tisdag 11 maj 2010

Ursäkta, men tog citaten slut?

Ni vet hur det är när man fått hem en ny bokhög. En sån där stor, glänsande, högrest stapel – ja, det där lät visst lite snuskigt, men den upphetsning man känner är ganska sexuell, eller hur? Man vet knappt var man ska börja nånstans. Vilken ska man läsa först? Den stora tjocka dyra? Den tunna eleganta? Ungdomsboken eller debattboken? Den film-aktuella eller klassikern? Man står där och bläddrar lite, väger i handen för att se vilken som passar bäst för sängläsning och vilken som är enklast att ta med på bussen. Kanske läser man lite i boken också – första sidan i alla fall.

När jag stod så där och klämde och vände på min nya bokhög så kom jag att läsa ett av citaten som står först i Bradburys Fahrenheit 451, en tänkvärd rad av Juan Ramón Jiménez: If they give you ruled paper, write the other way. Det låter väl lovande (om än ganska typiskt) med en dystopi skriven under ett sådant motto, eller hur?

Sen valde jag vidare bland mina böcker, och kom att börja läsa första sidan i Alice Sebolds Flickan från ovan. I andra stycket står det så här: I min årsbok från skolan hade jag ett citat av en spansk poet, Juan Ramón Jiménez, som in syster visat mig på. Det löd så här: "Om man ger dig linjerat papper, skriv då på tvären." 

Apropå tillfälligheter alltså.

7 kommentarer:

Paperback Lover sa...

Du kanske bara har nåt så märkligt som en homogen litteratursmak?

Och jag tycker det är ett tecken på att citatet talar till dig!

Nästa gång du beställer en bokhög av den här storleken får du tänka utanför lådan lite och köpa på tvären :-)

Bokbabbel sa...

haha, vad knäppt! och roligt! och någosnlags tecken - du måste börja med någon av de där två böckerna!

snowflake sa...

Som sagt, universum talar till oss. Hela tiden.

Jag röstar på Flickan från ovan, förresten.

Fahrenheit är klart överreklamerad, det märks att förläggaren tvingade honom att skriva dubbelt så långt bara för att de skulle kunna ge ut den som kortroman. Det var från början en novell.

Vixxtoria sa...

Paperback: Homogen litteratursmak? Nej, vet du vad, jag som alltid brukar berömma mig om att jag är så bred ;-)

De här två böckerna är väldigt olika, så det var förvånande att hitta samma citat i dem. Men möjligen ska citatet i Flickan från Ovan inte tolkas som motto för hela boken.

Bokbabbel: Jag undrar om inte tecknen snarare säger att jag ska läsa Juan Ramón Jiménez??

Snowflake: Jag började i den (mest för att jag inte hade lust att läsa på engelska just nu), och har kommit en tredjedel in. Den vilar lite eftersom jag stack emellan med en 800-siding. Sån är jag :-)

Paperback Lover sa...

Haha, nej det skrev jag mest för att provocera. Och det funkade tydligen :-)

Jag försöker minnas två titlar jag läste för inte så länge sen. Den första handlade om en rätt specifik plats på slutet. Och när jag öppnade nästa bok så började den på exakt samma specifika plats. Det gillade jag, måste komma på vilka böcker det var bara.

Bokomaten.. sa...

Gaaaahh! Tror du är förföljd. Möjligenfilmad för reality-TV för att se hur du reagerar. Världen vill ge dig tecken, upp till dig att tolka dem. Tror det är ödet som säger just detta, tänk på tvären! Det du tror är givet behöver inte alls vara det. Var motvalskärring istället.:)

snowflake sa...

ja, det är ju helt logiskt att vila upp sig från en långnovell med en 800-siding. :-)