torsdag 4 juni 2009

Nyhetens behag

Jag tänker ibland att jag skulle kunna klara av en husarrest i ett år ungefär, och ändå inte behöva läsa om något som jag redan läst. Så mycket oläst har jag uppskattningsvis redan hemma. (Ibland tänker jag också att jag har så mycket mat i frys och skafferi att jag inte heller skulle behöva handla under hela husarrestsåret, men det är möjligt att jag överdriver lite där. Men med ett veckovis tillskott på mjölk och frukt så kanske...) 

I alla fall. Trots alla dessa böcker hemma så kan jag inte motstå att släpa hem fler. Nya och gamla från bibliotek, affärer, och lån från vänner och bekanta. Och vad gäller prioriteringsordningen så är det alltid de nyaste (i betydelsen senast inkomna genom dörren) som lockar mest. 

Det stora problemet uppstår när böckerna kommer in genom dörren snabbare än vad jag hinner läsa dem. Och det sker ganska ofta. Det räcker med ett besök på biblioteket samma vecka som en bokklubbsbok eller ett antikvariat-fynd anländer i brevlådan. Om jag i samma veva varit och handlat (= varit i närheten av en bokhandel som jag inte kunde motstå), så är sannolikheten stor att det även kommit hem minst fyra pocket (enligt reklamdevisen köp fyra, betala för tre), och någon alldeles färsk roman eller deckare. Och på så vis växer sig berget av icke lästa böcker högt. 

Och av dem är det nu 39 som ligger på "vill läsa nu!!"-listan.


Det här inlägget har tidigare publicerats på min gamla blogg.

Inga kommentarer: