tisdag 2 februari 2010

Alla kretensare ljuger

Jag brukar ju ljuga och lägga till när det gäller vilka böcker jag har läst (det är sällan drar jag ifrån, faktiskt), så att komma på tre klassiker som jag inte har läst, inte påstått att jag har läst, men vill läsa blir lite svårt. Jag  har nöjt mig med klassiker som jag i alla fall inte påstått här på bloggen att jag läst, och som jag vill läsa. Och det är mitt bidrag till veckans tematrio om olästa klassiker.

Brideshead revisited. Fråga mig inte varför jag inte läst den. Antagligen för att jag aldrig såg tv-serien En förlorad värld, och inte heller visste att den baserades på en roman (jag trodde mer att den var som Herrskap och tjänstefolk ungefär – en tv-serie jag förvisso inte heller sett). Men den är inköpt och väntar på läsning. (Och precis när jag insåg att det var en bok tänker jag faktiskt inte avslöja.)

På spaning efter den tid som flytt. Jag skrev för bara ett par veckor sedan hos Ingrid att Prousts septalog tänker jag (helt utan ironi) läsa innan jag dör. Men jag har inte tänkt dö än på länge.

Zen eller konsten att sköta en motorcykel. Den här boken får väl räknas som en modern klassiker. Jag har inte läst ut den, för jag tycker den är tråååååkig. Men jag planerar en utläsning, för det irriterar mig att ha haft den oläst i bokhyllan sedan 1993. Och halvläst sedan 2004.

7 kommentarer:

Lilla O sa...

Nöjer mig med Swanns värld, som jag faktiskt läst. (inga fingrar i kors)
Zen och motorcykel är ett gammalt rea "fynd" som dammar i hyllan, dax att läsa kanske?!

Vixxtoria sa...

O: Ge bort Zen till nån 18-19-årig yngling i bekantskapskretsen. Du kommer aldrig ångra dig!

a-lo sa...

Läs Brideshead, men slösa inte tid på Zen skulle jag säga. Den fortsätter att vara lika tråååkig och blir bara allt flummigare.

Vixxtoria sa...

Åh, jag vill gärna läsa Brideshead. Det kommer definitivt bli av. Dessutom har jag fått hela tv-serien i present av någon som tycker mycket om mig. Jag kan bara inte bestämma mig för om jag ska tjuvhålla på tv-serien tills jag läst, eller se den först för att vara inspirerad, vilket skapar ett Moment 22 som gör att jag inte börjar i någon ände.

Det var skönt att höra att nån mer tycker Zen-boken är tråkig. Jag har läst nånstans mellan hälften och tvåtredjedelar vill jag minnas, och jag skulle nog kunna lägga den ifrån mig, om det inte var delar av det jag har läst som ganska ofta snurrar och snurrar runt i huvudet. Jag tänker att jag måste läsa klart den för att få pli på snurrandet, och lägga den till handlingarna. Men om jag skulle råka dö innan jag gör det, så kommer jag inte just sörja precis den olästa boken. :-D

Bea sa...

Jag gillade tv-serien skarpt och får för mig att tonen och språket funkar ännu bättre i bokform. Själv ska jag inte avslöja när det gick upp för mig att Evelyn Waugh inte var en kvinna.

Bokomaten.. sa...

GGGAAAAAHHHHggghhh! BÅDE se serien brideshead och läs boken. och slutligen kandu se filmen, eller kanske börja med den om du vill få en snabbgrund att stå på för du kommer inte tycka den är superbra ändå om du ser den sist.

och vet du.. jag har herrskap och tjänstefolk liggande för omseende enderea dagen. var en sådan där älsklingsserie när jag var tomåring, att komma hem till och dricka té och äta scones till. Du borde verkligen se den serien också. Har lite en ambition/tanke att läsa alla de böckerna också endag. Om de finns kvar. Misstänker att de kan gallras från mitt lokala bibliotek när som helst..:-(

Vixxtoria sa...

Kära Bokomat: jag förstår din frustration. Jag SKA förstås göra allt det där du föreslår, men tack för tågordningen. Den där filmen som bara har ett par år på nacken har jag funderat mycket över hur jag ska placera in

Annars lutar jag mest åt just nu att se tv-serien, för det känns som det enklaste.

Och nu blir jag alldeles förvånad. Menar du att Herrskap och tjänstefolk OCKSÅ är en bok? Man lär så länge man lever.