söndag 23 januari 2011

Att säja nej är att dö en smula

Jag har precis avbeställt månadens bokklubbsbok. Det känns alltid lika sorgligt att logga in på hemsidan och klicka på "Avbeställ"-knappen. En missad möjlighet. En bok jag kanske kommer att glömma bort att köpa när den kommer i pocket.

Jag har över huvud taget svårt med det här med bokklubbserbjudanden. Jag öppnar kuverten, vässar de medskickade blyertspennorna och sätter fast de små pusselbitarna i plast på kylskåpet. Jag läser erbjudandena, och väljer vilka 2, 3 eller 4 böcker jag kan tänka mig för mitt välkomstpaket. Studerar premierna noga. Små vita handdukar kan man väl alltid behöva? Ljusstakar? Salt- och pepparkar?

Jag kan – med stor självövervinnelse – motstå fleecefiltar och marimekkoskålar, men när man lockar med små ministereor blir jag alltid alldeles till mig. En cd-spelare i köket, det vore inte så dumt. Eller i mitt bibliotek. Nästan en nödvändighet. För vi har ju trots allt ganska många cd-skivor i vårt hem, och de spelverktyg som redan är i vår ägo räcker inte på långt när till för att spela dem alla. Inte samtidigt i alla fall.

Ja, jag minns inte riktigt vilken bokklubb det är som erbjuder ministereon, men ni har säkert fått samma erbjudande. Flera gånger. Kanske har ni till och med nappat på det. Flera gånger.

Det har jag. Flera gånger.

Ja, jag har inte mindre än två gånger fått en sån där ministereo (och två välkomstböcker, givetvis. En gång minns jag att jag fick Katarina Wennstams Dödergök och en bok av Karin Alvtegen som jag redan hade; det är svårt att veta om det är Skuld eller Skam som står i bokhyllan när man blir exalterad, och lätt att strunta i vilket om det är en ministereo som ligger i potten). Och inte mindre än två gånger har stereon visat sig vara så behäftad med fel att det varit omöjligt att använda den. En lucka som inte går att stänga. Skivor som inte vill snurra. Och många kontakter med kundtjänst, innan jag ger upp, går ur klubben och lämnar stereon på återvinningscentralen.

Det höll på att bli en tredje gång härom dagen. Jag vred och vände på de välkomstböcker som erbjöds. Funderade på vem som fyller år inom kort. Och på hur många dubletter som känns acceptabelt att ha i bokhyllan. Men till slut fick jag erkänna att jag faktiskt inte kunde hitta två böcker som jag inte hade läst i   välkomsterbjudandet. Jag sitter här och grämer mig fortfarande. Detta hade kunnat bli tredje gången gillt!

En cd-spelare i badrummet. Tänk er!(Uppdatering. Missa inte Marias bokliv, som länkar till en film där John Ajvide Lindqvist sjunger egenkomponerad sång om bokklubbar!!!!!!)

14 kommentarer:

JanB sa...

Vixxtoria - jag känner igen ALLT från andra stycket! Fick en hel ministereo, gratis!! Hänger i köket. Den trasiga tänkte jag laga och ha i snickarboden...
PS Har du nya numret av ViLÄSER med Nicole Krauss på omslaget? JanB

Anonym sa...

jag har inte så svårt att tacka nej som att komma ihåg att göra det, skrev ett inlägg på bloggen och jag undrar om inte alla bokbloggare har en mer eller mindre infekterad relation med bokklubbar?

Ann-Sofie på OOOF bok sa...

Haha! Jag är nuförtiden skoningslös. Erbjudanden åker i sopkorgen utan att passera kylskåpsdörren eller pennvässaren.

enligt O sa...

Säger som Ann-Sofie, jag har lyckats undvika bokklubbar ett bra tag nu. Däremot har jag alltid lika svårt att motstå tidningserbjudande. Det slutar alltid med högar av oläst skräp hemma då jag gillar tanken med tidningar bäst.

Anonym sa...

Har du funderat på "Ingen reklam, tack" på brevlådan. Den lappen har räddat mig många gånger!

Ylva sa...

Det kanske är det mina föräldrar har gått på. I alla fall har de fått en urusel stereo som de skickade tillbaka, fick en ny som också var trasig och skickade tillbaka. Sedan fick de tillbaka en lagad + en ny och nu har de två som funkar!

Vixxtoria sa...

JanB: Jaså, du känner igen dig? Ja, då vet jag inte om jag ska skratta eller beklaga. :-) Men jag känner att jag absolut måste göra slag i saken och skaffa mig en snickarbod också!

