fredag 3 september 2010

Gränsöverskridande böcker

De här frågorna vill jag svara på idag:

1. En bok som fick dig att bokstavligt talat missa bussen/bränna vid middagen/låta badvattnet rinna över/glömma att gratta din älskling på födelsedagen/motsvarande: 


Maskarna på Carmine Street av Håkan Nesser. Jag var ute i god tid, och satt där på bänken vid busshållsplatsen och läste och läste, medan fler och fler människor samlades i väntan på bussen. När jag efter en stund börjar undra varför bussen dröjer och tittar upp, så upptäcker jag att det är helt tomt omkring mig. Ingen buss. Inga människor. Ja, det kan hända att de blev bortförda av marsianer, men mer sannolikt kom bussen och plockade upp dem utan att jag märkte det.

2. Ett namn ur en bok (eller på en författare) som du redan har gett eller allvarligt överväger att ge ditt barn (eller häst eller hund eller marsvin eller bil):

Min dotter har redan ett sådant namn, och det skriver jag inte ut här. Men andra namn jag funderat på är  Astrid (efter Lindgren, så klart). Och Medea (hon i den grekiska mytologin, som bland annat Euripides skrivit ett drama om). När jag var liten var jag väldigt förtjust i Robin (Hood) och Sebastian (efter en lillebror i en bok av Kerstin Sundh som jag läste när jag var liten och som jag nu glömt namnet på. Jag tror han hade en storasyster som hette Sofia. Nån som vet vad boken hette?).

3. En plats som du besökt bara för att den nämnts i en bok (eller för att en författare har bott där/gett namn till en pub där/kastat en äppelskrott där): 

Den här frågan brukar ju komma upp då och då, och jag brukar ofta rynka på näsan åt såna där turistströmmar och författarpromenader, och skryta med att jag inte påverkas av sånt där, men det är inte alls sant. En av de saker jag har tagit mig för, och som det kanske är dags att berätta ordentligt om, är att promenera från S:t Ives i Cornwall, hela vägen längs stranden till den fyr som Virginia Woolf skrev om i Till fyren. Själva fyren ligger på en liten ö strax utanför kusten, så man kan inte gå till den, men det blev en rejäl promenad på åtskilliga timmar ändå. Tidvattnet steg, och den ändlösa sandstranden krympte. Den lilla bäcken vi skulle plaska igenom hade blivit en tämligen strid flod som vi knappt kunde vada oss igenom (vada och vada, förresten – vattnet hade vid det laget stigit mig långt över midjan). När vi väl kommit fram till den udde som var närmast fyren hittade vi ett litet café där vi kunde torka hjälpligt innan vi gav oss ut på jakt efter en kyrka som skulle ligga halvt begraven i sand nånstans i närheten. Utanför den låsta kyrkan öppnades himlen portar och vi blev återigen genomblöta av ett regn som inte verkade ge med sig. Vi lyckades få lift av en engelsman i en rostig folkabubbla och blev körda till närmsta tågstation, där vi huttrande väntade på nästa tåg tillbaks till S:t Ives. När vi tuffade in via tågviadukten sken solen igen, och glimmade till i fyrtornets fönster, långt därborta, just utanför kusten.

Nästa dag solade vi på stranden som normala turister. Jag vill minnas att jag läste The edge of reason, andra delen av Bridget Jones dagbok.

4. En tavla som skulle bli en bra bok? 

Jag har den här på väggen i mitt vardagsrum, Young girl on a Jetty av Edvard Munch. Munchs rödhåriga flickor brukar ju ha tbc och ligga på sitt yttersta, men här kan man väl fundera i lite andra banor? Sorg? Ensamhet? Längtan? Rentav saknad? Drömmar? Avsked? Oåterkalleligt? Ja, i alla fall skulle man gråta ordentligt av den boken.5. Det är mycket tjat om böcker som blir film (och dåliga filmatiseringar av bra böcker), men vilken låt skulle kunna bli en bra bok? 

Jag skulle gärna läsa boken baserad på Magnus Johanssons låt Det mörka i Susannas ögon. Många antydningar bäddar för en komplicerad relationshistoria. Här nämns till exempel karnevalen i Venedig, och en jagberättare som har sex med Susanna, fast han egentligen alltid tyckt att hon och hans kompis skulle passa bättre ihop. Och så hela tiden det där mörka i Susannas ögon, som ingen vet var det kommer ifrån – hennes trassliga barndom? Vad gjorde hennes hårt religiöse far? Vad hände egentligen med Juan i bergen? Hela texten finns här.

Låten är från 1996 och albumet Vykort från Mars, och eftersom jag hittills inte sett några antydningar till att nån bok baserat på sången är på gång kommer jag antagligen behöva skriva den själv. (Och visst behöver jag då åka på (ännu en) rekognoceringstur till Venedig?!)

Youtube har lite dåligt med Magnus Johansson-låtar, så jag kan inte spela just Susanna för er. Här kommer i stället hans låt Till himmelen, som också är en rätt suggestiv historia, men ett exempel på en bok som jag inte är särskilt intresserad av att läsa (en gång till).

22 kommentarer:

Bokomaten sa...

HA! Visste väl att e tu hade haft dina litterära semestrar. Jag tycker det är väldans trevligt (ok, det vet du) att promenera på ställen jag läst om och låtsas och leka eller sitta på stolen någon författare satt på och känna hur de måste känt galenskapen sippra ut ur väggarna osv. Det senare kanske inte när man läser barnböcker direkt, men att promenera runt i Kafka-land i somras t ex var itnressant.

