torsdag 24 juni 2010

Miljötänkande i svensk filmbransch

Om man yttrar ordet "Beck" så får man en diskussion om Beckfilmer på köpet. Så inträffade således igår i mitt kommentarsfält under tillkännagivandet att jag har tänkt läsa om Sjöwall/Wahlöö-deckarna i sommar. Det fick mig att ta tag i en bloggidé som jag närt under en tid – nämligen att undersöka rundgången i filmatiseringen av svenska deckare. Man behöver inte vara filmfantast (det är inte jag) för att notera samma trötta polisansikten i varenda tv-serie. Undersöker man det hela lite systematiskt finner man att det stämmer. En del av våra svenska skådespelare och en skådespelerska torde vara väääääldigt trött på poliser. Och som tittar kan man nästan undra om det bor 9 miljoner människor i det här landet.

Min genomgång nedan tar sin utgångspunkt i filmatiseringar, eller tv-serier, baserade på svenska deckare. Poliser och bovar och thrillers som inte har en bok som förlaga räknas inte med. Och jag är fullständigt övertygad om att jag glömt några. Hjälp mig gärna i så fall!

Jag börjar med en av de mest rutinerade och minst uppmärksammade av deckarfilmsskådisarna, nämligen Niklas Hjulström. Han börjar som den unge Benny Skacke i 90-talets Beck-filmatiseringar (med Gösta Ekman som Beck). Sen går han vidare och spelar make till Annika Bengtzon i filmatiseringen av Liza Marklundsdeckarna (Sprängaren och Paradiset). I Winter-filmatiseringen där Johan Gry spelar kommissarie Winter är Hjulström polisen Bergenhem. Han spelar sedan polisen Patrik Hedström i tv-serierna efter Camilla Läckbergs böcker. Dessutom är han åklagare i filmatiseringen av Stieg Larssons böcker. Visst har han meriterat sig att få spela Beck i de nyskrivna filmerna som säkert någon redan planerar för 10-talet?! (Eller kanske Barbarotti, efter Nessers böcker?)

Och så över till Rolf Lassgård. Upp med en hand alla som minns att det var han som spelade Gunvald Larsson en gång i tiden. Närmare bestämt i de där Beck-filmatiseringarna med Gösta Ekman. När dessa filmer var färdiginspelade kan det inte ha gått många dagar innan han rekryterades för att spela Kurt Wallander efter Mankells böcker, och det gjorde han så mycket att han på sätt och vis har fått symbolisera filmatiseringaren av den senaste svenska deckarboomen. Men efter Wallander har han inte axlat polisrollen igen. Uppdatering: Däremot spelade han (nån gång mitt bland inspelningarna av Ekman-Beckfilmerna) även polis i Lars Molins Sommarmord. Jag tackar Tobias Dahl för denna korrigering!

Låt oss fortsätta på Wallander-spåret, och med Krister Henriksson som tog över stafettpinnen efter Lassgård. Visst minns ni att han före det spelade polisen Ringmar, Winters sidekick i den tv-serie där Johan Gry spelade kommissarien som gillar jazz, baserade på Åke Edwardssons böcker? Dessförinnan har Henriksson haft mindre (men olika!) roller i olika Hamilton-filmatiseringar: Fiendens fiende, Coq Rouge och filmen Hamilton (där Peter Stormare spelar den röda tuppen). Han var även med i tv-serien Profitörerna, baserad på GW Perssons deckare med samma namn.

Apropå Hamilton, så spelade ju Peter Haber greve Carl Gustaf Gilbert i en tv 4-serie baserad på Guillous Fiendens fiende. Han spelade sedan polis misstänkt i filmen Sommarmord (av Lars Molin, baserad på boken med samma namn). Och sedan blev han alltså Beck i våra tv-apparater varenda söndagkväll. Låt oss inte kommentera det vidare, utan glädjas åt att den sagan är all. Han har dessutom en roll i Millennium-trilogins första del, baserad på Stieg Larssons böcker.

