fredag 17 juni 2011

Eventuellt en smygtitt på verkligheten

Jag är ganska ovillig att förändra saker som jag tycker funkar bra. Liksom Hamlet bär jag således hellre mina vanda plågor än flyr till andra som jag inte känner. Det var jag som röstade nej till euron. Och jag som tycker att det verkar idiotiskt att blanda blåbär i Marabous mjölkchoklad.

På sin höjd kan jag tänka mig att sticka ut näsan och se mig försiktigt omkring, innan jag kryper tillbaks. Så här, alltså:Målningen heter Mann auf einer Leiter och konstnären Quint Buchholz. Den här bilden hänger tillsammans med några andra Buchholz-bilder på väggen i mitt arbetsrum. Jag tycker dessutom att det är så fantastiskt roligt att han heter just Buchholz (Buch=bok på tyska, Holz=trä/skog, alltså ungefär bokskog). Någon som vet om namnet är taget, eller om han tvärtom låtit sig inspireras till målningar som utspelar sig i gränslandet mellan bok och verklighet utifrån sitt namn?

11 kommentarer:

Lisa sa...

Kan inte bidra med någon som helst kunskap om den men älskar - ÄLSKAR! - målningen. Hade jag den på min vägg vore jag en mycket lycklig människa.

Ingrid sa...

Jag gillar också målningen- den kan man försjunka i... och idag ska vi nog vara ganska glada att vi inte har euron som betalningsmedel... med tanke på alla ekonomiska kriser lite varstans i Europa (med euro). (Fast blåbären i chokladen tycker jag är ganska trevligt omväxlande :-)

Jenny B sa...

Vilken fantastisk bild! Den får mig att undra om det finns bokkaraktärer som vet om att de lever i en berättelse som någon annan skrivit. Och om de längtar efter att fly, och hur de då skulle göra det. Jag unnar mannen på stegen att få komma ut i världen! Fast vad blir det av boken som han lämnar efter sig?

Madicken sa...

Marabou? Var det inte Cloettas kexchoklad?

Bokomaten sa...

Åh så fin bild! Ibland känner man sig ju lite så där. Som en karaktär i en historia som gärna vill kika ut utanför.

Maria Engelwinge sa...

Haha, jag känner igen mig! Röstar också nej till (nästan) allt nytt och är skeptisk till Dajm med apelsinsmak:).
Maria

JanB sa...

Den bilden gillar jag! Har hittat fler på Google. Lite Magritte, lite Hopper. Han har viss illustrerat/samarbetat med Amos Oz. Vet du ngt om det? Jan

Hanneles bokparadis sa...

så rädd är inte jag :)

mind the book sa...

jaaa!!! äntligen! den här bilden vet jag att jag såg under en föreläsning för ett par år sedan, men hade inte tillräcklig info för att bildgoogla. tänkte inte tillräckligt tyskt, kanske : )

Elisabeth sa...

Har nyligen hittat till din blogg. Tycker om din läs- och bokvision som gör att jag blir nyfiken på din blogg. Så det får bli fler besök och eventuellt kommentarer om jag tycker att jag har något att tillföra. Får passa på att önska dig en fin lässommar.

Vixxtoria sa...

Lisa: Jag har 5-6 stycken vykort av samma konstnär. Borde visa allihop nån gång, faktiskt. Och jag skulle inte ha så mycket emot att ha en originalmålning heller. (Vilket får mig att tänka att det väl inte borde vara omöjligt att hitta en plansch nånstans, faktiskt.)

Ingrid: Jag gillar framför allt det där med att växla pengar när jag åker utomlands ;-) Blåbärschokladen har jag inte smakat på, men smakkombinationen lockar mig inte. Fast du kanske rekommenderar den?

JennyB: Dina frågor får mig att å det starkaste rekommendera Jasper Ffordes böcker! Romankaraktärer på drift - det är precis vad de handlar om! (För du hade inte läst Fforde, va?)

Madicken: Hm. jag är nästan säker på att det är Marabou som just nu har reklam för blåbärschoklad. Men jag försöker se på reklam så lite som möjligt, så jag kan ha missuppfattat det hela.

Bokomaten: Jag tänkte och kände mig i och för sig som en läsare som helst vill gömma mig i böckernas värld. Men det är ju mycket riktigt att lika rimlig tolkning att det är en bokfigur som tittar ut ur boken!

Maria Engelwinge: Jag tycker nog framför allt att man inte ska rösta på förändring för förändringens skull. Eftersom jag vid det här laget upplevt det så många gånger så är jag nog mer motsträvig än vad jag borde. Jag önskar att jag kunde säga JA lite oftare, faktiskt...

JanB, Ja Magritte påminner det om - både stilen och tematiken, faktiskt. Hade ingen aning om samarbete med Oz (jag vet faktiskt ingenting om Buchholz, hittade bara de här vykorten för några år sen och köpte på mig).

Hannele: Härligt med modiga människor!

Mind the book: Jamen varsågod för att du hittade den här!

Elisabeth: Välkommen till bloggen och tack för den tillönskade lässommaren! Det råder lite bloggstiltje här för tillfället, på grund av att jag är överhopad av arbete och rätt slutkörd. Men det kommer bli bättring (och om du inte varit här innan, så lovar jag att det finns en del att botanisera i). Välkommen åter!