lördag 18 september 2010

18.14

Nu strömmar gästerna till, en del har gjort sällskap på promenaden från bussen nere i byn. Samtalen kommer igång runt champagneglasen. Det finns saft också, förstås; Matilda kan jag ju inte gärna bjuda på alkohol, för enligt vad hon påstår är hon endast 12 år gammal. Det är svårt att tro när man läser hennes utomordentligt ambitiösa och välskrivna bokblogg. Vi har flera gemensamma favoritböcker som jag gärna vill tala om – Pride and prejudice, Hungergames-serien och Harry Potter!

Någon annan som jag vill bjuda in är Lena på Jag är jag. Eftersom hon är gravid tror jag att det är saft som gäller här också. Jag känner henne inte så bra, men har upptäckt att hon blivit väldigt förtjust i Salinger, och eftersom jag förtvivlat försökt frälsa hela bokbloggsvärlden för Salinger (åtskilliga har prövat och undrat vad det egentligen är för särskilt med honom), så vill jag gärna diskutera med nån som fattar! Här måste vi förstås även ha med Kajsa på We tell Ourselves Stories in Order to Live.

Lena har upptäckt Paul Auster också, och det öppnar ju upp för en väldigt spännande diskussion. Hoppas Holly Hock kan komma och bidra med lite intensiva kommentarer. Jag vet inte riktigt vad jag har att erbjuda henne i djupdykningsväg hos mig, men jag har väldigt många Agatha Christie.

16 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag skulle gärna vilja prata lite HP med Matilda, jag har läst dem 4 ggr.

Holly Hock sa...

Hejhej! Nu är jag här! Vad trevligt med fest! Som sagt så diskuterar jag gärna Auster, t ex så håller jag på att ladda inför hans ny som kommer i november (tror jag), Sunset Park. Agatha Christie går faktiskt också bra. Tanken är att jag ska läsa några till i vinter, precis som förra året. Jag måste smita ifrån lite ibland för att lägga barn och ta in hästar och så där, men annars kommer jag att vara här ikväll. /Therese

Holly Hock sa...

På tal om Harry Potter känner jag för att sticka en Gryffindor-halsduk till vintern. Tror ni någonsin Rowlings kommer ge ut fler böcker om Hogwarts (jag längtar mest efter Hogwarts - A History) eller måste vi vänta tills hon dör och någon släkting bestämmer sig för att ge ut manuskripten i kassavalven?

Lyrans Noblesser sa...

Kan du inte sticka och sälja på bloggen, jag är intresserad :)

Holly Hock sa...

Det kanske vore något! ;)

Vixxtoria sa...

Lyran: Oj, jag visste inte att du också var så galen i dem! Jag har läst hela serien två gånger, de fem första böckerna tre gånger, och de fyra första fyra gånger. Men det kommer definitivt bli en omläsning om inte alltför länge. Och jag spanar på trailern till nya filmen nästan varje dag faktiskt.

Holly: Det är så bra på den här festen, för man kan ta in hästar samtidigt som man partar. Jag har själv lagt barn, förresten, så det kan man också göra, fast det är lite svårare än vanligt att få dem att somna.

Och jag minns ju att du läste lite Christie i vintras. 4.50 från Paddington? Eller var det Mrs McGinty är död, nej jag chansar på Paddington. Jag tycker absolut du ska läsa lite mer, jag är förvånad över hur bra de på sätt och vis håller (de flesta deckargåtor är ännu utmanande), och samtidigt vilka tidsdokument det handlar om.

Jag minns förresten inte riktigt om du läste de tidiga Auster, NY-trilogin eller inte. Jag har själv läst honom under så lång period (sedan 1992) och har aldrig läst om, men jag har ibland känslan av att han skriver samma (bra) bok om och om igen. Får man den känslan när man läser honom mer koncentrerat också?

Och jag skulle jättegärna vilja ha en gryffindor-halsduk och jag kan verkligen inte sticka. Eller jo, närmare sanningen är att en halsduk är det mesta jag nånsin stickat. Däremot misstänker jag att jag skulle bli en Ravenclaw om Sorting Hat fick bestämma.

Holly Hock sa...

