måndag 27 september 2010

Det är så ont om telefonkiosker på bokmässan

Jag gillar bokmässan. Helst vill jag komma när det öppnar på morgonen så att jag kan svepa igenom mässan innan det blir för mycket folk, för o, så mycket folk det blev när jag var där i lördags. 

Jag gillar dessutom bokbloggare. På riktigt alltså. Jag sörjer att jag inte kunde hälsa på er alla på bloggcaféer och restauranger; jag hade hoppats att få ihop det mitt bland alla andra saker jag var tvungen att ta mig för i helgen – så här efteråt är jag glad att jag överhuvudtaget lyckades få några korta timmar att gå runt på mässan. (Men okej, jag erkänner att det är lite spännande att få fortsätta vara hemlig, även om det inte var därför jag uteblev.)
Jag summerar mitt besök genom att göra om Bokmässe-enkäten, med ett par frågor lätt ändrade.


Namn: Vixxtoria.
Hemort: Alltid för långt bort från Göteborg
I år var jag på bokmässan (dag(ar)): Lördag förmiddag. Typ. 
Mitt bästa bokmässeminne: Jag åt visst två luncher. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men det var rätt många som ville luncha med mig. Eller så var jag hungrig. Eller så lyckades jag hitta caféer utan kö, och tänkte att det var lika bra att passa på. 
Några böcker jag tänkte köpa innan jag kom dit: Flera poliser i min omgivning hade beställt GW Perssons nya. En del ville ha den som ljudbok, en del som pappersbok och ytterligare någon på engelska. 
Några böcker jag verkligen köpte: GW Perssons nya som ljudbok. Och en antologi om Elin Wägner. Och ja, rätt mycket annat. Jag hoppades få se: En kort kö. Till entrén, till fikat och till toaletten. Jag lyckades med två av tre (det var lite för lång kö till entrén). 
Jag hoppades slippa: Trötta fötter. Det gick rätt bra. Men armarna blev fasligt trötta. Och ryggen. Och min kompis. Och så småningom min sambo. Men min dotter och systerson blev glada. 
Mitt bästa bokmässefynd: Gratisbiljetter till nästa Muminfilm. Eller kanske en Mumindocka. Ja, rangordningen förblir oklar tills vi hunnit titta på filmen. 
Outfits. Svart är så 2009, så jag valde blått i stället! Toppat med en blå kulspetspenna i håret i stället för hårklämma. 
Skor. Nej, men svarta, höga stövlar. 
Väska. Ryggsäck. Med vattenflaska, pocketbok, och plånbok. Jag hade inte nödvändigtvis behövt släpa med mig pocketbocken, för det visade sig att det fanns rätt mycket att läsa inne på mässan. 
Valuta. Brände 1500 i kontanter och betalade dessutom så mycket med kort som det var möjligt. 
Böcker Ja, det fanns det. Tror jag. Det var svårt att se i folksamlingen. 
Övrigt. Eftersom jag inte gillar att vara där det är mycket folk hängde jag mycket bland antikvariaten och de litterära sällskapen. Tyvärr fanns det en del billiga böcker på dom ställena. Ja – fanns!

11 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Gratisbiljetter till MUMIN? Åh, nu blev JAG avis.:) Annars funderar jag som sagt fortfarande på om du är jag.. Mörkblått och svarta stövlar... hmm.... easy enough...;) Fast jag lyckades inte hitta ryggsäcken den här gången och tog med lunch istället för att köpa. Lyckades luncha loss ändå. Förresten.. noterade du det enorma antalet dramaten-vagnar på mässan?

Anonym sa...

Var för första gången på bokmässan det här året, och Gud så kul det var! Gick både på fredagen och lördagen. Jag undrar nu varför jag inte åkt dit tidigare - rädsla över en dålig ekonomi, stort avstånd och slapphet godtar jag inte som anledningar...

Vixxtoria sa...

Bokomaten: De skänkte bort muminbiljetter till de 500 första som deltog i nåt slags lotteri. jag fick hur många som helst (eller sex stycken i alla fall). Och JA - jag noterade flera Dramaten, och tänkte på dig varenda gång (jag studerade också noga de som drog runt på Dramaten, men de var minst 30, antagligen 40 år äldre än du rimligtvis kan vara).

Annissa: Vad kul att du gillade! :-)

Johan sa...

Dramatar(?) såg jag inte så många, men dessto fler som släpade omkring på såna där hårda-resväskor-på-hjul i ungefär samma storlek.

Inte det allra smidigaste bland stora mängder människor; kunde folk (och i synnerhet hon som lyckades köra över mina fötter med en vällastad sådan väska) inte lämnat packningen på hotellet? *gnällig*

Mumintrollen måste ha gjort sig osynliga när jag kom i närheten :(

Vixxtoria sa...

Johan: Resväskor på hjul?! Det såg inte jag till. Är du säker på att du gick in på mässan, och inte bara hängde i receptionen på Gothia?

Själv hängde jag på barncaféet en stor del av tiden, och hade Lilla My och Mumin för ögonen mest hela tiden. Där fanns till och med en muminshow! Det är himla mycket kul man får uppleva om man struntar i signeringsköer, och är fullständigt ostarstrucked.

Johan sa...

vixxtoria: jodå. Om inte Jan Guillou var i Gothias reception också, tillsammans med Litterära Sällskapen, Scientologerna, Riksarkivet, SF-bokhandeln, och, tja, de andra. Det närmaste mumintroll jag såg var Mark Lewengood, som lät lika trevlig, mysig, snäll, som alltid.

Vixxtoria sa...

Johan: Jag har i och för sig stött på Guillou i Gothias reception (och restaurang) vid flera tillfällen, men jag var ju inte där alls i år, och ska därför inte uttala mig om huruvida G var där (också) eller inte. Scientologerna missade jag dock. Hare Krishna såg jag däremot (fast inte inne på mässan, så det räknas nog strängt taget inte)...

Men hos Riksarkivet stod jag ett bra tag. Där var lugnt och skönt :-)

Marias bokliv sa...

jag såg också en sån där vilsen resväska på torsdagen, det kanske var samma som fortfarande letade efter utgången?
Jag har bildbevis på mumintrollet bland mässbilderna i bloggen. o grämer mig en smula över att jag inte lämnade in nån lapp till muminmonten

Anonym sa...

Jag var tvungen att hålla mig lååååångt från muminmontern annars hade lönen som just trillat in på kontot varit slut innan mässan var det.. Men jag ångrar fortfarande att jag inte köpte julkalendern som fanns i Bokias monter. Den med en liten muminfigur för varje dag... Suck! När jag väl skulle köpa den var den så klart slut.

Vixxtoria sa...

Maria: Jag filmade till och med Mumin och lilla My lite grann :-)

Fullbokhylla: Jag är inte riktigt så där mumingalen, men julkalendern hade jag nog tyckt var mysig, men jag tror inte ens jag var hos Bokia. Eller jo, det var jag nog, men nån kalender såg jag inte. Den var säkert väldigt dyr i alla fall, elle rhur?!

Bokomaten.. sa...

Men gud, den julkalendern skulle min mumingalna finska kompis kunna DÖDA för, såg den inte alls. Kanske går att finna någon annanstans?