Vixxtoria sa...

Bokomat: Naah, sitta på stolar och ligger kanske inte riktigt för mig, men jag är lite mer intresserad av vissa omgivningar än jag brukar vilja ge sken av.

Men jag tror egentligen att just barnböckernas omgivningar påverkat mig mer än de flesta vuxenböcker. Ack, jag var så känslig som barn.

Kafka tycker jag nästan är tillräckligt creepy utan att just behöva uppleva hans verklighet. Men om man nu ändå är där, så!

Bokbabbel sa...

Härlig "utmaning", mina svar dyker upp på bloggen imorgon förmiddag. Vill ju inte att det ska verka som om jag inte gjort något annat än bloggat i dag ;)

Vixxtoria sa...

Bokbabbel: Kul att du känner dig utmanad. (Och apropå att ingen ska ana att jag också klappat på min blogg en stor del av dagen så kan jag avslöja att ditt dilemma om den hypotetiska frågan blir ordentligt utrett hos mig i morgon. Tihi).

Bokbabbel sa...

vilka trailers alltså! blir att surfa in hos varandra imorgon också, oj öde!

Bokbabbel sa...

hoppas förresten att ingen annan läser de här kommentarerna, utan att de blir glatt överraskade av våra "spontana" inlägg imorgon!

"Klappat på min blogg" förresten, fint!

Ingrid sa...

Jag gillar "gränsöverskridande(n)" och känner mig härmed utmanad.

Lyrans Noblesser sa...

Vi kommer säkert att bli mycket överraskade i morgon, kanske kommer jag t o m att klura ut svar på dessa frågeställningar.

Bokomaten sa...

Busted! Blir till att surfa lite imorgon också med andra ord.;)

enligt O sa...

Tänkte klappa blogg imorgon. Det har varit lite synd om den (och mig) i veckan. Kanske klappar fram några svar också!

Hanneles bok-paradis sa...

visste inte att fyren låg där

Vixxtoria sa...

Bokbabbel: ja, jag gillar att klappa på min blogg. Och även uttrycket ;-)

Ingrid: Jag ska genast kika in hos dig.

Lyran: Vadå, tjuvläser du andras konversationer??!! :o

Bokomaten: ja, du kan väl inte bara låta bli att träna hela helgen heller?

Enligt O: Ja, lite bloggomklappning behövs ibland. Själv brukar jag ju ha mycket litet tid att blogga om helgerna (och blir därför alltid så glad om jag lyckas få till ett inlägg för helgen innan det blir helg så att säga. Finemang att kunna ange senare publiceringsdatum, tycker jag).

Hannele: jojomensan. Det tjatas det hemstk mycket om i fall man besöker S:t Ives. Vilket kan vara ganska trevligt även om man inte försöker promenera till nån jäkla fyr.

Marias bokliv sa...

Behöver nog klappa på min blogg jag med, fast just nu klappar jag mest på mig själv i hopp om att samla lite ork

Marias bokliv sa...

Glömde ju; håller med om att det är alldeles för lite Magnus Johansson på youtube. Tur att jag har skivorna.

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Vilka roliga frågor! Jag har också svarat på dom på min blogg.

Vixxtoria sa...

Maria: Tänk att det finns nån mer som saknar Magnus Johansson. Jag har också skivorna. Så klart.

Mikaela: Kul! Jag hastar över till dig och kollar! :-)

Anonym sa...

Sist på bollen kanske, men nu har jag också svarat i bloggen. Och hatten av för Vixx som skapat mycket underhållande frågor!

Spectatia sa...

Och så är vi några som inte ens försöker låtsas rynka på näsan åt turistströmmar och författarpromenader, utan närmast lever för att blogga om det. :-)

S:t Ives är jättefint. Fast det regnade när jag var där också.

Vixxtoria sa...

Bokstavlarna: Jag har ju redan tittat in hos dig. Och tack :-)

Spectatia: Det var när jag läste om S:t Ives hos dig härom dagen (du länkade där också, men jag hann aldrig kommentera vid titten hos dig) som jag tänkte att jag på något sätt fick ta tag i att berätta om min strandpromenad på riktigt. Jag gillar ju för all del Virginia, men jag är ju ingen groupie direkt, så det var rätt otippat att just jag skulle få för mig att ta den promenaden.

Men vem vet. Jag kanske snart berättar om nån annan promenad som jag gjort bara för att.

snowflake sa...

Vilken fin historia om strandpromenaden! Jag imponeras nästan mest av sällskapet, som jag föreställer mig är någon som gick med mest för din skull. Men det kanske var tvärtom. :-)

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Kul lista, jag hakar på :-)

Vixxtoria sa...

Snowflake: Åh, för sällskapet så var inte det här det värsta på den här semestern. (Jag rodnar lite när jag tänker på det hela.) Han tyckte dessutom det var riktigt kul att lifta med den där engelsmannen. Jag ska se om jag kan förmå mig att långsamt portionera ut andra litterära ... tja, _inslag_ från den här Cornwallsemestern. Men det är sammantaget så pinsamt att jag måste få det att verka som åtminstone fyra eller fem semestrar ;-)

För övrigt följde jag året innan med sällskapet till Leipzig och firade Bachs 250 års-jubileum. Liksom flera dagar av att sitta i kalla kyrkor och lyssna på gnisslande orglar. Saker och ting brukar jämna ut sig.

Miss E: Då ser jag fram emot att kolla in hos dig så småningom (jag har dålig nätuppkoppling i ett par dagar, så jag kan inte gå mina vanliga bloggrundor just nu).