tisdag 25 maj 2010

Vitt som äppelblom

Veckans tematrio handlar om titlar med färg, och jag väljer att skapa en barn- och ungdomsbokstrio, lika vit som äppelblommen i min trädgård, eller körsbärsblomsbladen som singlar ner i mitt hår när jag cyklar till bussen.

... och de vita skuggorna i skogen av Maria Gripe är en av de allra mest lästa böckerna i min bokhylla. I denna andra del av den s k Skugg-serien beger sig halvsystrarna Berta och Carolin till Rosengåva slott för att sommarjobba som sällskap åt de isolerade tvillingarna Arild och Rosilda. Rosilda är stum, och kommunicerar förutom genom skrivna meddelanden (som hon sparar i särskilda anteckningsböcker, som sparas och förvaras i ett tornrum) genom att måla. På hennes suggestiva målningar av landskapet kring slottet Rosengåva är skuggorna mellan de skira björkarna vita och inte mörka. Vita, som skuggor blir på ett fotografiskt negativ. Vita, som för att dölja en vitklädd kvinna där mellan träden...

Den vita stenen av Gunnel Linde är ett fall där man inte vet om boken eller tv-serien är bäst. Fia och Hampus är barnen som alltid är lite utanför. När de träffas under sina alias Fideli och Farornas konung får de varsin vän och en äventyrlig sommar där de växelvis utför uppdrag för att som belöning utbyta den vita stenen. Åh, jag tycker den är både rolig och insiktsfull, den här boken. Om fantasins kraft, om längtan efter att få höra till, om snälla människor och dumma människor.

Slottet det vita av Tormod Haugen. Detta är en bok som jag lånade gång på gång från mitt skolbibliotek. Det är en tjock bok, en underlig saga om ett isolerat slott där pojken Elm bor med sin far kungen och sin mor drottningen. Det bor kanske någon i tornet. Guldbollen som Elm hittar i trädgården tillhör kanske någon. Kanske finns det svar på Elms frågor, även om varken kungen eller drottningen vill säga något. Jag skulle gärna vilja ha tag på boken som vuxen, för den är fortfarande ett mysterium för mig. Kanske är det en mytologiserad berättelse om en dysfunktionell familj?

9 kommentarer:

Martina sa...

Det finns ett ex av Slottet det vita på Bokbörsen.se, det kostar visserligen 75 kr...

Vixxtoria sa...

Om det inte är sålt nästa vecka när jag har tid med en allmän beställningsrunda så är det mycket möjligt att jag slår till. Jag har i omgångar försökt hitta boken de senaste decennierna (fast inte så hemskt intensivt, det ska medges). Annars tipsar jag vem som helst annan att köpa boken, för den är läsvärd!

Sandra W sa...

Vilket märkligt sammanträffande. Jag tänkte på den boken (Slottet det vita) bara för någon vecka sedan, som ett exempel på en helt fantastisk bok jag läste i min barndom. Fast jag kom inte på vad den hette. Nu vet jag, tack!

Vixxtoria sa...

Sandra W: Vad spännande att den har fastnat i minnet hos någon annan också. Jag minns att jag själv läste om den och läste om den och läste om den just för att jag inte begrep vad den handlade om, men det var uppenbart för mig att den försökte säga mig något. Hoppas du kan få tag på den och läsa om den igen! :-)

Sandra W sa...

Och ja just det, Skuggserien går verkligen inte av för hackor heller.

Jag har "Tre trappor upp med hiss"- serien hemma nu också, jag läste aldrig den i min ungdom. Hade väl blivit för gammal för ungdomsböcker då när de kom, men nu ska jag läsa dem. Nu när jag blivit ännu äldre...

Vixxtoria sa...

Sandra: Hej igen :-)
Nej skuggserien kan läsas om och läsas om och läsas om.
Jag var också för gammal när Tre trappor-serien kom, men har förstås läst den några gånger ändå. Jag sörjer lite att jag är för gammal, för jag tror att jag skulle ha gillat Lotten mycket när jag var 11 år. Och då hade jag nog tyckt om att läsa om dem också. Nu är böckerna liksom Skuggseriens småkusiner, som aldrig lyckas bli lika bra! Men naturligtvis ska inte det här hindra dig från att läsa dem!

Lilla O sa...

Slottet de vita har jag ett svagt minne av, Skuggböckerna var däremot stora favoriter som jag läste om och om igen.

Och du kolla in Sarah Sheppards Dinoböcker!

Lilla O sa...

Jag läste förresten Tre trappor upp serien när den kom. Ung nu eller omogen tonåring då?!

Vixxtoria sa...

O: Jag ska kolla in Dinoböcker inför sommarn tror jag (egentligen är jag väldigt sugen på att köpa en massa plastdinosaurier också – åh, jag tycker det är så kul!).

Men vad gillade du 3 trappor då?