måndag 12 september 2011

En för alla

Ack, aldrig slutar bokälskaren att leka med sina böcker. I den här leken lägger man ihop tre boktitlar och får en helt ny mening. Idén är helt rippad från bloggen Oanade sidor.

De här två lyckades jag få ihop medan jag borstade tänderna i morse:Kvinnor som tänker för mycket städa Hotell New Hampshire.

(Lägg märke till hur jag fick elegant användning för en gammal hederlig pluralform av verbet här!)


Gentlemen taking chances 60 years later. 


När jag satte samman de här meningarna var min tanke att samtidigt erinra om att idag för precis 90 år sedan var första gången alla myndiga kvinnor (eller ja, dom som fyllt 23 året innan) i Sverige fick rösta i valet till Riksdagens andra kammare. Ser ni temat?

Och så här lite på slutet kan man med anledning av detta kanske ha glädje av att läsa (om) min text om Elin Wägners Pennskaftet – rösträttsboken som filmen Erin Brokowich måste baserat sitt manus på (låt er inte bedras av att filmen handlar om folk som druckit cancerframkallande vatten).

8 kommentarer:

Bokomaten sa...

Menar du att det var ida vi fick allmän (ja, jag säger det med flit) rösträtt!? Varför uppmärksammas inte det!? Tur du finns som kan upplysa oss om så viktiga saker! Vixxtoria - din samhällspedagog på nätet!

Vixxtoria sa...

Bokomaten: Det var inte idag vi fick rösträtten (det fick vi kvinnor f ö redan 24 maj 1919, men det dröjde sedan 2 år tills det var val), men det var just 12 sept 1921 som kvinnor fick rösta och även kunde väljas in i andra kammaren. Till första kammaren fick man (som bekant, eller hur?) eller rättare sagt kvinna redan rösta, eftersom röstningen till den kammaren var förmögenhetsbaserad. Rika kvinnor fick alltså rösta före 1921.

Petter Eremiten sa...

Eftersom detta var en grundlagsfråga, krävdes två beslut med mellanliggande val.
Förslaget om kvinnlig rösträtt antogs som vilande 1919 och slutgiltigt 1921.

Emmas Bokhylla sa...

Oj, 12 September. 90 ar sedan.
Jag som funderade over alla artiklar om just kvinnlig rostratt som jag inte hade riktigt tid att lasa.
Skams pa mig, jag som kunde de har datumen som ett rinnande vatten for ett par ar sedan....Kanske har jag blivit en struts?

Hanneles bokparadis sa...

Härligt :)

Margareta sa...

I min Hög (olästa och halvlästa böcker) såg jag just:
Den motvilliga resenären wish you were here.
Bara två titlar, och den andra är inte ens en bok, utan ett ex av tidskriften Granta. Men så bra de passade ihop!

Em sa...

Vilka bra och smarta med tema och allt, jätteroligt! "Gentlemen taking chances 60 years later." låter faktiskt nåt som jag gärna skulle läsa :)

Och Margareta, jag gillar verkligen din "Den motvilliga resenären wish you were here." hehe...

Vixxtoria sa...

Petter Eremiten: Tack för ytterligare förtydligande. Det där med grundlagsfråga tycker jag det står ganska lite om vid snabbgooglingar, och vilket datum det slutgiltigt togs 1921 vet jag inte (vet du?). Jag läste massor om det här typ 1993, men har inte dykt ner i det hela så djupt som jag (hrm) försöker ge sken av här.

Emma: Förhoppningsvis har du andra viktiga datum i huvet. Egentligen räcker det väl med att kunna årtalet?

Hannele: Visst är det.

Margareta: Frågan är väl hur man ska få den motvillige resenären att besöka dig, haha. Men mycket fantasieggande kombination!!!

Em: Gentlemen taking chances 60 years later tycker jag låter som en mer elegant version av filmen Griniga gamla gubbar. (Typ James Bond med rolator)