lördag 18 september 2010

20.08

Jag har ordnat en liten krigshörna också. Där tänkte jag diskutera spioner och andra världskrigslitteratur med Jenny-utan-blogg. Jag tror att Ingrid gärna vill vara med här (jag har väl berättat att hon kommit? Hon har med sig hunden, även om han får hålla sig i trädgården, eftersom jag är lite allergisk.)

Annars sitter Ingrid i en sån där mer allvarlig diskussion, om Tunga och Svårlästa Böcker. Hermia är med också (men henne måste jag ju absolut fånga under ett obevakat ögonblick för att bland annat diskutera 't Harts bok Om så hela världen rasar, och det hänger nog Jenny-utan-blogg också med på). Och Ingrid och jag har mycket att dryfta, och många boktips att utbyta. Framför allt är jag så otroligt nyfiken på vad det egentligen vad som hände i hennes liv när hon läste William Somerset Maughams Månen och silverslanten.

Martina från Ett hem utan böcker måste jag också prata lite med. Vi har en hel del gemensamma läsupplevelser, oftast initierade från någon utmaning som Martina skapat. Victoria Benedictsson, till exempel. Eller Elin Wägner. Men jag kan inte förstå vad grejen är med Tidsresenärens hustru.

7 kommentarer:

jenny sa...

Klart jag vill prata 2:a VK-böcker, och ´t Hart (har läst Sladdbarnet och Jakobsstegen oxå se´n diskussionen begav sig...)!
Men jag MÅSTE få vara med i Austersnacket oxå!!! Jag dyrkar nämeligen- i princip; pga viss ojämnhet...- denne man. Har läst inte allt, men det mesta, och håller Månpalatset, Leviathan och New York-trilogin som eviga litterära storheter. Sedan har jag ju på sistone upptäckt Munro, så där vill jag ha åtminstone ett ord eller två;-) Ni verkar ha haft ett fantastiskt partaj och jag är såå avis!

Vixxtoria sa...

Jenny: Jag måste läsa några av de böcker du rekommenderade i somras (jag gjorde ett försök att få tag i ett par, men det gick inte just då, och sedan var det semester, och sen började jag jobba etc etc), men av någon anledning har jag hela tiden en massa väldigt bra böcker som pockar på uppmärksamhet. Men vi borde komma rätt långt med det vi redan läst, eller hur .-)

Vad kul att du läst mer t Hart! Sladdbarnet är väldigt bra (och rätt självbiografisk om jag inte har fel). Du måste verkligen ge dig på Kronvittnet och Solvisaren också (de hör ihop, men kan läsas fristående). Riktigt bra! Jag har hans senaste på holländska härhemma (Förlovningstid heter den om man översätter), men det tar så lång tid att traggla sig igenom den att jag tvekar att ge mig på det.


Och jag har inte satt upp några restriktioner - det går bra att hoppa in i vilken diskussion som helst, där man tycker man passar. (ja, det är verkligen roligt att så många delar samam favoriter, även om jag inte har tänkt på dem på så sätt i första hand; just du är ju en av de svåraste, eftersom jag inte kan kolla av dina intressen i en blogg, haha). Inläggen finns ju kvar, så lägg du bara till vad du vill – jag är säker på att Moa och Holly också fortsätter läsa.

Ingrid sa...

Ja du Vixxtoria- här kommmer jag alldeles för sent- nu är festen slut. Lilla vovven (ja liten och liten förresten han är en "redigt stor påg" som min granne brukar säga)- har väl kissat på lite av varje i trädgården och kanske också grävt sig en skön håla... Och jag ska gärna berätta någon gång om Månen och silverslanten och dess omvälvande betydelse på/i mitt liv- det blir lite som Odysseus irrfärder och med väldigt mycket romantik i början... jag gillar ju romantikerna och extatiska upplevelser.... Jag får säga stort tack för inbjudan och det har varit ett sant nöje att ta del av alla intressanta diskussioner.

Vixxtoria sa...

Ingrid: Tjaaa du. Min trädgård är redan rätt uppgrävd av grävskopor som dränerar, så din lille vove är nog rätt smutsig skulle jag tro.

Det var väl det jag misstänkte att det var något romantiskt inblandat! Förr eller senare ska vi träffas och ta ett snack om det, du och jag :-)

jenny sa...

Jamen kattsingen va´kul att du lagt ngr av mina tips på en kanske-läsa-lista :-) Men jag har full, full, full förståelse för att äv din värld är proppad med dessa "listor"... Och ja, Själklart ska jag läsa ännu mer av vår käre holländare- har åtminstone en titel tii liggandes hemma, men då mitt huvud ständigt mer el mindre kokar över av boktitlar, har jag i skrivande stund glömt vad den heter. Om det ej är Kronvittnet eller Solvisaren ska jag se till att skaffa dessa så snabbeligen jag kan...
Jag måste säga att jag tycker det är rätt kul (ler...) att jag får vara lite "svår" att ringa in vad gäller litteraturtycke- och smak;-)
Men jag hoppas att bilden kommer att klarna mer&mer med tidens&kommentarernas gång.Ska läsa igenom inläggen på den strålande intressanta bokfesten igen(tyckte mig se att Atwood tex- en STOR favorit- var nämnd)och säkert hitta fler trådar att spinna på!

Vixxtoria sa...

Jenny: Atwood ÄR nämnd, men diskussionen kom att handla om Munro, ;-)

Men eftersom vi är några stycken som gillar Atwood, så återkommer hon väl då och då (jag har ett par inlägg om böcker av henne som jag läst tidigare i år - Leva i synd och Penelopiaden – jag läser förstås kommentarer där också om du vill hoppa in i de diskussioner som finns där).

Du kan nog läsa vilken Hart som helst, förresten. Psalmupproret som borde vara den senaste på svenska tyckte jag också mycket om. Den utspelar sig dessutom på 1600-talet, lite ovanligt för t Hart, men kul. Och du påminner mig om att jag måste dammsuga något antikvariat på böcker av honom – jag har läst nästan alltihop som biblioteksböcker, och det är irriterande när man vill läsa om. Drakflygaren är bra också.... Äsch, jag kan hålla på hur länge som helst. Något som jag _definitivt_ måste göra är att skriva The Maarten 't Hart-inlägg, och det finns ett utkast nånstans som aldrig blir färdig.

Och jag kan absolut förstå att du gillar att hålla dig själv och litteratursmaken hemlig. Fast den verkar vara rätt god, efter vad jag kan bedöma.

jenny sa...

Tack så väldans mycket för fler uppslag till t´Hart! Och du borde absolut ngn gång framöver göra ett fullödigt inlägg endast ägnat denne strålande författare.
Se´n vill jag bara säga att jag mer än gärna delar med mig av min synnerligen goda boksmak;-) och när jag nu fått ett epitet tilldelat mig (Jenny-utan-blogg; lovely!)kan jag ju bli mindre "hemlig"..! Så det var inte menat som ett syfte eller så, tyckte bara det var lite kul att vara "doldisen" på partyt,-)