Persbrandt då, som spelar Gunvald Larsson i alla 00-talets Beck-filmer. Han har förutom det gjort en roll som pastor i filmatiseringen av Åsa Larssons Solstorm. Och jag är nästan säker på att han för ganska länge sen spelade ex-man till Anna Holt (i tv-serien med samma namn från mitten av 90-talet, skapad av Guillou och G W Persson). Han var förresten enligt IMDB lastbilschaufför i Fiendens fiende. Ännu roligare är att han var "Polisman 1" i filmen Polismördaren – alltså en Beck-filmatisering från 90-talet, med Ekman som Beck.

Guillou, ja. Vi har redan nämnt Habers insats som Hamilton, men han är ju inte den ende som axlat den här rollen. Stellan Skarsgård spelade Coq Rouge i filmen med samma namn, liksom i Den demokratiska terroristen, och den tv-film som fick namnet Förhöret, och som skildrar ett KU-förhör som Hamilton utsätts för i boken Fiendens fiende. Skarsgård finns även med på ett litet litet hörn i Beck-filmen Murder at the Savoy, som är en filmatisering av Sjöwall/Wahlöö-boken Polis, polis potatismos. Likaså finns han med i en liten biroll i Wallanderfilmen Hundarna i Riga. (Jag tycker inte man ska räkna Arn-böckerna som deckare, men i filmatiseringen av dessa spelar han Birger Brosa.)

Hamilton har också gestaltats av Peter Stormare i filmen och tv-serien Hamilton (jag är dock lite osäker på vilken Guillou-bok den bygger på, men det är väl antagligen de som följer efter Vendetta, Ingenmans land och Den enda segern kanske?). Annars har Stormare hållit mycket låg profil i de svenska deckarsammanhangen.

Detsamma gäller Stefan Sauk som spelade Hamilton i filmen Vendetta, samt i en tv-film som kallas Tribunal (jag har inte sett den här, någon som vet vilket Hamilton-avsnitt den baseras på?).
Som en liten bonus lämnar jag det svenska deckarspåret för ett ögonblick och kommenterar att Sauk dessutom är med i filmen Kronvittnet, som är en svensk filmatisering av en holländsk bok av min favoritförfattare Maarten 't Hart. Den kan ni möjligen låna på ett bibliotek nära er, och då ska ni göra det. Gösta Ekman spelar för övrig huvudrollen i den filmen! Sauk har även mindre roller i Män som hatar kvinnor, i en av de senare Wallander-filmatiseringarna (med Henriksson som Wallander) och i filmatiseringen av Mankell-boken Labyrinten.

Mesta doldisen måste väl ändå Peter Andersson vara. Han har en liten roll i Fiendens fiende. En annan roll i Anna Holt - polis (just denna tv-serie är ju inte baserad på någon bok. Anna Holt uppfanns gemensamt av Guillou och GW Persson för en tv-serie. Sedan har Anna levt vidare som en viktig karaktär i både Guillous och Perssons böcker under 00-talet). Andersson är även med i Sprängaren, Marklundsfilmatiseringen. Han spelar brottsling i Carambole. Han är med i Dansmästarens återkomst, efter Mankells bok med samma namn, och han är sadist i Millenniumfilmatiseringen. Dessutom spelar han Ringmar (Henrikssons gamla roll, alltså) i tv-serien om Winter som gick i vintras. Därutöver har han spelat både brottsling och polis i så många serier och filmer att jag kan ha missat någon som faktiskt är baserad på en bok. Borde det inte vara dags för Andersson att få spela en huvudroll?

Sven Wollter spelade Jarnebring i filmatiseringarna av GW Perssons böcker. Filmerna heter Profitörerna och Mannen från Mallorca (baserad på boken Grisfesten)  och I lagens namn (baserad på boken Samhällsbärarna). (Jarnebring finns ju med på ett hörn i Anna Holt-tv-serien, men där spelas han av Stig Engström.) Dessutom var Wollter Kollberg i Bo Widerberg-filmatiseringen Mannen på taket (dvs Sjöwall/Wahlöö-deckaren Den vedervärdige mannen från Säffle). Uppdatering (och tack till FrökenChristina): Under 90-talet syntes han i en liten roll som Wallanders mentor Rydberg i tv-serien baserad på Mördare utan ansikte. På 2000-talet har Wollter återvänt till polisrollen i form av kommissarie Van Veeteren i filmerna, baserade på Håkan Nessers böcker.

