fredag 26 augusti 2011

När man tror att orden inte räcker till

DN skriver om ljudsatta böcker. Det handlar om e-böcker som ska få ackompanjerade ljud. Man exemplifierar med ljudet av hästklapper medan man läser Sherlock Holmes. Jag hoppas vi får höra honom spela fiol också, och jag är väldigt intresserad av ljudillustrationen till kokainmissbruket, är inte ni?

Men jag undrar så mycket hur det är tänkt att fungera. Bygger man in ögonrörelseteknik, så att ljudet aktiveras just när läsaren kommer fram till en viss passage? Eller ska man själv behöva trycka på en knapp/ikon/prick/whatever bredvid raden för att sätta igång ljudet? Och hur långt är varje ljud? Vad händer om man mitt i hästklappret har läst klart sidan (det är inte så svårt, för läser man på mobilen måste man bläddra rätt ofta) och ska vända? Fortsätter klapprandet ändå, eller bryts det mitt i? Eller måste man kanske vänta på att bläddra tills hästarna galopperat färdigt? Och hur långt springer hästarna? London var ju rätt stort redan på Sherlocks tid, och ibland åkte han ju iväg ut från London för att lösa mysterier med prickiga ormar och galna hundar och sånt där. Ska man då få höra hästklapprandet i bakgrunden hela tiden? Och kommer det förändras när de kommer ut från Londons kullersten och klafsar fram på de leriga landsvägarna?

Okej. Jag förstår att jag drar det här exemplet för långt. Det kommer nog inte vara så mycket just hästklapper. Det kommer säkert mest att vara spänningsladdad musik (som DN också nämner). Det kommer vara som att läsa de introducerande förtexterna till vilken äventyrsfilm som helst. Förmodligen kommer typsnittet förvandlas och bli snirkligt och kursivt också. Kanske kommer man liksom se en hand som skriver hela boken framför ens ögon? Och de där musikmakarna kommer garanterat tjäna mer pengar per bok än författaren, och det är ju inte mer än rättvist, faktiskt, eftersom det som ska få läsaren att fångas av boken och läsa vidare är just ljudet, och inte textens innehåll.

Jag undrar också över hur många ljudillustrationer man har tänkt att stoppa in i en normallång bok? En per kapitel? Några extragrejer i slutet? En per tråkig transportsträcka (typ äktenskapligt gräl om vem som ska hämta på dagis, eller beskrivning av varenda blomma i det vackra provençalska landskapet, eller ett svettigt gympass, där varje muskelansträngning är noggrant genomgången)? Kommer det vara smetig klassisk musik om boken citerar en 1800-talspoet? Kommer man att hitta rätt accelerationshastighet till biljakterna? Kommer man att lyckas få tag i en skrikande bebis med just rätt hjärtskärande skrik? Finns det några autentiska inspelningar från koncentrationslägerfångarnas jämmer man kan använda sig av? Kommer Jan Guillou att försäkra sig om att rätt slags vapen används för ljudillustrationerna i hans Hamiltonromaner, eller kommer vi att bevittna ändlösa rättsprocesser för att någon vågat använda fel ammunition?

DN skriver också att idén med ljudspår som följer med genom texten är att man mer effektivt ska dra in läsaren i berättelsen. Jag skulle hemskt gärna vilja veta hur man undersökt det där. Och om ljudeffekter verkligen leder till mer fängslande läsning jämfört med om man satsar pengar på att få till  texter som är dramaturgiskt mer effektiva? (Jag kan erkänna att jag i skrivande stund i mitt huvud filar på en forskningsansökan som undersöker detta.) Jag tvivlar dock inte på att man kan lyckas sälja några fler böcker med argumentet att det är ljudeffektsböcker – men om de fängslar läsaren bättre, det undrar jag. Sen undrar jag också över varför det är just ljud som ska ge ett mervärde till e-böckerna. Varför inte lite mer hederliga illustrationer? Varför inte lite lukt? Varför inte en leverans till dörren med passande snacks? Och när man kommer till sidan 42 kan man trycka på en knapp, för att automatiskt skicka en beställning på tre rättersmiddagen på sidan 112, som därmed i god och rätt tid kan tillredas och köras fram av cateringfirman, så att du kan mumsa på samma mat som dina romankaraktärer. Kanske  kan man beställa hem skådespelare som gestaltar huvudpersonerna och få en privatföreställning i vardagsrummet? Jag tror att vi kommer att kunna vänta oss vad som helst i framtiden.  

Det praktiska med att läsa ljudillusterade böcker funderar jag dock över. Ska man liksom behöva läsa sina eböcker med hörlurar för att inte genera folk på bussen när man läser om en sexscen, eller för att inte väcka sin sovande sambo när nån åker tåg? Och hur gör man med fågelkvitter och diskbänksrealismskrammel när man försöker läsa samtidigt som man nattar barn?

När jag nu läser igenom vad jag skrivit ovan tycker jag att jag låter lite grinig. Det är jag nöjd med. För en del av mig tycker nog att ovana läsare (som man tydligen vänder sig till) kanske borde nöja sig med att se filmen.



5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Haha - tänkte i liknande banor (om än inte lika utforskande) när jag läste. Hur, när kommer ljudet!? Gillar ditt förslag - med snacks etc till böcker. För man blir ju sugen på det som äts och dricks i böcker, liksom vid filmtittande. Och det är ju så frustrerande när det inte finns något i skafferiet. Fast bokens inflytande på läsaren blir kanske farligt m tanke på hur det skulle kunna gå när vi läser texter där allehanda berusningsmedel förekommer. Förr visst ville jag dricka Bitter campari när jag läste Duras i våras.
Tror kanske jag skulle vara mer generad än medpassagerarna om jag läste ljudillustrerade sexscener. Omslaget är anonymt men vi hör vad du läser.. (storebror hör dig :))

Ingrid sa...

Jag har ju helgprenumeration på DN så jag hade också tid att sitta och fördjupa mig i "ljud-artikeln"- med en del funderingar (om än inte lika många som dina)- men vad ska det bli av allt måntro. Världen är så fylld av ljud (och oljud) ändå- böcker är så tysta och sköna- man försjunker ju i dem (och det undrar jag om man gör med ljudtillsatser). Barn kan nog tycka att det är roligt förstås. (Det var inte menat som en elakhet utan bara en ren reflektion). Och jag håller med både dig och Hermia- sexscener med ljud- nej usch så pinsamt. Jag undrar: vad kommer härnäst......

Spectatia sa...

Först tänkte jag att jag skulle komma med lite kontrasttyckande och hitta lite bra grejer med ljudillustrationer, så där för sakens skull liksom. Men det går ju bara inte! Jag vill ju läsa boken SJÄLV, skapa mig mina egna bilder, höra mina egna ljud och... ja, så där. Eller hur? Och jag är rätt nöjd med att låta grining jag med.

Vixxtoria sa...

Hermia: Att hålla jämna steg med alkoholkonsumtionen i vissa böcker kan nog ofta skapa svårigheter. Och hur ska man bära sig åt om man är gravid till exempel? Då får man helt enkelt avstå från vissa böcker :-)

Ingrid: Jag håller helt med om böckernas välsignade tystnad. Just i en värld som fylls mer och mer med multimedia och där vi är tvungen att ta till oss parallella informationskanaler är den vanliga tråkboken viktig för att skapa koncentration. Det finns för övrigt forskning som visar att man läser bättre när det är tyst. Till och med bättre än om man lyssnar till sin älsklingsmusik. Jag tror att om man går till botten med det här så kommer man upptäcka att läsaren INTE fångas mer när det är ljudeffekter i boken. Om jag kan frigöra lite tid så ska jag banne mig sätta ihop ett experiment som bevisar det!

Spectatia: Skönt att vara grinig tillsammans, eller hur? :-D Fast jag är kanske inte helt negativ till det här – jag tror inte att det är farligt eller så. Kanske kan det ibland vara kul. Men då borde det vara parallellmedia som utvecklats för att förstärka upplevelsen (t ex kartor, foton på konst, musik relevant för förståelsen av texten etc). Och då talar vi snarare om ett slags allkonstverk än en "vanlig" bok. I så fall bör det väl vara något som författaren från början planerar.

Det var förresten lustigt att läsa kommentarerna till DN-artikeln på nätet (jag gjorde det efter att jag skrivit mitt blogginlägg), och där verkade samtliga tänka i samma banor.

Jenny B sa...

Jag hann också fundera litet löst i samma banor som du. Visst vore det en rolig grej, men skulle det förbättra läsningen? Nej, de böcker som gett mig störst upplevelse är de där jag har fått anstränga mig litet för att skapa en egen bild av miljöer och stämningar. Bra att du gjort en så noggrann genomgång av alla anledningar till att kring-effekter stör! Jag tror att du skulle kunna göra ett gediget forskningsarbete kring det här!