måndag 25 maj 2009

Allt du velat veta om Kulla-Gulla, och som jag kommer ihåg och kan svara på

Jag måste ju följa upp min lilla, hastigt ihopkomna frågesport om Kulla-Gulla-böckerna med de rätta svaren. Om du vill testa dina kunskaper innan du läser svaren, så kan du göra det via ett klick på denna bild:


Här kommer sedan de rätta svaren (som jag tänkte mig dem, i alla fall):

Fråga 1: Originalböckerna om Kulla-Gulla kom ut 1946-1951. Hur många var böckerna i den ursprungliga serien?

Ursprungligen fanns det 7 böcker i serien:

Kulla-Gulla
Kulla-Gulla håller sitt löfte
---------
Kulla-barnen på herrgården
-----
Kulla-Gulla i skolan
Kulla-Gullas sommarlov
-----
Kulla-Gulla finner sin väg
Kulla-Gullas myrtenkrona

Fråga 2: Kulla-böckerna delades upp och kom i nyutgåva, med tillägg på 70-talet. Hur många böcker hade denna serie?

Denna serie hade 12 böcker. Detta berodde på att en bok som föregick de andra hade tillkommit (Kulla-Gulla på Blomgården), och att de sju gamla böckerna delats upp för att bli fler (varför man nu gjorde det...?). I listan ovan har jag dragit streck, och innehållsmässigt motsvarar dessa strecken i listan nedan. Det är alltså så att böckerna Kulla-Gulla och Kulla-Gulla håller sitt löfte i den gamla serien motsvaras av Kulla-Gulla, Kulla-Gulla håller sitt löfte och Kulla-Gulla vinner en seger i den nya serien:

Kulla-Gulla på Blomgården
------
Kulla-Gulla
Kulla-Gulla håller sitt löfte
Kulla-Gulla vinner en serie
-------
Kulla-gulla på herrgården
Kulla-gullla löser en gåta
-----
Kulla-Gulla i skolan
Kulla Gullas första bal
Kulla-Gullas sommarlov
-----
Kulla-Gulla och Tomas Torpare
Kulla-Gulla finner sin väg
Kulla-Gullas myrtenkrona

Fråga 3: Vad är Kulla-Gullas fullständiga förnamn?

Rätt svar är Gunilla Beatrice Frederike. Detta namn stod broderat på ett linne som lilla Gulla hade på sig när hon hittades i vrakspillrorna efter ett förlist fartyg, och för säkerhets skull blev hon döpt till dessa namn när hon kom till Barnhemmet. Men hon kallades alltid Gulla Fredriksson på barnhemmet. 

Som första (felaktiga) alternativ angav jag för övrigt Gunilla Sofia Katarina. "Sofia Katarina" var ju det namn som gammelmor på Kulla hade, och som Lillungen så småningom fick heta, även om hon oftast kallades för Sossatina.

Fråga 4: Gulla är först hjälpehjon på Blomgården. Det finns fyra flickor i huset. De heter Linnea, Viola, Rosa och...

Flickorna på Blomgården hade alla blommiga namn. Familjen tyckte dock inte att blomnamnen räckte till den yngsta lilla pigan, så hon kallades helt enkelt Maj, efter blomstermånaden.

Fråga 5: Sedan kommer Gulla till Karlbergs på Kulla-torpet. Sonen i huset är döv och vill bli präst. Han heter...

Johannis, heter han ju, 11-åringen som drömmer om paradisets lustgård. Han som blir (halv)döv efter att ha fått en rejäl örfil. Det kan väl ingen missat? Karl Baddare är översittartypen i byskolan, som retar Johannis. Han som Gulla drämmer en träsko mitt i nyllet på. Ville och Lada är de andra två pojkarna i Kulla-torpet.

Fråga 6: Patron Sylvester på herrgården har förstått att Gulla måste vara hans barnbarn. Vad heter herrgården?