Om jag ska nämna ytterligare några manliga skådespelare som figurerar i deckarna ibland så är det Jonas Karlsson som spelar polisen Stefan Lindman i filmatiseringen av Wallanders Dansmästarens återkomst. Han är även Henry i filmatiseringen av Nesser-boken Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Annars har den här oerhört produktive skådespelaren lyckats hålla sig flytande utan deckarfilmatiseringar. Det är ett sant under! Han är antagligen den ende nu levande svenska skådespelaren som inte varit med i en Beck-film.

Andra som vi sett lite grann av är  Thomas Hanzon. Han har en liten roll i Anna Holt, och en roll i en av 2000-talets Beck-filmatiseringar. Sedan spelar han Münster i filmatiseringen av Nesser-deckarna om Van Veeteren, och har en roll i en av de senare Wallander-filmerna. Ingvar Hirdwall, begiven på stänkare i 00-talets Beck-filmer har även haft roller i Millenniumtrilogin. Dessutom har han varit med i Mannen från Mallorca (baserad på Grisfesten av GW Persson) och Mannen på taket. Magnus Krepper som spelade Winter i de tv-serie som gick vintern 2010 har också en liten roll i Millenniumtrilogin. Han är med i en av Beckfilmerna från 00-talet, och har en liten liten roll i Anna Holt. Nu har jag redan nämnt Gösta Ekman många gånger, men förutom insatsen som 90-tals-inkarnationen av Beck har han hållit sig märkvärdigt långt borta från den här genren (förutom filmen Kronvittnet).

Men hur är det med kvinnorna då? Mina sökningar på de stora namnen visar att de sällan förekommit i mer än en deckarfilm (eller som mer än en filmkaraktär), detta gäller  Helena Bergström, Pernilla August, Maria Lundqvist, Eva Röse och Izabella Scorupco.

Ett kvinnligt undantag är Angela Kovacs, som spelar Irene Huss i filmatiseringen av Helene Turstens deckare. Hon har minsann varit med i Paradiset (baserad på Marklunds bok med samma namn), och hon spelade Ann-Britt Höglund i 00-talets Wallander-filmatiseringar. Hon har även varit med i en av 00-talets Beck-filmer, och hon spelar polisprästen Hanne Östergård i Åke Edwardssons Winter-filmatiseringen Dans med en ängel.

Ett annat exempel är Elisabeth Carlsson som spelar Erika Falck i filmatiseringen av Läckbergs böcker. Hon har även varit med i några Beck-filmer från 00-talet, och två filmatiseringar av Nessers Van Veeteren-böcker. Intressant är att hon spelar helt olika roller i de två filmerna.

Som avslutning på det här inlägget har jag precis av Paperback lover blivit uppmärksammad på att Shanti Roney ska spela Paul Hjelm i de kommande filmatiseringarna av Arne Dahls deckare. Det här är ju inte förvånande på något sätt, eftersom Roney tidigare har spelat brottsling i en av 00-talets Beck-filmatiseringar, och dessutom haft en liten roll i en av de senaste årens Wallander-filmer.


Författarna och böckerna/deckarserierna som det refereras till i det här inlägget är följande:


Maj Sjöwall & Per Wahlöö skrev de 10 böckerna om Martin Beck. Böckerna utkom ungefär mellan 1965 och 1975: Roseanna, Mannen som gick upp i rök, Mannen på balkongen, Den skrattande polisen, Brandbilen som försvann, Polis, polis, potatismos, Den vedervärdige mannen från Säffle, Det slutna rummet, Polismördaren, Terroristerna. Boken Den skrattande polisen blev en amerikansk film med Derek Jacobi som Beck. Den vedervärdige mannen från Säffle blev filmen Mannen på taket av Bo Widerberg, med Carl-Gustaf Lindstedt som Beck. Annars spelade Gösta Ekman Beck i en rad 90-tals-filmatiseringar av övriga böcker. Under slutet av 90-talet och hela 00-talet har Peter Haber spelat Beck i filmer som bygger på Sjöwall/Wahlöös karaktär. 


