torsdag 9 juni 2011

Saker jag önskar och saker jag undrar

Jag tänkte beställa hem lite varierad facklitteratur inför sommaren (ni vet lite historiska avhandlingar, och socialvetenskapliga rapporter och sånt där, som jag kan glädjas åt att jag inte behöver svettas över i mitt yrkesliv). Jo, för jag vill ju inte sitta där på semestern och låta bli att allmänbilda mig när jag för en gångs skull har tid till det.

Men det finns hinder som står i vägen för min bildningstörst. Som meddelandet nedan till exempel.
Jag undrar mycket över vilken (eller vilka (!?)) av orsakerna som är tillämpbar(a) i mitt fall. Och vad som händer om jag klickar OK.

Och så saknar jag förslag på vad andra bokbeställare som fick det här meddelandet gjorde i detta läge. Hur många gick till biblioteket och uppdaterade bibliotekskortets giltighetstid? Hur många bankade sönder sin datorskärm? Hur många lade sig på golvet och grät hysteriskt och övergivet? Hur många skrek "Yes!" och beställde boken på Adlibris i stället? Hur många kollade i bokhyllan, under badkaret och bakom kylskåpet i sommarstugan för att kontrollera att man inte redan lånat, gömt och glömt ett exemplar av boken? Och hur många bloggade om problemet?

9 kommentarer:

Hermia sa...

Vilken nästan ångestframkallande informationstext!
Material som är spärrat för beställning - står det i något kvarglömt giftskåp?

Vixxtoria sa...

Hermia: Visst är det!

Jag tänkte mer på att material var spärrat specifikt för mig (alltså att jag var svartlistad, vilket inte skulle vara helt otroligt, kanske...).

Historien är faktiskt ännu mer absurd, för när jag stövlade iväg till biblioteket för att lösa problemet (och det gjorde jag så klart ganska omgående) så kunde bibliotekarien inte förstå varför problemet uppstått. Hon kunde låna på mitt kort hur lätt som helst. Jag hade trott att det var lånekortet som måste förlängas, men tydligen inte det problemet heller.

Det är mycket mystiskt och väldigt irriterande skulle jag säga.

enligt O sa...

Svartlistad? Det må jag säga! Jag brukar mer bli fnissad åt för att mitt lånekvitto är galet långt. Lycka till med att charma dig tillbaka in i bibliotekets underbara värld. Hoppas förresten att datorn klarade sig!

Sanna sa...

Lovisa kan vara en riktig bitch emellanåt... (Lovisa är alltså namnet på LU:s bibliotekskatalog och inte någon uppstudsig bibliotekarie) Jag vet inte hur många gånger jag har fått det där felmeddelandet. Inte heller kan jag förstå varför (oftast inte, i varje fall...) Och det är irriterande att ens enda möjlighet bort från denna situation är att klicka på "ok" och därmed tvingas gå med på Lovisas refusering av ens önskemål!

Min erfarenhet säger att det finns åtminstone 75 procents chans att lyckas om man försöker beställa samma sak en gång till, vilket förmodligen betyder att det finns någon slags bugg i systemet (är vi förvånade?). Alternativ två är att fjärrlåna materialet genom stadsbiblioteket och därmed kringgå Lovisas nyckfullhet. Hoppas att något av detta funkar för dig! :)

Vixxtoria sa...

Enligt O: Jag följde alternativet att lägga mig ner på golvet och tjuta förtvivlat. Sen bloggade jag om det.

Sanna: Tack för tips. Jag testade tre gånger, sen gick jag till biblioteket och skaffade mig hjälp vid lånedisken, varvid jag kunde konstatera att de inte hade problem med att beställa boken till mig. Sen gick jag tillbaks till datorn och skickade ett argt mejl och ringde ett surt telefonsamtal. Särskilt surt blev det eftersom jag fick samma felmeddelande igen när jag försökte beställa fler böcker.

Men fjärrlåna från stadsbiblioteket är ju kreativt. :-D

Hermia sa...

Hm den där Lovisa verkar vara en tråkig typ.. Bra du är "insläppt" i alla fall :)

Maria sa...

Haha. Bibliotekssystem/bibliotekskataloger kan vara så sjukt användarovänliga.

Paperback Lover sa...

And this is why I don't do libraries.

Vixxtoria sa...

Hermia: Faktum är att jag gillade Gunda (i Göteborg) betydligt bättre.


Maria: Ja. Det är konstigt att det ska behöva vara så. Framför allt fascineras jag av att just det här systemet föredrar att söka på titlar framför författare. För mig som forskare har man sällan koll på titeln, men man vet alltid författare och år. Det är alltså inte alls anpassat till de som i första hand ska använda systemet. (Och när man får påminnelser om böcker som ska tillbakalämnas så står också alltid titeln, men inte författare. Vilket kan vara absurt ibland, för jag kan ha lånat 4-5 böcker som har liknande eller snarlika titlar, och jag vet alltså inte ens vilken det är jag ska lämna tillbaka!!)

Paperback: Nä. Du väntar hellre flera år på att böcker ska komma i pocket, och gör de inte det så läser du dem inte alls. Mycket bättre system ;-)