Höje heter herrgården. Jag har alltid undrat vilket (om något) herresäte som stått modell för gården. Någonstans i Skåne borde det vara. Hasseltuna (dit Gulla kommer i skola) ska väl motsvaras av Hässleholm.

Fråga 7: Gulla har lovat den döda Ellen att ta hand om barnen, och kan inte flytta till herrgården. Vad händer?

Ellen var torparhustrun på Kulla-torpet. När hon dör vägrar Gulla lämna barnen ensamma på torpet, och patron Sylvester anställer därför en hushållerska som ska ta hand om hushållet, lagårn och barnen. Men hon steker mest fläsk och pratar med Karlberg, och Gulla får sköta allt som vanligt. 

Fråga 8: Kulla-torpet brinner ner. Alla tror att Gulla brunnit inne, men vem hjälpte henne?

Gulla springer själv ut ur lågorna, men får hjälp av Dal-Pelle. Hon har tappat minnet, men med hans getmjölk och omsorger kommer det så småningom tillbaka. 

Fråga 9: Kulla-barnen och Gulla flyttar så småningom till herrgården. Hushållet styrs där med fast hand av...

Mamsell Modig, så klart. Fröken Regina omkommer ju när hon rullar över en brant med sin rullstol. Rättar Tysklind har visserligen uppsikt över gården och de som arbetar där (och så förskingrar han ju tillsammans med en piga både det ena och det andra, och skyller på Gulla). Tant Emely förestår den flickpension i Hasseltuna, dit Gulla kommer så småningom. 

Fråga 10: Gulla börjar flickpension i Hasseltuna. Hennes rumskamrater där heter...

Lycka och Irene heter de, så klart! Lycka med den svensk-amerikanska pappan, uppvuxen i Hasseltuna, och som alltid tyckte att fröken Emelys flickor var de allra finaste. När han blivit rik och kommit till Amerika, skickar han därför hem sin dotter för att hon ska gå i flickpensionen där. Irene är en fattig flicka av god familj, som helst av allt vill gifta sig med sin kusin Ivan. Ivan slår dock för Gulla, eftersom hon har pengar.

Fråga 11: Gulla träffar Tomas Torpare. Han är inte torpare från början, utan...

Den idealistiske drömmaren Tomas arbetar som bokhållare på Höje bruk. 

Fråga 12: När Gulla ska gifta sig har hon en myrtenkrona. Myrtenet kommer från en blomma som hon har fått av...

Hon har fått blomman av torparflickan Nina. Hon som var dotter till Viktoria, med den ihjälslagna sonen Viktor. Torparflickan Majsan bodde i det torp där Tomas Torpare flyttade in. Sömmerskan Martina, var ju dotter till sömmerskan fru "Kalsong" i Hasseltuna. Hon var den vackra flicka som Ivan hade en affär med. Barndomsvännen Lotta var på samma barnhem som Gulla en gång i tiden, och Gulla träffar henne på ett gästgiveri. Lotta kommer till Höje för att vara piga där i stället (och får ihop det med torparsonen Mats).

Jag hade gärna hittat på lite mer innehållsfrågor, och inte bara en massa namn, men det här quizverktyget tillät endast ett begränsat antal tecken i fråga och svar, och det begränsade möjligheterna minst sagt.  

Det här inlägget har tidigare publicerats på min gamla blogg.

3 kommentarer:

Gutegirl sa...

Det stämmer inte att fröken Regina dör när hon störtar ner i ravinen med hästen. Fröken Regina dör först senare, hon hamnar i rullstol och är elak mot alla, men så håller Gulla och Johannis på att bli spetsade av en tjur ute på gårdsplanen vid Höje, och då rullar Regina ivägen för tjuren och kastas i backen och det är först då hon dör.

Vixxtoria sa...

Gutegirl: Det har du HELT rätt i! Tack för det tillrättaläggandet! (Och ursäkta att detta svar kommer med viss fördröjning, men semestern har fört mig långt bort från bloggandet.)

Anonym sa...

Johannis blir döv efter en rejäl förkylning, efter att Baddare "döpt" honom i diket.