Jan Guillou skrev från mitten av 80-talet till mitten av 90-talet de 10 spionromanerna om  greve Carl Gustaf Gilbert Hamilton: Coq Rouge, Den demokratiske terroristen, I nationens intresse,  Fiendens fiende,  Den hedervärde mördaren, Vendetta, Ingen mans land, Den enda segern, I hennes majestäts tjänst, En medborgare höjd över varje misstanke. Senare har ytterligare ett par böcker dykt upp där Hamilton förekommer. De flesta böcker i Hamilton-serien har blivit film eller tv-serie, med flera olika skådespelare i titelrollen: Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk och Peter Stormare. 


Leif G W Persson skrev polisromanerna Grisfesten, Profitörerna och Samhällsbärarna i skiftet mellan 70- och 80-tal. De är fristående, men har alla filmatiserats. Huvudpersonen här heter Jarnebring, och Sven Wollter spelade hans roll i filmerna (som kom strax efter böckerna). Perssons romaner från 00-talet har däremot inte filmats. Uppdatering: Perssons 00-böcker heter: Mellan sommarens längtan och vinterns köld, En annan tid, ett annat liv, Faller fritt som i en dröm, Linda som i Lindamordet, Den som dödar draken. 


Håkan Nesser har skrivit 10 böcker om kommissarie Van Veeteren i det fiktiva Maardam. De flesta kom ut under 90-talet: Det grovmaskiga nätet, Borkmanns punkt, Återkomsten, Kvinna med födelsemärke, Kommissarien och tystnaden, Münsterns fall, Carambole, Ewa Morenos fall, Svalan, katten, rosen, döden, Fallet G. Sven Wollter spelar Van Veeteren i filmatiseringen. 


Nesser har under 00-talet hittills skrivit fyra böcker om polisen Barbarotti: Människa utan hund, En helt annan historia, Berättelse om herr Roos, De ensamma. De har ännu inte hunnit filmatiseras. Uppdaterat: Det har däremot Nessers fristående bok Kim Nowak badade aldrig i Genesarets sjö. Här spelar Jonas Karlsson en av de viktiga rollerna. 


Henning Mankell har skrivit många böcker om polisen Kurt Wallander i Ystad. De viktigaste utgör åtta böcker och är skrivna under 90-talet: Mördare utan ansikte, Hundarna i Riga, Den vita lejoninnan, Mannen som log, Villospår, Den femte kvinnan, Steget efter, Brandvägg. Andra böcker där Wallander förekommer är Steget efter och Pyramiden. Viktiga böcker som också filmats är Danslärarens återkomst och Labyrinten. Wallander spelades i de första filmatiseringarna av Rolf Lassgård. Under senare delen av 00-talet har ett stort antal filmer baserade på Wallanders karaktär (men inte på någon av Mankells berättelser) spelats in med Krister Henriksson i rollen som Wallander. Kenneth Branagh har också filmatiserat Wallander-böckerna i en brittisk version under sent 00-tal. Uppdatering: I Danslärarens återkomst spelar Jonas Karlsson polisen Stefan Lindman, en rollfigur som Ola Rapace tog över i de nya Wallander-filmatiseringarna. 


Åke Edwardsson har skrivit 10 böcker om kommissarie Winter. Böckerna är skrivna mellan 1997 och 2008: Dans med en ängel, Rop från långt avstånd, Sol och skugga, Låt det aldrig ta slut, Himlen är en plats på jorden, Segel av sten, Rum nummer 10, Vänaste land, Nästan död man, Den sista vintern. Det finns också en novellsamling: Winterland. Flera av böckerna har filmatiserats, först med Johan Gry i titelrollen och sedan med Magnus Krepper.


