onsdag 7 juli 2010

En annan tid

Jag har nu läst de två första Beck-böckerna och två saker slår mig. Det första är att herregud vad mycket som hänt på 45 år. Terylenbyxor. Islådor i kylskåpet och massvis med lägenheter som saknar toalett. Goda årslöner på 40 000. Och en välsignat långsam tillvaro med hålkort och stationära telefoner. 

Det andra är att Beck är så livsledd redan i första boken. Det är obegripligt att han inte redan skilt sig. Han sover dåligt och äter ännu sämre. Jag har inte tidigare sett en så tydlig linje till Wallander. Men dialogen har Edwardsson ärvt i rakt nedstigande led. 

Gunvald Larsson har inte visat sig än förresten. 

6 kommentarer:

MariaH sa...

Edwardsons första deckarhjälte har väl rätt tydlig släktskap med Martin Beck har jag för mig

Bokomaten.. sa...

Det som slår mig är att det verkar gå ganska bra med ditt "läsprojekt".:) Och det finns sena sorters jordgubbar även om de är få..;) Vi har flera plantor som inte börjat producera än...;)

Spiring sa...

Gunvald dyker upp i nästa bok.

I intervjun med Maj Sjöwall häromsistens sade hon, liksom hon sagt förr, att de inte hade läst Ed McBain när de började med sina böcker. Men senast då de skrev tredje boken har de läst McBain; temat med en rånare som kan ha blivit vittne till ett mord har tydliga paralleller med McBains bok "The mugger".


Därefter finns det flera kopplingar till McBain, en del är tydliga "blinkningar" från Sjöwall/Wahlöö. Här är några jag minns på rak arm:

¤ I "Den skrattande polisen" är "Samalson" en döendes sista ord; en person vid namn Samalson förekommer i "Ladykiller".

¤ "Den vedervärdige mannen från Säffle" är klart inspirerad av "See them die"; dels att båda böckerna utspelar sig under ett och samma dygn, dels förekommer sekvensen där Martin Beck försöker smyga sig på mördaren och blir skjuten även i McBains bok.

¤ Scenen där detektiverna bryter sig in i en tom lägenhet i "Det slutna rummet" har tydliga likheter med en scen där detektiverna försöker överlista Den Döve i en park i "Fuzz".

Finns säkert fler exempel...

Vixxtoria sa...

Maria: ja han har mer gemensamt än Winter (men jag har glömt vad han heter). Däremot har dialogen i förhör och t ex den mellan Winter och Ringmar spår sv Beck-böckerna tycker jag.

Bokomat: först ska du ta och stoppa in huvet i ugnen ett par timmar så du förstår mig bättre. Sen så varvar jag Beck med Anna K just nu så det är inte så konstigt att det går lite framåt. För det tredje så är det fortfarande 7 juli och inte 7 augusti även om jag så här på kvällskvisten kan hålla med om att det finns sena jordgubbssorter. (fast i just den här boken är jag rätt övertygad om att det är okunskap som fick folk att hålla till i jordgubbslandet i aug.)

Spiring: jag minns också att Maj Sjöwall talade om McBain i intervjun. Jag har bara läst ett par böcker av honom så referenserna går mig nog förbi (men nu kommer jag så klart hålla utkik efter dem du nämner). Larsson kan jag inte precis påstå att jag längtar efter. Han var väl rätt dryg och snobbig och jag har alltid gillat Kollberg bättre.

Men det är lite kul att den andra Beckboken utspelar sig i Östeuropa (Ungern) liksom den andra Wallanderboken (Lettland). Det finns flera paralleller.

Bokomaten.. sa...

*asg* ok, jag har stoppat huvudet i ugnen, jag förstår vad du pratar om (hur värmekänsliga kan folk vara egentligen??? jag tyckte det blåste KALLT idag.. måste vara mig det är fel på), men jag menade faktiskt inte alls ironiskt att det ju går framåt!! hade jag föresatt mig att läsa en serie böcker en sommar hade jag helt säkert ändå slutat efter en bok........ och ok, jag återkommer om jordgubbarna i augusti så får vi se vad jordgubbslandet hävdar..;) eg har du ju rätt, det är inte många som kommer upp efter juli månads intrång, men nya planor (som vi har) kan ju ge ett land i aug istället för juni..hrmm.. erkänner att det var ett en smula självcentrerat inlägg..

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Äsch, dessa jordgubbar... Jag hade inte irriterat mig på det om det inte hade varit för att det nämndes i en bisats, och inte alls var viktigt. Just därför grubblar jag bara över om det verkligen var så att någon plockade jordgubbar, eller om de rensade bland plantor som redan gett skörd, eller om författarna helt enkelt inte hade koll (jag gissar på det senare). Mina jordgubbar är nu slut härhemma, men jag hoppas att du får stor augustiskörd.

För övrigt så är jag inte så himla bra på projekt heller, men att läsa 10 lättlästa deckare som jag tycker är lite halvbra och ger mig en hel del både nostalgiska och historiskt-kulturella kickar är rätt avkopplande. Ungefär så mycket man orkar med huvudet i en ugn. :-)