måndag 20 september 2010

Men jag kallar henne Tess

Jag vet inte hur du har det, men det finns en massa böcker som jag inte läst – exempelvis böcker som har titlar som innehåller namnet "Therese" i en eller annan form.

Theres. Steve Sem-Sandbergs bok om Ulrike Meinhof. Den står dock i bokhyllan.

Thérèse Raquin. Zolás naturalistiska klassiker som gäckat mig sedan tonåren. Nån annan snodde den på franskalektionen; den ströks på kurslistan just den terminen jag läste littvet, och fanns inte på biblioteket den gången jag Hade Bestämt Mig.

Tess av d'Urberville. Thomas Hardys berättelse om fattiga Tess som blir utnyttjad och straffad för det. Jag såg tv-serie på svtplay i somras, och det var vansinnigt spännande med en kärlekshistoria där man trodde men inte visste att de skulle få varann på slutet. Boken får dock vänta på läsning ett tag.

Thereses tillstånd. Hanne-Vibeke Holsts hjältinna som jag inte läste när den kom på grund av nån princip som jag definitivt har glömt av att följa sedan länge. Men eftersom jag gillade Kronprinsessan, så vet man aldrig vad som händer i framtiden. (Jag kanske läser Kungamordet, till exempel.)

Det här blev en fyrklöver, men är egentligen ett bidrag till Lyrans tematrio – denna vecka om Titelkvinnor.

18 kommentarer:

Moa sa...

Thérèse Raquin kunde du fått av mig om vi till exempel hade bott grannar, för den gäckar även mig, från sin plats i bokhyllan. Jag hann inte med den under litteraturvetenskapen och sedan dess har den stått där, liten och tunn, halvläst...

L. sa...

Haha! Just Terese Raquin lyckades jag inte ens börja läsa på littvet, och då kom det naturligtvis en tentafråga på just den boken...

snowflake sa...

... och över en timme senare sitter jag fortfarande och lyssnar på P1-klipp... bara så du vet. ;-)

Vixxtoria sa...

Moa: Det var ett snällt erbjudande. Om den stod i min bokhylla skulle chanserna öka dramatiskt att den blev läst. Jag ser den ibland i engelsk översättning, men vill ju ha en svensk utgåva (för min franska är inte så där flytande).

L: En av littvetkurserna jag läste hade en lärare som var så arg för att man höll på att skära ner i litteraturlistorna (vilket sannerligen behövdes, det var 5000-6000 sidors skönlitteratur till varje fempoängsmoment, och så facklitteraturen på det), att han på sin tenta _endast_ frågade om sådant vi _inte_ tagit upp på föreläsningarna. På så sätt fick han hela kursen täckt, men inte så bra resultat på tentan. Det hade aldrig funkat med nån som fick för sig att göra på det sättet idag, när universiteten är beroende av att studenter klarar sina kurser.

Snowflake: Åh, jag har sovit gott och lagt mig före 01 som omväxling. Det behövde jag. Men jag hoppas att du lyssnade på lite kulturradio, tendens och vetenskapsradio också, för där har jag hört mycket kul de sista två veckorna! .-)

L. sa...

Vixx: Jag såg just en litteraturlista till littvet i Stockholm, och tyckte att den innehöll få hela verk och mest utdrag. Inte för att jag särskilt ofta hann läsa hela verken när det begav sig, men det blir ju betydligt svårare att analysera en roman om man bara läst ett kapitel. Jag förstår att föreläsare sliter sitt hår. Det är alltid svårt att skära ner, tell me about it. (Fast nu kikar jag lite på listan, som ligger här på skrivbordet, och inser att den är nog så diger...)

Låter som ett ogenomtänkt kursupplägg, kanske den läraren var en av de få univeritetslärare som inte satte pedagogiken högst på dagordningen? ;-)

Jag har haft en uni-lärare som inte alls var populär p.g.a. rätt så kass undervisning. Han löste det genom att ge alla VG på tentan, oavsett vad man skrev. Det är ju också en metod...

Ingrid sa...

Thérèse Raquin är nog en typisk "litteraturlistebok" (jag hade den på franskan) och jag har den heller inte längre bland hyllorna- kanske skulle jag läsa om den- tror att jag tyckte om den. Thomas Hardy's Tess älskade jag- totalt. Hardy är en av mina favoritförfattare- men man måste vara på rätt gott humör från början om man ska ta itu med allt elände - Hardy's böcker är inte precis lustiga.

Mrs E (ibland Grefvinnan) sa...

Thérèse Raquin läste jag både i gymnasiet och på litt.vet-kursen för (ähum) 10 år sedan. Den är grymt bra och bör absolut läsas :-)

snowflake sa...

Nej du, jag gick in för fashion. :-)

Ylva sa...

Jag har läst Zola och Holst. Blev besviken på Holst eftersom den handlar om att inte vilja ha barn och sedan få det. Fast det hade kanske inte blivit mycket till roman om hon inte blivit gravid...