Liza Marklund har skrivit åtta böcker om journalisten Annika Bengtzon hittills. De har utkommit från 1998-2008: Sprängaren, Studio sex, Paradiset, Prime time, Den röda vargen, Nobels testamente, Livstid, En plats i solen. Helena Bergström har spelat Bengtzon i de två filmer som gjorts: Sprängaren och Paradiset.


Helene Tursten har sedan 1998 hittills utkommit med nio böcker om göteborgspolisen Irene Huss: Den krossade tanghästen, Nattrond, Tatuerad torso, Kallt mord, Glasdjävulen, Guldkalven, Eldsdansen, En man med litet ansikte, Det lömska nätet. Flera av böckerna har blivit till tv-serie med Angela Kovacs i huvudrollen. 


Åsa Larsson har under 00-talet skrivit  fyra böcker om advokaten Rebecka Martinson: Solstorm, Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör. Den första boken är filmad med Izabella Scorupco som Rebecka. 


Camilla Läckberg debuterade som deckarförfattare 2003, och har sedan dess kommit med sju böcker om författaren Erika Falck och polisen Patrik Hedström: Isprinsessan, Predikanten, Stenhuggaren, Olycksfågeln, Tyskungen, Sjöjungfrun och Fyrvaktaren. Flera av böckerna har blivit tv-serie med Elisabeth Carlsson som Erika och Niklas Hjulström som Patrik. 


Anna Jansson har skrivit om polisen Maria Wern, och jag får det till hittills elva böcker (sedan 2000): Stum sitter guden, Alla de stillsamma döda, Må döden sova, Silverkronan, Drömmar ur snö, Svart fjäril, Främmande fågel, Pojke försvunnen, Inte ens det förflutna, Först när givaren är död, Drömmen förde dej vilse. I tv-serien baserad på några av böckerna spelar Eva Röse huvudrollen. 


Uppdatering: Lars Molin har skrivit boken Sommarmord från 1977, och även senare regisserat filmen (från 1994) med samma namn. Peter Haber är med i filmen. 


Min nederländske favorit Maarten 't Hart har skrivit boken Kronvittnet, som jag skriver något lite mer om här.

Tanken på detta blogginlägg väcktes i ett kommentarsfält hos Snowflake för ett par månader sedan. Om Snowflake eller nån annan kan lokalisera denna tanke länkar jag till inlägget här. 

27 kommentarer:

Spiring sa...

Verkligen ett imponerande arbete, att sammanställa detta.

Lassgård var polis i Jägarna också, men den filmen kanske inte bör räknas in i det här sammanhanget. Lassgård, ja... jag minns att jag tyckte han var väldigt bra i "Min store tjocke far", men sen blev han Gunvald och blev som fast i det facket.

Beck-filmerna och de andra sägs hålla åtskilliga svenska skådespelare ekonomiskt flytande, så de fyller väl sin funktion oavsett vad man själv tycker om kvalitén.

Paperback Lover sa...

Ah, vilket underbart inlägg att läsa för en morgontröttis som jag är idag. Nu vaknade jag!

Vixxtoria sa...

Spiring: Ja, tanken har gnagt länge hos mig. Särskilt i de fall då personer (som t ex Henriksson eller Kovacs) haft en ganska framträdande roll i en polis-serie, och sedan blir huvudroll i en annan. Det känns riktigt skönt att ha gjort slag i saken och rett ut alltihop :-D

Jag vet så klart att Lassgård var polis i Jägarna, men det räknas inte här, nej. Det finns massor med andra serier och filmer som inte är med också, t ex de ganska nyligen sända tv-serierna Graven och Morden (som hade kvalificerat Kjell Bergkvist på listan, eftersom han spelade Kollberg i Beck-filmerna från 90-talet. Filmen Sista kontraktet har jag också funderat mycket över, för jag har varit osäker på om den är baserad på Hans Holmers bok eller inte, men jag tror den får räknas endast som inspirerad. Sen finns en serie som Snoken. Och så tv-serierna av Hassel och Trenter. De sistnämnda borde jag nog kolla upp lite mer (men å andra sidan har jag läst rollistor för så många filmer där varken Örjan Ramberg eller Berennett dykt upp igen, vilket inte heller kvalificerar dem för själva "rundgångskonceptet"...). Ja, lite svårt med gränsdragningen.

