tisdag 18 augusti 2009

Shakespeare or not Shakespeare

Ibland (med ett genomsnitt på 3,7 gånger om dagen) önskar jag att tidningarna skulle låta bli att skriva om saker som de inte orkar reda ut ordentligt.

DN skriver till exempel att man nu ska öppna den engelska författaren Fulke Grevilles kista för att undersöka om han månne kan vara upphovsmannen bakom en del av Shakespeares dramer. Det borde förstås finnas en hel hoper anledningar till att man misstänker just Greville, men tidningen uppger som huvudskäl att hans kista är så omfångsrik och påkostad att man "länge anat att flera verk har gömts tillsammans med Greville".

Idag är jag för trött för att googla (och dessutom har jag egentligen inte tid heller) för att få klarhet i den här historien, men kan någon förklara för mig precis på vilket sätt det skulle vara ett bevis för att Greville har skrivit Shakespearedramerna bara för att han låtit begrava sig tillsammans med dem?

4 kommentarer:

Helena sa...

Jag läste också det där och blev rätt konfunderad på vad som menades egentligen. Hoppas att någon av dina besökare har koll på läget för jag orkar heller inte googla ;)

Anonym sa...

Kommenterande svar finns på Errata (den utmärkta författaren Malte Perssons utmärkta blogg).
lena k e

Vixxtoria sa...

Lena! TACK för hänvisning. Det finns nog mer att hitta därute (jag har uppskjutit googlingen av just detta, icke jobbrelaterade till ikväll).

Det som Errata-bloggen hänvisar till är dock en mycket övertygande genomgång om varför Shakespeare är Shakespeare, och finns att läsa här (jag har läst liknande tidigare, och tycker - utan att vara mer insatt i ämnet än en stor Shakespeare-beundrare - att det mest rimliga är att Shakespeare var Shakespeare):

http://shakespeareauthorship.com/howdowe.html

Men länken förklarar (tyvärr) inte just språnget mellan en alldeles för tjock kista till begravda Shakespeare-volymer till att Greville skulle vara mannen bakom Shakespeare. Det jag förundrades över i just DN:s rapportering var att man presenterar saken som om det vore logiskt och självklart... Men äsch, jag roas och förundras över alldeles för många saker ;-)

Tack för respons, både Helena och Lena :-)

Anonym sa...

Kom inte den där DN-informationen från TT Spektra?
Som faktiskt allt oftare har konstigheter för sig .....
ibland verkar TT Spektra vara mer
TT Spektakel eller TT Spektakulär