onsdag 26 maj 2010

Ordningsfråga

Jag skulle vilja ha till protokollet att personbeskrivningen i en deckare inte blir mer trovärdig bara för att baksidestexten eufemistiskt kallar boken en "psykologisk thriller".

Det där ordet "thriller" gör den inte mer spännande heller, förresten.

5 kommentarer:

snowflake sa...

Det där är så sant! "Psykologisk thriller" har blivit nån sorts slasketikett för sånt som ska föreställa spännande men inte håller rent logsikt som en deckare.

Patricia Highsmith vrider sig i sin grav.

nilla|utanpunkt sa...

Bra rutet!

Gilar snowflakes kommentar också. Fast nog finns det, eller borde åtminstone finnas, psykologiska deckare som lägger tyngden på det inre snarare än det bloddrypande yttre. Eller är jag en drömmare? SKulle jag iallafall gärna läsa!

Vixxtoria sa...

Snowflake: Det är alltför ofta lite falsk marknadsföring tycker jag, ja. Och jag har en känsla av att det ses som "lite finare" att skriva psykologiska thrillers än en vanlig deckare. Man kommer långt på denna benämning, och det är inte bara Highsmith som vrider sig som en mask.

Nilla: Tack!

Jag håller helt med om att det finns många riktigt bra psykologiska deckare. Men det finns väldigt många som stoltserar med lånta fjädrar. En bok blir liksom inte bättre än vad den är bara för att man kallar den något annat.

Boktokig sa...

Håller med!!!

Vixxtoria sa...

Boktokig: Det var skönt att höra!