Det där med att Beck-filmerna håller skådespelarna flytande, det stämmer alldeles säkert. Det är som sagt få svenska skådespelare som inte haft minst en liten biroll i de filmerna ;-)

Åsa sa...

Fantastisk sammanställning! Tycker stackars Peter Andersson spelar skurk i var och var annan svensk produktion så det är verkligen dags att han får göra en egen karaktär. Tänkte på Ola Rapace som bubblare på väg att kvala in i "most wanted gänget" - han har spelat polis i Wallander, polispappa i Laura Trenter, varit brottsling i Tusenbröder och haft roller i Kommissarien och havet (Ljungstedt?) och i danska polisserien Anna Pihl :)

Vixxtoria sa...

Paperback: När jag såg hur långt det var så skulle jag snarast gissa att folk somnade om igen.

Fast å andra sidan tycker "folk" konstigt nog att det är så spännande med polisfilmer. Det är helt enkelt möjligt att jag inte är rätt person att bedöma vad folk är objektivt intresserade av.

Själv blev jag mest skrämd över att jag sett en massa av det här (och sen blev jag lite glad igen när jag kom på att jag inte sett allt).

Paperback Lover sa...

Vixx_ för mig har det funkat att sett polisserier där jag varken har läst eller varit intresserad av att läsa den skrivna förlagan. Ett exempel på det är Irene Huss-filmerna som jag faktiskt gillade skarpt, men jag har ingen som helst lust att läsa böckerna (och det skrev jag hos Snowflake så det kan vara det inlägget som du eftersöker).

De senaste Winter-filmerna har jag hållit mig långt ifrån då de är baserade på de sista fyra böckerna om Winter och dom har jag inte läst ännu. Dock lockar Krepper som Winter mycket mer än Gry gjorde.

Beckfilmerna är en sorglig produkt, där kan vi snacka om att jag somnar.

Paperback Lover sa...

Kanske var det det här? http://snowflakesinrain.wordpress.com/2010/05/20/det-har-med-polisutredare/

Vixxtoria sa...

Paperback: Jag springer inte alls benen av mig för att se såna här filmatiseringar, kanske undantaget Kim Nowak. Däremot har jag sett i alla fall något av alla de här filmatiseringarna (utom just Huss), ibland mycket och ibland lite. Jag har också läst de flesta böckerna, men inte alla (framför allt är det Läckberg och de sena Jansson och Tursten som jag inte läst). 00-talets Beck-filmer är förskräckliga som helhet, även om det kan finnas ljusglimtar – filmen där Shanti är med, är till exempel lite bättre tycker jag. Annars är mina favoriter här Sommarmord och Mannen på taket. Dessutom tycker jag att Branaghs Wallander-filmatiseringar (varav jag sett två) är de bästa!

Men Krepper som Winter? Nääääeee! När Johan Gry är så snygg och passar så bra!

Vixxtoria sa...

Bea: Ja Peter Andersson är absolut värd en egen polisserie ;-)

Ola Rapace håller jag också med om, och jag blev förvånad att han inte fick någon framträdande roll här på listan. Men det är det där kruxet att det ska vara polisserie baserat på en bok...

Paperback: Tack för länken. Mycket intressant, men det var inte det inlägget (det borde vara några veckor äldre, och jag är själv med i diskussionen och säger något på slutet om att jag funderar på att sammanställa hur skådespelarna återanvänds i filmerna....).

Paperback Lover sa...

Aha...var är Snowflake när vi behöver henne?

snowflake sa...

Jag är här! Jag sitter och surar för att Jägarna inte fick vara med. Inte för att det är nån bra film, men för att den är inspelad i trakterna kring Vidsel där varit mycket.

Vad var frågan nu igen?

snowflake sa...

Aha, nu ser jag att uppdraget är att lokalisera en av Vixxtorias tankar. Hm. Det kan ta en stund...

Paperback Lover sa...

Snowflake: just. det räcker inte bara med att vara här, man måste tillföra något också ;-)

Tobias Dahl sa...

