lördag 18 september 2010

20:59

Om jag bara skulle nämna Den Enda Författaren som betytt mest för mig i mitt liv så skulle jag vara tvungen att säga Maria Gripe. Varje blogg som diskuterar hennes böcker bevakas därför extra av mig, så klart, till exempel Det mörka tornet som har en Maria Gripe-utmaning som jag kommer besöka ofta. Kanske kan Boktoka och jag också äntligen påbörja vår Gripe-diskussion som vi talat så mycket om?! Det är på tiden, eller hur?


15 kommentarer:

Bokbabbel sa...

Var är "Tordyveln flyger i skymningen"??

Vixxtoria sa...

Åh, den finns där nånstans. Eller så kan den ligga på nattduksbordet eller i nån annan hög. Jag läser ständigt om den.

Det finns några få, tidiga Gripe-böcker jag inte har, men det är nog dags att göra en raid på bokbörsen igen och se om jag inte kan fylla i luckorna i samlingen.

Bokbabbel sa...

jag nöjer mig med svaret att den är på nttduksbordet under pågående omläsning! fint!

Vixxtoria sa...

Ska jag vara helt ärlig vet jag inte riktigt var den är (den var inte på nattduksbordet). Men det finns en del bokhögar här och där, böcker som är lästa, eller där läsning pågår, eller böcker som inte får plats nånstans, så troligast ligger den där. Eller så har jag lånat ut den till nån 11-åring som behövde den, och det är väl också godkänt, antar jag?

Det är annars bland de böcker som jag läst fler än 10 gånger i mitt liv (oräknat bilderböcker).

Bokbabbel sa...

jag blev så glad när jag läste om den sommaren -09 då jag satt med bruten fot och för lite böcker på sommarstugan och åtminstone upptäckte att den höll för omläsning även i någorlunda vuxen ålder!

Vixxtoria sa...

O, ja. Den håller.

(Och jag väntar lite på att någon ska kommentera mitt foto på Gripe-hyllan. Är det ingen som ser hur väl det är arrangerat??)

Boktoka sa...

Men hur länge har jag varit borta från bloggosfären egentligen? Det har ju hänt hur mycket som helst under den lilla tid jag varit borta.

Ja, det är absolut på tiden att vi tar vår Gripe-diskussion. Jag längtar redan!!!

Och kikar på bilden och försöker se hur böckerna är sorterade. Tänker kronologisk ordning men jag får inte ihop det med Skuggan över stenbänken längst till vänster, Skuggömman mitt i och Elvis-böckerna till höger. Inte heller bokstavsordning efter titel är det. Inte storleksordning, inte färg. Snälla berätta! Jag förgås av nyfikenhet.

Full bokhylla sa...

Och se där, som vanligt på fest kommer man snart på att man har mer gemensamt än man visste. För mig var Skuggömman en lifesaver under tonåren och 20+-åren. Jag tror inte det går att räkna hur många gånger jag läst den. Nu var det länge sedan, men det börjar nog bli dags för omläsning, och då får jag ju läsa hela skuggserien från början så klart! Övriga Gripe-böcker är också vältummade, och Nattpappan är en annan älskling!

Vixxtoria sa...

Boktoka: Ja, jag har fått ta ledigt från jobbet för att hinna sköta ruljansen här de sista dagarna, det är inte klokt, och helt oavsiktligt (ja, inte festen då, den hade jag nästan ställt in om jag inte redan nämnt den i början av veckan...).

Ordningen på böckerna är kanske inte helt genomskinlig. Men vad sägs om den ordning i vilken jag sist läste böckerna? (Fast jag tror att Josefin och Hugo och Josefin borde byta plats.)

Därav kan du också märka att jag läste Skuggan över stenbänken sist, så jag har lite småfuskat och börjat läsa om... Ska vi starta nån slags allmän Skuggboksomläsning...? (Jag tvekar, för jag har en tendens att vägra läsa böcker när jag måste.)

Full bokhylla: Vad intressant! Skugg-gömman har bokstavligt talat räddat livet på mig också. Nattpappan är definitivt en annan stoooor favorit, liksom Ellen Dellen (och vad gäller den har jag ett nästan färdigskrivet inlägg som jag skrev förra sommarn, det borde jag damma av och putsa upp och publicera).

Full bokhylla sa...

Det ser jag fram emot!

Boktoka sa...

Skuggboksomläsning absolut! Lagom tempo och sen lite snack tycker jag. Och så ska jag läsa boken om Maria Gripe som jag fick av dig i julklapp också.

Jag hittade förresten tv-serien från 1980-talet och har sett ett avsnitt. Borde ta och kolla vidare men 1. jag tittar så sällan på tv 2. det gick så erbarmligt långsamt framåt. Men nog ska jag ta och titta mig igenom de där avsnitten.

Tänker du vara helt inkognio på bokmässan? Eller kan du komma och säga hej? Jag finns nästan hela tiden (inte torsdag kl. 14-19) i Norstedts lilla digitala monter. Lång med mörkt hår. Om du vill förstås. Det skulle glädja en boktoka enormt.

Vixxtoria sa...

Boktoka: Då försöker vi köra igång nåt om ett par veckor kanske, när bokmässan är över och man har vilat sig lite?

Jag såg första delen (dvs Skuggan över stenbänken-delen) av tv-serien i början av året, och visst är tempot rätt långsamt. Men framför allt hade de strukit hela temat med Carolins sociala engagemang ur serien. Mycket mystiskt. Jag skulle gärna se de bitar som behandlar när Berta och CArolin kommit till Rosengåva också, men jag måste få tag på de delarna först.

Angående Bokmässan. Njaeae. Jag lockas mycket av den där incognito-tanken (det kanske du har förstått?), samtidigt som jag är rätt nyfiken på en del av medbloggarna. De där blogghörnorna tycker jag dock verkar vara lite för inrutade för min smak, så de lockar inte. En annan sak med mässan är att jag kanske faktiskt inte kan komma, fast jag gärna vill. Jag vet inte det riktigt än, det beror på en del saker som jag inte kan styra över. Men sannolikt kommer jag, och jo – jag kan mycket väl tänka mig att leta rätt på dig. Jag har inget alls emot att träffas på så vis. Vi får väl se :-))

fullbokhylla fr mobilen sa...

Måste ha läst slarvigt förra ggn för jag missade omläsningsidén. Jag utmaningsvägrar ju lite fn men är det ngt undantag jag kan tänka mig är det detta. Kanske kan man se teveserien parallellt, jag har den men har ej sett klart. För övrigt är det en släkting till mig som spelar Axel, så det så!

Catrin sa...

Maria Gripe har betytt väldigt mycket för mig också. Främst för att jag läste många av hennes böcker i den takt de kom ut (ja så gammal är jag!) och intresset höll i sig ända in i universitetstudierna och jag skrev min kandidatuppsats om symboliken i hennes författarsakp i allmänhet och Tre trappor upp med hiss i synnerhet.

I somras läste jag Tordyveln för mina barn. De blev, precis som jag en gång, mycket tagna och nästan besatta av mysteriet. Det var härligt att få uppleva det - igen!

Vixxtoria sa...

Catrin: Vad underbart! Min dotter är lite för liten för Gripe ännu, men vad förvånad hon kommer att bli när hon upptäcker varför hennes dockor heter Josefin och Julia, och varför gosseugglan heter Smuggel :-)

Jag var en gång i tiden också väldigt inne på att skriva en uppsats om Gripe, men sen fastnade jag för storasystrar hos Astrid Lindgren i stället. Och sen rann det ut i sanden, och jag doktorerade på något helt annat i ett helt annat ämne...