Ja, Paddington läste jag, jättebra, och Sleeping Murder, också jättebra. Och ja, jag håller med dig. Auster återkommer hela tiden till samma tema menar jag. Han har några olika variationer, men i grund och botten är det samma. Oftast blir det bra och ibland lysande. Hans två senaste tycker inte jag tillhör lysande-listan och med tanke på den märkliga episoden med syskonkärlek i den senaste så är jag verkligen nyfiken på hur hans nästa roman kommer att utveckla hans författarskap. Förresten, jag tar tillbaka lite. Man in the Dark är på gränsen till lysande. Det finns vissa partier i den som jag verkligen älskar.

Vixxtoria sa...

Jag har ett par av de senaste årens Auster som jag inte läst ännu. Men i så fall ska jag sätta igång med Man in the Dark.

Jag gillar ju annars verkligen den där världen han beskriver (och jag associerar det väldigt mycket till Klas Östergren, det är därför jag försöker få dig att läsa honom. Fattiga riddare och stora svenskar, kanske? ;-) ). De där människorna och boklådorna och insikten om att man är ensam i tillvaron och hur ska man skapa mening, och massor med sidor utan styckeindelning.

Holly Hock sa...

Just den där med ensamheten och svårigheten/utmaningen i att hantera den tror jag många kan relatera till. Dessutom tycker jag han skriver riktigt bra om kärlek också. Genom Auster upptäckte jag också Sophie Calle som jag tycker är mycket intressant. Och det kommer jag alltid vara honom evigt tacksam för.
Jomen, jag fick ju en Klas Östergren av dig i julklapp förra året. Den ligger här hemma och väntar på mig. Jag tänkte som så att om jag läser ut den innan jul nu så kanske jag får en ny? ;)

Vixxtoria sa...

Jag är fortfarande helt fascinerad av den där i historien i en av NY-trilogin-böckerna där två män är anställda för att spionera på varandra dygnet runt. Det sätter verkligen fingret på varför vi lever. Kan vi leva utan en uppgift, eller kan vi leva utan att någon ser oss?!

Sophie Calle måste jag kolla upp. Vet inget alls om!

Om du läser ut Östergren innan jul lovar jag att du ska få en ny :-)

Holly Hock sa...

Ja, kolla upp Sophie Calle. Hon är kul. Dessutom kan jag tipsa om att hon fått Hasselblad-priset (tror jag att det heter) och ställer ut hos dem i Göteborg nu i höst.
Den du pratar om där i NY-trilogin var en av de första jag läste av honom och jag kommer ihåg min egen förtvivlan över att karaktärerna alla bara hade namn som Black, Brown, Blue och White. Men det är så bra... Jag har kvar att läsa Travels in the Scriptorium. Men där har jag förstått att många av hans karaktärer dyker upp igen och man får reda på hur det har gått för en del av dem.

Vixxtoria sa...

*fniss* Det var först flera år efter att jag läst NY-trilogin som jag läste nån översikt elelr analys eller vad det kan ha varit och någon skrev en massa om att alla hade färgnamn (och i alla fall något av namnet anspelar på nån annan bok eller film som jag har glömt nu). Men jag tänkte inte på det en enda gång medan jag läste. Ibland är jag _verkligen_ namnblind!

Hasselbladpriset finns det nog nåt som heter. Det kan jag få med mig sambon på också. Han gillar sånt där. Fotografering eller vad det kallas.

Matilda sa...

Vad snällt att du har ordnat saft åt mig! Jag diskuterar gärna böcker med er också, och om du ska sälja haldukar på bloggen är jag förresten också intresserad!

Vixxtoria sa...

Hej Matilda: Det var så kul att du kom, men det var lite synd att du måste gå så tidigt. Holly kommer få sticka och sälja många halsdukar, tror jag. :-)

Matilda sa...

Jo, men som du sade är jag ju faktiskt bara 12. Och då kan man inte vara på fest hela natten. ;)

Vixxtoria sa...

Matilda: Jag tycker det är helt otroligt att du bara är 12. Men du får passa dig så att det finns några bra böcker kvar att läsa när du blir så gammal som jag. :-)