Peter Haber var väl inte polis i Sommarmord, utan misstänkt. Polisen spelades ju av... Rolf Lassgård!

Sista kontraktet baserades väl direkt på thrillern Kontraktet av psed. John W Grow? Vilken Holmérbok tänker du på i sammanhanget?

Grym blogg i övrigt, både det här inlägget och annat.

Vixxtoria sa...

Snow: Lite dumt av mig att försöka få nån annan att sortera mina tankar utanför mitt huvud... Don't worry, jag ska leta reda på det så småningom (jag orkade bara inte göra det häromnatten när jag skrev den här avhandlingen)...

Tobias Dahl: Ja, så var det ju! Tack. Jag vet inte hur den där polisen hamnade tillsammans med Haber (förmodligen skrev jag det på ren slentrian ;-) ). Att Lassgård var med kommer jag fortfarande inte ihåg, och att jag missade det vid imdb-sökningen beror antagligen på att jag startade hela undersökningen med Lassgård...

Sista kontraktet har jag inte sett, men jag hade för mig att den baserades på någon slags bok. Oavsett pseudonym så innebär det alltså att de som var med i den filmen kvalificeras här. Jag har uppdaterat inlägget med infon om Sommarmord, men får ta tag i Sista kontraktet efter midsommarhelgen. Jag har inte läst någon Holmér-bok heller, men han har ju skrivit ett antal deckare.

Och förutom ett stort tack för de här upplysningarna, så tackar jag väldigt mycket för det fina omdömet :-)

Lilla O sa...

Krepper är bra, men inte som Winter. Alldeles för rufsig, Winter ska ju vara en riktig utseendesnobb. Håller dock med Bea om att Rapace borde få en riktig huvudroll. Lite för ung för Barbarotti bara.

Jenny B sa...

Vilken sammanstallning! Roligt att lasa, fastan jag knappt har sett nagon hel film/serie, mest bara trailers. Daremot sag jag Tribunal under min Coq Rouge-lasande period (om jag minns ratt). En filmatisering helt utan actionscener, dar Hamilton sitter infor en svensk domstol for allt han gjorde i filmen precis innan. Genom att saga obetydligt mer an "Svar ja. Svar nej." pulvriserar han alla anklagelser, far svenska rattssystemet att framsta som fega paragrafryttare och stiger sjalv fram som en karaktarsstark agent, standigt beredd att offra sig for sitt otacksamma land. En hjaltesaga! Gradden pa moset!

Anonym sa...

Är Peter Andersson okänd?
Han är (tycker jag) en av Sveriges skickligaste skådespelare. Jag har inte sett honom så mycket på film , men jag tror inte jag har missat någon enda scenpjäs med Peter Andersson de senaste tio, femton åren.
Norénpjäser - flera stycken.
"I väntan på Godot" rätt nyligen. Men framför allt i tre Harold Pinter-pjäser(alltid i regi av Thommy Berggren).
Den rösten, den pauseringen, den scennärvaron...

Och finns det någon nu levande bättre lyrikläsare?

Och aldrig, aldrig söker Peter Andersson publicitet annat än som just yrkesman.

lena k e

Bokomaten.. sa...

Herregud, vilken genomgång, och vilken uppsjö kommentarer detta genererat! Underbart! Själv har jag minne som en guldfisk numera och då det var år och dag sedan jag såg en svensk deckarserie av just den anledningen att det var samma ansikten som harvade runt överallt (och jag numer är utan tv och förlitar mig på dvdspelarn i datorn) så har jag inte mycket att bidra med vad gäller information den här gången.:) Kul att läsa istället dock.:)

Paperback Lover sa...

Vixxtoria: Glad midsommar i efterskott. Läste lite Arne Dahl under midsommarhelgen, De största vatten. Men jag låg mest och tittade på det största vattnet framför mig (Atlanten).

Vixxtoria sa...

Lilla O: Jo, Kreppers rufsiga stil är definitivt något som inte alls stämmer överens med Winter. Jag har bara sett honom skymta förbi på tv och har inte alls följt de Winterserier som gått under våren (vintern?), men jag är förvånad över att de låtit honom vara rufsig även i denna roll.