Och nej, jag har inte nya numret av ViLÄSER. Är det något särskilt som jag inte får missa där? *nyfiken!!*

Maria: Ja, jag gissar att alla bokälskare har väldigt komplicerade känslor inför bokklubbar. Hur skulle det kunna vara annorlunda?!

Ann-Sofie: Nämen, man måste ju sopsortera! Kuverten med plastbitar och blyertspennor MÅSTE öppnas! Och sen går det som det går...

O: Ja, jag däremot är skoningslös vad gäller tidningsprenumerationer. Men så rigorös orkar jag ju inte vara vad gäller alla delar i mitt liv.

fullbokhylla: Det är klart att jag har "ingen reklam". Men adresserad reklam måste delas ut i alla fall. (Men jag sa nej till Disneyklubbserbjudandet som dottern fick häromdan i alla fall. Jag lockades inte så mycket av Lejonkungen, faktiskt.)

Ylva: Men din berättelse styrker ju en av mina teorier: att bokklubben bara distribuerar samma söndriga stereo till kund efter kund. Däremellan tar de nya foton på den och skickar ut nya välkomsterbjudanden. Men man kan alltså få en som funkar till sist? *drägglar*

JanB sa...

Ja, så väldigt mycket lika! Men du berättar bättre. ViLÄSER: Yukiko Dukes intervju med N Krauss i NY, om Leo Gursky och Great House bla. Sju barnboksskapare (barnbarnen satt i mitt knä och nickade). Bokcafét i Umeå!
Nästa gång du är i Varberg kan jag visa snickarboden! J

Bokomaten sa...

Jag får tack och lov aldrig erbjudanden från bokklubbar längre, jag måste ha lyckats maskera min adress så den inte finns i direktreklamsregister längre?=) Undrar hur jag gjorde.. Jag tror dock inte att jag skulle hoppa på längre. För en 15 år sedan eller så så var jag en sådan där som gick runt med Bonniers-klockan eller Bra Böckers-väskan och glömde gå ur klubbarna och fick betala för böcker jag absolut inte ville ha. Och som barn var det trevligt med en bok regelbundet hem även om jag fick en hel del jag inte ville ha då också när jag glömt avbeställa. Nu skulle jag nog aldrig göra det. Gå med alltså. Finns för många böcker jag vill ha ändå så köper hellre ”fritt” liksom. Vill inte lösa pengar på en bokklubbsbok jag inte vill ha när jag KAN köpa böcker jag VERKLIGEN vill ha.=)

Dessutom kan jag låna det mesta på jobbet.=)

Hanneles bok-paradis sa...

jag är nöjd med Böckernas Klubb och kul att läsa deras recensioner, och nu behöver jag inte avbeställa något :)

Hannele sa...

(dom har lagt in en automatisk "nej tack"

Emmas Bokhylla sa...

Jag kan nufortiden sakna bokklubbarna lite nostalgiskt, aven om de kunde vara ett aber nar jag bodde hemma i Sverige, jag glomde ju saklart att avboka.

Battre var det nar jag var yngre och var med i B. Wahlströms Fantasybokklubb, da kopte jag, frivilligt, nastan varje manad, helt besatt var jag! ;-) Undras om den finns kvar....?

Vixxtoria sa...

JanB: Det låter intressant. Jag ska försöka glutta i den om jag kommer förbi den (jag köper inte – det är en bra tidning, men jag har alldeles för många nummer av den och andra tidskrifter som ligger olästa här hemma). Jag har dock vägarna förbi Varberg då och då, så var försiktig med vad du lovar ;-)

Bokomaten: Jag håller helt med om det där att inte vilja slösa böcker på bokklubbsböcker, utan att köpa det man vill ha i stället. Fast det finns ju inte nödvändigtvis någon motsättning? Det är sällan jag köper månadsböckerna, men det är ju lätt att tacka nej, eller att byta ut den mot en bok jag verkligen vill ha .-)

Hannele: Man kan alaltså lägga in ett autmatiskt Nej tack?! Är det inte lika bra att säga upp medlemsskapet – och ha chans att gå med igen och få nya premier? :-)

Emma: Åh, alla dessa barn- och ungdomsbokklubbar... Fantasybokklubb har jag aldrig varit medlem i, jag förstår faktiskt inte varför...

Anonym sa...

Jag kanske hamnade på bokklubbarnas egen nix-lista när jag skrev till Goboken och berättade vad jag tyckte om deras böcker...

Fast Barnens bokklubb är vi med i - och tack och lov kan man avbeställa böcker på nätet! Ordfront var jag tvungen att säga upp, för vi fick så himla många tunga dåligt-samvete-böcker (det vill säga sådana som man borde men inte känner för att läsa) för att jag glömde avbeställa...