övertygad om att G varit skyldig till mord, men aldrig begripit hur. Mycket passande skriver sedan Nesser om upplösningen av G-fallet i den allra sista (hoppas jag) romanen om van Veeteren.

Jag har ganska länge funderat över om Nesser från början var på det klara med deckargåtan "G". Hade han plotten klar i sitt huvud redan när han började låta Veeteren sucka över det olösliga fallet, eller växte det så småningom fram en tanke på att han borde skriva en sista deckare där just G-fallet löstes upp? Och så fick han sätta igång och konstruera en riktigt invecklad plot, så att var och en måste förstå att detta var ett fall som skavt i van Veeteren genom alla år.

Ett annat exempel, där det verkar vara så att författaren fått pussla och fundera i efterhand är boken Beedle the Bard av J. K. Rowling. I den sista boken om Harry Potter får Hermione  en bok i arv av Professor Dumbeldore, nämligen en sagosamling, lika klassisk i trollkarlarnas värld som bröderna Grimm är hos oss. Boken heter Tales of Beedle the Bard, och särskilt en saga i den spelar en avgörande roll för utgången av Harry Potter-eposet. Ett par år efter det att serien avslutas ger J. K. Rowling i välgörenhetssyfte ut en bok som heter Tales of Beedle the Bard. Jag har läst att hon åtminstone inte hade alla sagorna klart för sig när hon skrev böckerna om Harry Potter, och att det blev en utmaning att skriva denna sagosamling, så att den blev trovärdig, och motsvarade alla de hänvisningar till dessa klassiska sagor som faktiskt görs i böckerna.

Jag tycker sådana här spin off-böcker (eller vad man ska kalla dem) är väldigt intressanta. Jag kan föreställa mig hur en del författare verkligen sliter sitt hår för att de kommit på något otroligt bra vändning eller händelse som de vill använda, men de bakbinds av andra händelser och referenser som redan finns i tidigare verk. (Jag tycker mig minnas olyckliga lösningar på det här, men jag kommer inte på några konkreta exempel.)

Och så försöker jag komma på fler sådana här böcker, och tänker att det vanligaste kanske är att man skriver en bok som kommer före en tidigare i bokserien. Som Kulla-Gulla på Blomgården, som skrevs sist, men kronologiskt utspelar sig först. Eller Anne på Ingleside, som är den sista Anne på Grönkulla-boken som skrevs, långt efter de andra, men som har två eller tre ytterligare böcker som följer på den kronologiskt. I båda de här serierna finns en del skarvar som är ganska synliga för den uppmärksamma. Därutöver tänker jag på Peter Pohls Micke-serie, som ju skrivits i allt annat än kronologisk ordning.

4 kommentarer:

Annika sa...

Nu märker jag att jag har missat något! Som jag minns det fick fallet "G" aldrig någon lösning, inte i just den boken i alla fall. Jag tror mig minnas att Van Veeteren också tänker tillbaka till det fallet i senare böcker.

Det kan hända att jag är mer än lovligt förvirrad nu, men vad heter boken där han äntligen lyckas ta reda på vem "G" är??

Vixxtoria sa...

Annika: Jo, men fallet G får en lösning i just boken "Fallet G". Boken är den tionde och sista delen i Van Veeteren-serien, men Nesser refererar till fallet G en massa gånger i tidigare böcker, som det mystiska fall som Veeteren gått bet på. I själva boken "Fallet G" skildras dels den första gången Veeteren och G möts, i samband med att hans hustru dör i något som ser ut som ett självmord. Detta sker ganska tidigt i Veeterens karriär. Dels får vi följa slutet (som kanske är 20 eller 30 år senare, jag är inte helt säker på tiden just nu), när Veeteren äntligen kommer till en lösning av fallet. Men det är långt efter att han slutat som polis, och han har då sitt antikvariat.

Läs om boken, vet ja, det är en av de bästa i serien!

Hannele sa...

Fina fynd, Edit Nesbit hittade jag gratis bland bibliotekets städa-bort-lådan..

Vixxtoria sa...

Hannele: Och om du tittar noga på fynden så upptäcker du att jag gjort alla fynden två gånger :-)

Fast fina var de ju!