Rapace skulle jag kunna tänka mig som pappan i Theorins Nattfåk.

Jenny B: Jag har inte sett mer än kanske hälften heller. Av din beskrivning av Tribunal så funderar jag över om det är ännu en inspelning av Förhöret? (Där Hamilton står inför KU och just pulvriserar dem på det där sättet, men detta finns ju redan som tv-film med Skarsgård?)

Lena: Nej, Peter Andersson är väl inte okänd? Jag kallar honom "doldis" i de här sammanhangen därför att han varit med i hemskt många filmer och tv-serier baserade på svenska deckare och spelat de mest skiftande roller, men han har aldrig fått spela någon poliskommissarie. Jag håller helt med om att han är en helt fantastisk skådespelare, och njuter allra mest när han som omväxling varken är polis eller brottsling.

Bokomaten: Ja, varsågod för den roliga läsningen då. :-)

Paperback: Tack för midsommarhälsningen! Låter som en härlig utsikt och midsommar för din del. Här har inte blivit läst särskilt mycket alls, men jag har ätit mycket jordgubbstårta i alla fall. :-)

nilla|utanpunkt sa...

Suverän sammanställning. Får jag lägga till Carl-Gustaf Lindstedt som en annorlunda Beck i Mannen på Taket. Fast det var väl å andra sidan den enda polisroll han gjorde.

Vixxtoria sa...

Nilla: Tack!
Jag tycker också att Mannen på taket är den absolut bästa Beck-filmatiseringen, och jag har inte glömt bort Lindstedt; han finns med i genomgången av författare och böcker längst ner i inlägget :-)
I genren deckare-som-blivit-film verkar han förutom detta ha haft en liten roll i Ture Sventon. Som stadsbud.

Tobias Dahl sa...

Jenny tänker nog på just Förhöret (som ju baserar sig på ett kapitel i Fiendens fiende). Tribunal utspelar sig i Moskva, och baserar sig på ett avsnitt i sista boken där Tjivartsev blir anklagad för landsförräderi och Hamilton får rycka ut för att vittna till sin käre fiendes försvar.

Vixxtoria sa...

Tobias: Tack för det klargörandet! Då har jag i alla fall inte sett Tribunal (men det låter ju onekligen lite intressant – ja, jag vet, det är fånigt, men jag är lite svag för just Hamilton).

FrökenChristina sa...

Jag sitter här och läser om ditt inlägg. Det är så sant och så bra. Jag har mejlat länken till min favvobibliotekarie som grymtar om för många filmer baserade på hennes favoritböcker.

Men, men nu till en liten sak. Wollter var med som Rydberg i Mördare utan ansikte mot Lassgårds Wallander för typ 15 år sedan. Så Wollter dyker upp lite här och där han med.

Vixxtoria sa...

FrökenChristina: Tack för berömmet! Vi får väl se om favoritbibliotekarien gillar också då. (Det är annars rätt lustigt, det där, att man inte alltid tycker det är kul när böcker man gillar blir filmatiserade...)

Angående Wollder baserade jag min sammanställning ovan dels på egna minnen jag har, och framför allt på en vansinnigt massa sökningar på imdb.com - det var mycket sökningar fram och tillbaka där, både vad gäller skådespelare, filmtitlar och serier. Jag kollar nu och där står mycket riktigt att att Wollter var med i Mördare utan ansikte, så det måste jag ha missat (eller så kanske kanske det inte var med när jag skrev det här i juni, det är svårt att säga). Det troligaste är att Wollter helt enkelt varit med i så många polisserier att jag inte letade särskilt mycket efter småroller som han spelat nånstans mitt i karriären ;-)

Men jag tackar så hemskt mycket för det här inpasset, och ska se om jag kan få inlägget uppdaterat. Visst var Rydberg Wallanders gamle läromästare, eller minns jag helt fel (och visst hade också Van Veeteren nån sån där gammal kommissarie som "lärde honom allt han vet", men vad hette han?)?