Jag är också besviken på att Peter LeMarc ställt in konserten jag skulle gått på nästa vecka.

Bokomaten sa...

....och med dessa diskussionerna är jag naturligtvis tvungen att kika i almanackan och inse att det inte alls är Therese som har namnsdag idag utan Matteus. Undrar hur många som blir firade för det idag... Man kanske skulle döpa en framtida son till Matteus bara för att. DET lär det ju inte vara många i hans klass som heter.. De enda flickorna i kalendern som har namnsdag den här veckan är Elise och Tekla. Fint båda två. Tekla minns jag en barnbok från när jag var liten om. Tyckte det var otroligt snyggt. kanske var det den där "Vad händer om man vänder på Paris?"

Anonym sa...

Bokomaten: Visst är det det! Hon har överskuggats lite av Mimmi och vad heter han nu den lilla killen som Viveka Lärn skrivit så mycket om. Tekla, och hennes kompis Ulle har förresten fler böcker: Tuppenkuppen, Killbacillen, Dadlar och Dromedarer och Handukskuppen. Jag har precis i dagarna klickat hem dem jag inte hade på Bokborsen!

Bokomaten sa...

Ja! Dadlar och dromedarer läste jag också! Förutom Mimmi är det väl Roberta karlsson och Eddie som är hennes andra stora namn.:) Roberta tror jag kommer stort om några år i barnkullarna..

Vixxtoria sa...

L: Littvetkursen jag gick var i början av 90-talet och jag vet att mycket har ändrats sen dess. Men min lärare då var egentligen inte så dum – han fick t ex alla studenter att redovisa kurslitteraturen, så han behövde knappt föreläsa. Smart! Och rätt progressivt om man ser på det i dagens pedagogiska ljus.

Men VG-lärare har jag också träffat en del.

Ingrid: Jag vill och kommer att läsa både Therese R och Tess av d'U, men den senaste får vänta på läsning av åtminstone Vanity Fair, Pickwick-papers och Wives and daughters som står här hemma olästa och jättetjocka...

Miss E: Tack. bra med pepp, även för en bok man gärna vill läsa :-)

Snowflake: "Stil" då alltså?

Ylva: När Holst-boken kom så trodde jag den var chick-lit-aktig, men nu sedan jag läst Kronprinsessan (och ffa sett filmatiseringarna) så inser jag att hon har ett helt annat perspektiv, och har blivit nyfiken på de böckerna också. PLM:s inställda konsert tycker jag också är för bedrövligt, men får väl förstås efter omständigheterna. Jag hoppas på nya skiva snart i stället! (Du har väl läst hans bok förresten? Om du vill läsa, så skrev jag om den för något år sen:

http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2009/10/aldrig-battre-sa-har.html

Bokomaten: Nä, Therese har namnsdag typ i april tror jag, men jag råkade komma på en massa titlar, och så blev det kul när jag upptäckte så många Therese-böcker jag inte hade läst ;.)

Jag känner förresten flera stycken små Matteusar, så Matteusvågen är redan här! Skynda dig att skaffa en egen innan det blir försent ;-)

Jag minns också Lärns böcker om Tekla - mycket populära när jag var 9-10. Roberta tror jag inte kommer riktigt än, det kommer vara en massa Sixten och Majken och Bo de närmsta åren, kom ihåg var du läste det först!

Therese sa...

Två av dem har jag lyckats läsa, Thérèse Raquin och Thereses tillstånd. Bra böcker båda två och klart läsvärda :) Sen är det klart att jag kanske fastnat lite för dem just för att de har ett så snyggtnamn oxå ;)

Vixxtoria sa...

Therese: Det bådar ju gott för mina framtida läsplaner :-)

Synd att det finns så få böcker med Vixxtoria i titeln; jag är säker på att det skulle bli mina älsklingsböcker!

snowflake sa...

Stil såklart. :-)

Förresten tyckte jag att Thérèse Raquin var väldigt äcklig. Tror inte att jag hämtat mig än, faktiskt.

Vixxtoria sa...

Snowflake: Åh, då är den precis som jag föreställt mig. Jag minns hur den där tjejen (hon gick ekonomisk linje, och var så där gräsligt välsminkad och välmanikyrerad och hade precis de rätta kläderna – påminde rätt mycket om Donna i Twin Peaks, faktiskt, fast på ett irriterande sätt) som hade fått på sin lyckliga lott att läsa om Thérèse R läste upp de där hemska passagerna, och sen typ citerade det som stod om boken i litteraturhistorien.

Själv fick jag läsa en bok som heter Élise ou la vrai vie, som ingen annan ville ha. Antagligen var jag borta det tillfället då alla fick välja böcker, och det var bara den sämsta boken kvar till mig :-(

Lyrans Noblesser sa...

Jag har bara läst en av dem och skäms inte alls :-)